سه شنبه, ۹ بهمن, ۱۴۰۳ / 28 January, 2025
مجله ویستا

زنان باید مرتب معاینه شوند


خیلی‌ وقت‌ها فکر می‌کنیم تا زمانی که مشکلی پیش نیاید، لازم نیست به پزشک مراجعه کنیم و آزمایشات مورد نیاز را انجام دهیم. بیشتر افراد چنین طرز فکری دارند و فقط منتظر نشانه‌ای از یک بیماری هستند تا پس از آن با پزشک‌شان مشورت کنند.
در مورد مراجعه به متخصص بیماری های زنان هم همین وضع مشاهده می شود. در حقیقت، بسیاری از خانم ها بررسی های دوره ای و مراجعه به پزشک متخصص زنان را چندان مهم به حساب نمی آورند و تصور می کنند این کار لزومی ندارد البته کسانی که ازدواج نکرده اند، بیش از دیگران این موضوع را باور دارند و مراجعه به پزشک زنان را کاری بیهوده می دانند. در حالی که به گفته دکتر ثریا عالمی، خانم ها از حدود سیزده ـ چهارده سالگی به بعد باید سالانه به پزشک مراجعه کنند و تحت مراقبت های پیشگیرانه باشند.

زنان باید مرتب معاینه شوند

 
البته کنترل هایی که لازم است افراد برای حفظ سلامت و پیشگیری از بیماری ها انجام دهند، سن و سال خاصی ندارد و آن طور که این پزشک متخصص بیماری های زنان و زایمان به جام جم می گوید همه افراد باید سالی یکبار کنترل های مورد نیاز را انجام دهند. به عبارت دیگر، در هر سنی فرد باید سالی یکبار تحت کنترل قرار بگیرد، اما در مورد بیماری های زنان به طور خاص پس از این که دختری به بلوغ رسید، معاینات دوره ای هم شروع می شود.
 
وی ادامه می دهد: در این معاینات و بررسی های سالانه، علاوه بر انجام معاینه کامل و گرفتن شرح حال دقیق باید معاینه سینه ها و در صورت نیاز معاینه لگنی هم انجام شود.
 
ورزش و تغذیه صحیح، توصیه های همیشگی
در هر دوره خاصی از زندگی براساس سن و سال فرد و شرح حالی که از او گرفته می شود، توصیه های خاصی هم به او ارائه خواهد شد.
 
دکتر عالمی با اشاره به این که تغذیه صحیح و ورزش منظم همیشه جزئی از این توصیه هاست، می گوید: در تمام دوره ها به افراد توصیه می شود از رژیم غذایی سالمی پیروی کرده و مواد مورد نیاز بدن را به مقدار کافی مصرف کنند. همچنین دختران نوجوان باید مصرف منابع کلسیم و آهن را در برنامه غذایی شان مورد توجه قرار دهند و استفاده از غذاهای آماده و ناسالم را به حداقل برسانند. در ضمن به خانم هایی که چهل تا شصت وپنج ساله هستند، توصیه می شود زیر نظر پزشک مصرف اسید فولیک و کلسیم را هم در برنامه غذایی شان داشته باشند.
 
از طرف دیگر، به گفته این پزشک متخصص رژیم غذایی باید طوری تنظیم شود که وزن فرد در محدوده طبیعی و سلامت قرار بگیرد. به طوری که نه دچار اضافه وزن باشد و نه کمبود وزن.
 
آزمایش پاپ اسمیر؛ پس از ازدواج، سالی یکبار
تا زمانی که خانمی ازدواج نکرده است، آزمایش خاصی هم برایش وجود ندارد، اما دکتر عالمی می گوید در هر سنی که فرد ازدواج کند، انجام آزمایش پاپ اسمیر سالانه هم باید به معاینات دوره ای او اضافه شود.
 
وی خاطرنشان می کند: در صورتی که تا سی سالگی سه سال پشت سر هم فردی پاپ اسمیر را انجام دهد و نتیجه هر سه مورد هم خوب باشد، پس از این سنین می تواند آزمایش را هر دو تا سه سال یکبار تکرار کند. البته انجام آزمایش پاپ اسمیر هم معمولا تا شصت وپنج سالگی توصیه می شود و پس از آن اگر فردی دوست داشته باشد، بد نیست این آزمایش ها را ادامه دهد، اما این کار ضرورتی هم ندارد زیرا هم احتمال بروز سرطان در این سنین کاهش می یابد و هم مشخص کردنش چندان ارزشی نخواهد داشت.
 
ماموگرافی از 40 سالگی
دکتر عالمی با اشاره به این که افراد بالای 40 سال باید هر یک تا دو سال یکبار ماموگرافی انجام دهند، می گوید: پس از پنجاه سالگی نیز توصیه می شود تا شصت وپنج سالگی، خانم ها سالی یکبار ماموگرافی را انجام دهند تا در صورت بروز هرگونه مشکلی، به موقع تشخیص داده شده و اقدامات درمانی لازم انجام شود.
 
وی ادامه می دهد: معاینات دقیق سینه ها هم موردی است که خانم ها باید آن را مورد توجه قرار دهند و پس از رشد کامل سینه ها برای تشخیص سرطان و در صورت وجود، درمان به موقع آن اقدام کنند. البته همان طور که گفته شد، پس از چهل سالگی ماموگرافی هم به این معاینات اضافه می شود.
 
افزایش سن و افزایش احتمال بروز سرطان
آن طور که دکتر عالمی می گوید احتمال بروز سرطان ها در سنین بالاتر شایع تر است و در سنین پایین معمولاً چنین مواردی مشاهده نمی شود، اما با توجه به خطراتی که ممکن است برای افراد در سنین پایین تر ایجاد شود و همین طور با در نظر گرفتن روش های درمانی خوبی که برای این بیماری ها وجود دارد، توصیه می کنیم با کنترل های دقیق و منظم احتمال بروز چنین مشکلاتی را به حداقل برسانید.
 
همچنین در دوره های متفاوت زندگی باید نکات و علائم بیماری های شایع را هم به افراد آموزش داد تا آنها بتوانند با تشخیص به موقع و مراجعه به پزشک مشکل را برطرف کنند.
نی‌نی‌بان جدیدترین و بهترین مطالب خود را در تلگرام و از طریق سه کانال «راهنمای بارداری»، «کودک‌یاری» و «سلامت جنسی» در اختیار مخاطبان قرار می‌دهد.