دوشنبه, ۲۸ خرداد, ۱۴۰۳ / 17 June, 2024
مجله ویستا

مهدکودک استاندارد، چه ویژگی هایی دارد؟


این روزها که همه سرعت زندگی شتاب گرفته است و اگر نجنبیم از غافله عقب می‏مانیم، در این دنیایی که به اصطلاح روشن فکرها، مدرنیته نام دارد باید آنقدر سریع حرکت کنی که دیگر وقتی برای کارهایی مثل تربیت و نگهداری بچه وجود ندارد. خب، حالا چه کار کنیم؟ ... اوووم... آفرین؛ مهد کودک!
نظریه پردازان و روانشناسان غرب به‏ خوبی می‏دانند که سال های اولیه زندگی چه تاثیر مهم و به‏سزایی در رشد و شخصیت فرد دارد. از این رو هر روزه اطلاعات خود را در زمینه مراقبت و تربیت کودک به‏روز کرده واین سیاست‏ها را در مهد کودک‏ها اعمال می‏کنند. نتیجه آن سال‏های بعد با وجود جوان‏های مستقل و با عزت نفس بالا و شخصیت سالم مشخص می‏شود و اما در ایران در سال‏های اخیر متوجه این مهم شده و فعالیت‏های مشخصی در این حوزه انجام داده اند.

مهدکودک استاندارد، چه ویژگی هایی دارد؟


یک حقیقت مهم این است که برای ساختن شخصیت سالم و پر نشاط برای بچه بهتر است تا سن 3 سالگی مادر از کودک مراقبت کند.
تا حس امنیت نسبت به این دنیا در او شکل بگیرد. هر چند وابستگی به مادر خوب نیست و کودک بهتر است هفته‌ای یک مرتبه توسط پدر و مادربزرگ خود نگهداری شود تا دوری از والدین خود را تمرین کند.
اما واقعیات اقتصادی اجازه نمی‏دهد که مادران در خانه مانده و از کودکان خود مراقبت کنند و مهد کودک‏ها این وظیفه مهم را بر عهده دارند.برای سپردن کودک خود به مهد باید به نکاتی توجه کرد. به عبارتی ویژگی‌های مهدکودک خوب را می‏توان اینگونه مرور کرد:
نخست آنکه خیلی مهم است که مربی و پرستار کودک یک فرد خاص و ثابت باشد. مهدکودک‌هایی مناسب هستند که نسبت مربی به کودکان متناسب باشد، بر این اساس بهتر است برای یک مربی حداکثر 5 کودک 3 تا 4 ساله وجود داشته باشد، هر چند اگر تعداد کودکان کمتر باشد بهتر است. همینطور بهتر است محل مهد به خانه و یا محل کار مادر نزدیک باشد.
محیط فیزیکی مطلوب هم البته بسیار اهمیت دارد. در یک مهدکودک مناسب، محیط داخلی تمیز و در وضعیت خوب است. خوب نورپردازی شده و خوب تهویه می شود. محل بازی حصارکشی شده در بیرون وجود دارد. وقتی همه بچه ها حضور دارند محیط شلوغ به نظر نمی‏رسد.
اسباب بازی و تجهیزات هم کافی است. در مهدکودک موردنظر ما، اسباب بازی برای کودکان و خرد سالان مناسب هستند و در قفسه هایی که به راحتی در دسترس بچه قرار دارند، چیده شده اند. تخت بچه، نیمکت بچه و میزها و صندلی های مخصوص کودک وجود دارد. تجهیزات بیرونی، اسباب بازی های سواری کوچک، تاب و محوطه ماسه بازی را شامل می‏شوند.
همچنین یک مهد کودک مطلوب، فعالیت های روزمره مفیدی را برای بچه ‏ها برنامه ریزی کرده باشد. برنامه روزانه شامل اوقاتی برای بازی فعال، بازی آرام، چرت زدن، غذای سبک و وعده های غذا می‏شود. این برنامه برای اینکه نیازهای فردی کودکان را تامین کند، انعطاف پذیر است نه خشک. جو، صمیمانه و حمایت کننده است و کودکان هرگز بدون نظارت رها نمی شوند.
مهد کودک‏ها البته بدیهی است که باید گواهی کار و مجوز رسمی هم داشته باشند. بهتر است در این بین به مشکلات و معضلات مهدها هم نیم‏نگاهی داشت. به نظر من نیروی تربیت شده و متخصص در مهدهای ایران تقریبا وجود ندارد. مربی مهد حتما باید فارغ التحصیل رشته روانشناسی، تربیتی و یا آموزش‏دیده سازمان بهزیستی و در رشته‏های مرتبط باشد.
به دلیل پایین بود حقوق مربیان که گاهی به 200 هزار تومان هم نمی‏رسد مربی با علاقه کار نمی‏کند و ضرر آن را کودکان بی‏گناه می‏ بینند.
سیاست در مهدهای ایران بیشتر جنبه نگهداری دارد تا تربیتی و این اصلا خوب نیست زیرا مهم‏ترین زمان برای شکل گیری شخصیت 5 سال اول زندگی است درست زمانی که کودک ما در مهدها به سر می‏برد.این در حالی است که کشورهای توسعه یافته، هزینه و انرژی زیادی صرف آموزش‏هایی نظیر مهارت‏های زندگی، کسب درامد، استقلال و افزایش اعتماد به نفس در کودکان خود می‏کنند.
باشد که فرزندان خود را با عشق بزرگ کنیم نه با مصلحت.
نی‌نی‌بان جدیدترین و بهترین مطالب خود را در تلگرام و از طریق سه کانال «راهنمای بارداری»، «کودک‌یاری» و «سلامت جنسی» در اختیار شما قرار می‌دهد.