جمعه, ۲۱ دی, ۱۴۰۳ / 10 January, 2025
مجله ویستا

نحوه صحیح شیر دادن به نوزاد، چند توصیه


شهرزاد:از دیدگاه علوم تغذیه این موضوع به اثبات رسیده که شیر مادر فواید بسیار زیادی برای نوزاد دارد و به تمامی مادران توصیه میشود در صورت امکان،حتما از شیر خود به کودکانشان بدهند و بی جهت شیشه را جایگزین سینه نکنند. فدراسیون ارتودنتیست های فرانسه طی گزارشی اعلام کرد، شیر مادر نه تنها از بروز آلرژی و عفونتهای روده ای- گوارشی و بروز اضافه وزن جلوگیری میکند بلکه سبب رشد زیبا و با هارمونی صورت نوزادان هم میشود. در حقیقت نوشیدن شیر از سینه مادر برخلاف شیشه، نیازمند نوعی فعالیت شدید ماهیچه ای است.

 


نحوه صحیح شیر دادن به نوزاد، چند توصیه

 

مکیدن فک را شکل میدهد

 

نوزاد پس از تولد، با گرفتن سینه مادر می آموزد زبان و فک پا یین خود را پیش آورد و با انرژی تمام در حالی که تمامی ماهیچه های زبان، گونه، لب و فک درگیر است، شیر را بمکد. از آن جا که هنگام تولد در تمامی نوزادان فک به طور کامل رشد نکرده است، میکدن شیر از سینه مادر به رشد فک و همچنین تناسب دندان هایی که در آینده رشد خواهند کرد، کمک میکند. برای آگاهی یافتن بیشتر در این زمینه، جناب دکتر جعفری، عضو هیئت علمی دانشکده دندانپزشکی دانشگاه تهران، توضیحات بیشتری ارائه داده اند: شیر خوردن از سینه مادر برای تکامل دندان ها و فک مفید است.

 

هنگام شیر خوردن از سینه مادر، عضلات بیشتری برای گرفتن شیر در مقایسه با خوردن شیر از شیشه به کار گرفته میشود. هنگام شیر خوردن از سینه مادر، کودک میزان بیشتری از نوک سینه را داخل دهان میکند، فک به سمت بالا و پایین حرکت میکند و سینه را با تمام قوا برای خروج شیر فشار می دهد. برای دستیابی کامل کودک به این هدف، عضلات کودک، فعالیت شیردهی را انجام میدهند. این عمل، موجب فرم گرفتن مناسب فکها شده و دندانهایی سالم با قرار گرفتن در مسیر رویشی درست و بدون انحراف تشکیل می شوند.

 

 

شیر خوردن از شیشه ساده تر است

 

یکی از عواملی که موجب بروز دندان های غیرطبیعی شده و کودکان را به سوی درمان های ارتودنسی یا گفتار درمانی هدایت میکند، الگوی تغذیه ای غیرطبیعی است که تحت عنوان «تانگ تراست » شناخته می شود. این مشکل در میان کودکانی که از طریق شیشه تغذیه میکنند، شایعتر است و اغلب در میان کسانی که از سینه تغذیه میکنند، دیده نمیشود، زیرا در تغذیه با سینه، زبان برای گرفتن شیر تلاش میکند و در تغذیه با شیشه، زبان برای توقف و به اندازه نیاز شیر آمدن، فعالیت میکند، یعنی در کودکی که از سینه مادر تغذیه می کند، لثه ها و فک پا یین با نیروی بیشتری برای گرفتن شیر فعالیت میکنند، در حالی که کودکی که با شیشه تغذیه می شود، مجبور نیست فکهایش را با انرژی بیشتری به کار گیرد، زیرا با مکیدن ساده نیز، یک جریان سریع شیر را خواهد داشت. در حقیقت شیر اغلب خیلی آزادانه تر سرازیر میشود و کودک مجبور نیست یاد بگیرد چگونه خودش رابرای دریافت غذا سازگار کند.

