جمعه, ۵ بهمن, ۱۴۰۳ / 24 January, 2025
مجله ویستا

عوارض کلسیم، زنان باردار بدانند؟


مطالعه جدید نشان می دهد مصرف مکمل های کلسیم به امید دوری از پوکی استخوان ممکن است احتمال ریسک دمانس یا زوال عقل را در زنان مسن افزایش دهد.

محققان دانشگاه گوتنبرگ سوئد دریافته اند ریسک ابتلا به دمانس در زنان زنده مانده از سکته که مکمل کلسیم مصرف می کنند در مقایسه با زنان دارای سابقه سکته که مکمل مصرف نمی کنند ۷ برابر بیشتر است.

همچنین ریسک دمانس در زنان دارای آسیب به ماده سفید مغز که مکمل کلسیم مصرف می کنند در مقایسه با زنان دارای مشکل مشابه که این نوع مکمل را مصرف نمی کنند، ۳ برابر بیشتر است. آسیب در ماده سفید مغز ناشی از سکته خفیف یا برخی مشکلات دیگر متوقف کننده جریان خون در مغز است.

اهمیت کلسیم در دوران بارداری
جنین در حال رشد، برای شکل‌گیری و رشد استخوان‌ها، قلب، اعصاب ، مفاصل سالم، ضربان قلب منظم و توانایی انعقاد خون به کلسیم نیاز دارد.
اگر در طی دورهی بارداری  کلسیم به میزان کافی دریافت نشود، کودک کلسیم مورد نیاز خود را از استخوان‌های مادر کسب می‌کند که این امر ممکن است سلامتی مادر را به خطر بیاندازد.

مادر گرامی، در دوران بارداری به مقدار کافی از شیر و لبنیات ، انواع ماهی ، سبزیجات سبز رنگ ، آجیل و خشکبار استفاده کنید تا کلسیم مورد نیاز جنین خود را فراهم کنید. همچنین در صورت تشخیص پزشک می توانید از مکمل کلسیم نیز استفاده کنید.

طبق نظر متخصصان تغذیه هر خانم باردار باید 1200 میلی‌گرم کلسیم به‌طور روزانه دریافت کند. اما تحقیقات جدید نشان می‌‌دهد به‌طور کلی 1000 میلی‌گرم کلسیم نیاز روزانه‌ی مادر را در طی دوران بارداری تامین می‌کند؛ زیرا کودک شما نمی‌تواند بیش از این مقدار جذب کند. بنابراین مادر باید 4 وعده لبنیات یا غذاهای حاوی کلسیم در طی روز دریافت کند.البته خانم های بارداری که سن آنها زیر 18 سال است، باید روزانه 1300 میلی گرم کلسیم دریافت کنند.

باید توجه داشت که حتی بعد از تولد کودک یا پایان دوره‌ی شیردهی  نیز مادر به کلسیم نیاز دارد. بدن انسان به مواد معدنی نیازمند است تا به پوکی استخوان  مبتلا نشود.

چه مواد غذایی ، بهترین منابع کلسیم هستند؟
از بهترین منابع کلسیم لبنیات مثل شیر ، ماست، پنیر، کشک و قره قوروت و نیز غذاهای دریایی  به ویژه ماهی تن ، کیلکا و ساردین است. سایر منابع کلسیم شامل : سبزیجات برگ سبز مثل کلم پیچ  ، اسفناج ، کرفس ، جعفری و نیز شلغم  ، هویج  ، زیتون ، پرتقال  ، انگور ، توت فرنگی  ، خرمالو  ، کشمش ،  بادام ، پسته ، بادام زمینی  ، گردو  و حبوبات،سرپرست تیم تحقیق، می گوید: «برخی توصیه می کنند که افراد مسن برای پیشگیری از پوکی استخوان روزانه ۱۰۰۰ تا ۱۲۰۰ میلیگرم کلسیم مصرف کنند. اما مطالعات دیگر هم نشان داده اند که مکمل کلسیم ممکن است موجب افزایش ریسک بیماری قلبی یا سکته در زنان شود.»

البته کرن تاکید می کند که این یافته ها مربوط به مکل های کلسیم است. به نظر می رسد کلسیم ناشی از مواد خوراکی تاثیر متفاوتی از مکمل ها بر مغز داشته و از این لحاظ ایمن بوده و حتی نقش حفاظتی هم دارند.

مطالعه فعلی شامل اطلاعات بدست امده از ۷۰۰ زن فاقد بیماری دمانس بود. رده سنی شرکت کنندگان در آغاز مطالعه ۷۰ تا ۹۲ سال بود. مطالعه در سال ۲۰۰۰ آغاز شد و وضعیت بیماران به مدت ۵ سال تحت پیگیری بود.مکمل کلسیم خطر ابتلا به زوال عقل را افزایش می‌دهد.