پنجشنبه, ۲۵ بهمن, ۱۴۰۳ / 13 February, 2025
مجله ویستا
عوارض چربی خون بالا در زمان شیردهی
سوال: من به دختر یکساله و نیمه ام شیر خودم رو میدم به خاطر همین نمی تونم مشکل چربی خون بالایی که دارم رو با قرص استاتین حل کنم. کلسترولم 260تری گلیسیریدم 76 اچ دی ال 77ال دی ال 176به صورت ژنتیکی و خانوادگی با اینکه چاق محسوب نمی شیم چربی خون داریم قد من 155 و وزنم 60 مشکل من بیشتر به خاطر قند خونمه که به خاطر چربی خون اخیرا بالا رفته (البته در زمان بارداری اون آزمایش تحمل گلوکز نشون میداد که من تحمل گلوکزم خوب نیست و قندم با خوردن اون پودر بالا می رفت که با رژیم اون دوران بارداری رو گذروندم رژیم ساده ای که متخصص غدد به من گفت و تا اخر بارداری قندم کنترل شد) الان به نظر شما من این مشکل چربی و قند خون رو چطور با تغذیه کنترل کنم تا این 6 ماه بگذره و بچه رو از شیر بگیرم تا بتونم بعدا به صورت دارویی درمان بشم. قند خونم همیشه ناشتا 70 بود و اصلا بالا نبود تازگی ها با دستگاه تست قند خونگی چک کردم چند روز پشت سر هم بین رنج 110 تا 120 بود و این منو خیلی نگران کرده با اینکه اصلا اهل پرخوری و شیرینی جات نیستم. میدونم این چربی خونه که باعث این مشکل قندی من شده ولی راهکارشو نمیدونم ممکنه شما منو راهنمایی کنید؟
پاسخ: چربی خون سبب بالا رفتن قند نمی شود. باید وزنتان را کم کنید این مقدار برای شما زیاد است. به آهستگی به 55 برسید
برای کاهش کلسترول و LDL توصیه های زیر مفید خواهد بود: مصرف غذاهای حاوی چربی اشباع و کلسترول را کاهش دهید .این غذاها شامل گوشت های چرب ، کره ، پنیر خامه ای ، محصولات لبنی پر چرب، زرده تخم مرغ ، گوشت امعا و احشای حیوانات(دل، جگر، کله و پاچه)، پوست مرغ و چربیهای جامد (روغن های نباتی ) هستند . دست کم 30 دقیقه در بیشتر روزهای هفته فعالیت بدنی انجام دهید.
درصورت داشتن اضافه وزن، وزن خود را کاهش دهید . روغن مصرفی کلزا مایع و به میزان حداقل باشد. سویا را به مقدار کافی دریافت کنید. اعمال تغییرات زیر در رژیم غذایی میتواند به كاهش مقدار كلسترول خون كمك كند: * به جای غذاهای سرخ شده، از كباب شده استفاده كنید. * چربی های اضافی را از خوراك ها و غذاهای گوشتی حذف كنید. * بجای پنیر چرب از انواع كم چربی استفاده كنید. * به جای خامه از ماست كم چربی استفاده كنید. * به جای شیر پرچرب از شیر كمچربی استفاده كنید. * مصرف شیرینی ها، كلوچه ها و كیك ها را محدود كنید هر روز ماست کم چرب همراه با شوید و کدو سبزی نده شده بخورید. روزی 1 عدد سیب و نصف لیوان هویج رنده شده بخورید. * از قسمت های كم چرب گوشت استفاده كنید و تمام چربی های قابل رویت را جدا كنید و از مرغ و ماهی بیشتر از گوشت قرمز استفاده كنید. * مصرف سبزیجات، حبوبات و بقولات مانند انواع لوبیا و عدس و غیره را افزایش دهید. روغن حیوانی اگر متعادل مصرف شود، اثر نامطلوبی روی چربی خون نمی گذارد.
قند بالا: - استفاده از فیبرهاى محلول زمان لازم براى جذب قند خون را افزایش داده و از افزایش ناگهانى قند خون پس از مصرف وعده غذایى جلوگیرى مى كند. پس مصرف یك عدد سیب با پوست، حبوبات و سبزى هاى سرشار از فیبر به شما در كنترل قند خون كمك بزرگى مى كند. منابع غنی از فیبر محلول عبارتند از : سیب، مرکبات مثل پرتقال، لیمو و گریپ فروت، توت فرنگی و غلات سبوس دار . - تا جایی که ممکن است از مصرف كربوهیدرات هاى ساده ( قند، شكر، شیرینى، مربا، آرد سفید، ژله، آب نبات و...) پرهیز کنید و بیشتر كربوهیدرات های پیچیده را مصرف کنید، البته این بدان معنا نیست كه هرگز قند مصرف نكنید. - بهترین شكل مصرف نان، استفاده از نان سبوس دار آن است و بهترین گزینه استفاده از نان سنگك است.
-از مصرف چربى زیاد باید پرهیز كرد، زیرا چربى زیاد سرعت سقوط بدن به طرف بیمارى دیابت را تسریع مى كند، به خصوص چربى هاى اشباع( جامد ) كه بر توانایى تاثیر انسولین بر متابولیسم قند تاثیر منفى مى گذارد. بنابراین توصیه به شما این است كه چربى هاى مرئى گوشت ها(چربى هایى كه با چشم دیده مى شوند) و پوست مرغ را حتماً جدا كرده و مصرف سینه مرغ را به ران مرغ و سایر قسمت ها ارجحیت دهید. -كباب كردن، بخارپز كردن و روش هاى پخت سریع را بر سرخ كردن در روغن ارجحیت بدهید.