 

دلیل دیگر این است که کودکانی که از سینه تغذیه میکنند، بیش از نیازشان سینه را میمکند و بنابراین تمایل کمتری به اینکه انگشتان خود را بمکند، دارند؛ اما کودکانی که از شیشه تغذیه می شوند، مجبورند مکیدن سر شیشه را به دلیل ورود هوا، سریع تر قطع کنند، در حالی که در مورد سینه مادر، چنین نیست.

 

البته از موارد فوق نباید چنین برداشت شود که همه کودکانی که از شیشه استفاده میکنند، به مشکلات دندانی فکی مبتلا می شوند، بلکه باید به یاد داشت تغذیه از سینه مادر، نسبت به شیشه شیر، تکامل بهتری به فک و دندان ها میدهد.

 

 

چند توصیه برای صحیح شیر دادن به نوزادان از سینه

·در جایی راحت بنشینید، طوری که کمر شما صاف باشد و به جایی تکیه داده باشید.

· اگر لازم است زانوهایتان را خم کنید؛ ولی ترجیحا پاهایتان را دراز کنید تا برای گرفتن نوزاد مجبور نباشید به ماهیچه های پا فشار آورید.

·از یک بالشتک برای نگه داشتن نوزادتان استفاده کنید تا فشار زیادی به دست تان نیاید؛ اما وقتی به شیردهی عادت کردید، می توانید بالشتک را کنار بگذارید.

· برای آنکه نوزاد درست شیر بنوشد، باید قسمت زیادی از سینه را درون دهان ببرد. لب پا یینی و زبان باید با سینه در تماس باشند و تمامی قسمت پا یینی نوک رنگی سینه در دهان قرار داشته باشد.

·از آنجا که نوک سینه به این ترتیب انتهای دهان نوزاد قرار دارد، پس زبان، تماسی با نوک آن نداشته و سبب آزار مادر نمی شود.

·به محض آنکه دیدید فک پا یین نوزاد شما حرکات کوچکی دارد، به این معنی است که گرسنه و آماده شیر نوشیدن است.

 

 

تحقیقات جالب دیگر

 

نکته جالبی که تاکنون بسیاری از دندانپزشکان به آن توجه کرده اند، این است که سر سینه شیشه شیر، سفت تر از نوک سینه است. سختی آن حین مک زدن، سبب میشود حالت فک از شکل صحیح U خارج شده و به V شباهت پیدا کند. محققان موسسه Labbock et Hendershot در سال 1987 این موضوع را در میان 9 هزار و 698 کودک مورد بررسی قرار دادند. 32 درصد کودکانی که کمتر از 3 ماه و 16 درصد کودکانی که کمتر از 12 ماه شیر مادر خورده بودند، مشکل فک Vشکل داشتند. بررسیها نشان داد این میزان در میان کودکانی که از ابتدا از شیشه شیر خورده اند، دو مرتبه بیشتر است. پیش از آن در سال 1973 ، تحقیقات آکادمی ارتودنتیست های آمریکا اعلام کرده بود، 89 درصد کودکان 12 تا 17 ساله آمریکا  دچار مشکلات فرمی فک هستند که اکثر آنان یا با شیشه، شیر نوشیده اند یا مدت بسیار کمی شیر مادر خورده اند یا بعد از آن عادت زیادی به مکیدن انگشت داشته اند.

 

 

بررسی جمجمه یک زن هندی مربوط به قرون وسطی

 

برایان پالمر ، دندانپزشکی 27 ساله، برای تحقیقات بیشتر در رابطه با هارمونی صورت و ارتباط آن با نوشیدن شیر از سینه مادر تصمیم گرفت، جمجمه یک زن هندی مربوط به قرون وسطی را با جمجمه انسان های کنونی مقایسه کند؛ فک این انسان قرون وسطی کاملا U شکل بود، جمجمه ای گرد و دندان هایی مرتب داشت؛ اما جمجمه های کنونی، فکی Vشکل با دندان هایی نامرتب دارند. بررسی ها نشان داده دلیل نافرمی فک و جمجمه در عصر حاضر، کاهش شیردهی از طریق سینه به نوزادان و رواج شیردهی از طریق شیشه است. متاسفانه شکل فک به صورت ارثی به نسل بعد منتقل می شود.