- خوردن ماهى احتمال ابتلا به دیابت نوع دوم را 50 درصد کاهش می دهد. ماهى سرشار از اسیدهای چرب اُمگا- 3 است، بنابراین مصرف ماهی به میزان حداقل دو بار در هفته و هر بار 90 گرم بسیار توصیه مى شود. البته بیماران دیابتی نباید از كپسول هاى روغن ماهى جز با تجویز پزشك استفاده نمایند، زیرا تنظیم قند خون آنها را مختل مى كند. - پیاز و سیر ( در صورت عدم استفاده از آسپیرین و نداشتن مشكلات گوارشى در رابطه با مصرف سیر ) از قدیمى ترین مواد غذایى هستند كه از نظر كنترل بیمارى دیابت مورد توجه بوده و تحقیقات جدید این موارد را تاكید كرده است (خام و پخته آنها تفاوتى ندارد). پیاز با تاثیر بر سوخت و ساز گلوكز در كبد و یا افزایش سطح انسولین و یا بالاخره افزایش اثر كیفى انسولین براى كاهش قند خون مفید باشد .
- كلم بروكلى از سبزى هاى بسیار مفید است كه منبع غنى كروم است و به تنظیم قند خون در محدوده مطلوب بسیار كمك مى كند. جو نیز از نظر كروم غنى است. از دیگر مواد غذایى حاوى كروم مى توان به مغزها ، قارچ خوراكى ، سبوس غلات، ریواس و مخمر اشاره كرد. -لبنیات مصرفى شما باید از نوع كم چرب باشد. ماست و شیر پر چرب ، خامه ، پنیرهاى پرچرب (گودا، پیتزا و...) ، سرشیر و كره را از رژیم غذایى خود حذف كنید. -آنتى اكسیدان ها شامل ویتامین های C , E و بتاكاروتن از مواد بسیار مهم براى حفاظت از سلول هاى بتا (سلول هاى تولید كننده انسولین) هستند، بنابراین از منابع حاوى این ویتامین استفاده كنید. ویتامین C در سبزیجات و میوه های تازه و بیشتر در مرکبات( پرتقال، گریپ فروت، انواع لیمو و نارنگی )، کیوی ، انواع توت، گوجه فرنگی، فلفل دلمه ای، هندوانه، طالبی ، توت فرنگی، سیب زمینی و سبزیجات برگ سبز موجود است.
بهترین منبع ویتامین E آجیل و روغن های گیاهی مثل : روغن جوانه گندم ، آفتابگردان، بادام، گردو، فندق، ذرت و زیتون است. بتاكاروتن ( پیش ساز ویتامین A) در میوه هاى رنگى به خصوص زرد و نارنجى و سبزى هاى سبز تیره وجود دارد؛ مثل سیب زمینی شیرین، هویج، اسفناج، کدو حلوایی ، طالبی، زرد آلو ، کلم بروکلی، گریپ فروت قرمز. پس میوه ها و سبزى های خام ( اگر مشكل گوارشى ندارید ) بهتر از انواع پخته آنها و انواع پخته بهتر از انواع منجمد و بخارپزى كه بخار آن خارج مى شود یا آب آن دور ریخته مى شود، است.
- خوردن میوه ها با پوست باعث افزایش تدریجى قند خون مى شود. جالب است بدانید كه بیشتر ویتامین ها و مواد معدنى در لایه هاى نزدیك به پوست میوه ها قرار دارند، پس میوه هایى را كه مى شود با پوست خورد با پوست میل كنید و مصرف میوه هاى بسیار شیرین را ممنوع و یا بسیار كاهش دهید؛ مثل موز، انجیر، خربزه، انگور شیرین و...
- برخى از ادویه ها فعالیت انسولین را تشدید مى كنند. تحقیقات ثابت مى كند كه مصرف دارچین ، میخك ، زردچوبه (براى پیشگیرى از گرفتگى عروق و آلزایمر نیز مفید است) و برگ بو، فعالیت انسولین را تا سه برابر افزایش مى دهند كه در بین آنها اثر دارچین از بقیه بیشتر است، طورى كه پاچیدن مقدار كمى دارچین روی غذاهاى شیرین فعالیت انسولین را افزایش داده و مانع از افزایش قند خون مى شود. - مصرف 8 - 7 لیوان آب در روز را به شما توصیه مى كنم. -سعی كنید برنامه غذایی خود را به طور منظم تنظیم كنید. به نحوی كه هر روز در ساعات معینی غذا بخورید. - روزانه بین 4 تا 5 وعده غذا بخورید. اما حجم هر وعده را کاهش دهید.
- حتما قبل از صرف غذا از سالاد بدون سس یا موادغذایی كم كالری مانند كاهو، كرفس و سوپ های ساده و كم كالری استفاده كنید. -از مصرف آب میوه در صبح و به صورت ناشتا خودداری كرده و به جای آن در طول روز از میوه تازه استفاده كنید. - از نوشیدنی ها و دسرهای بدون قند استفاده كنید. -آرد گندم كامل را جانشین آرد سفید كنید.(تبیان)
پاسخ: چربی خون سبب بالا رفتن قند نمی شود. باید وزنتان را کم کنید این مقدار برای شما زیاد است. به آهستگی به 55 برسید
برای کاهش کلسترول و LDL توصیه های زیر مفید خواهد بود: مصرف غذاهای حاوی چربی اشباع و کلسترول را کاهش دهید .این غذاها شامل گوشت های چرب ، کره ، پنیر خامه ای ، محصولات لبنی پر چرب، زرده تخم مرغ ، گوشت امعا و احشای حیوانات(دل، جگر، کله و پاچه)، پوست مرغ و چربیهای جامد (روغن های نباتی ) هستند . دست کم 30 دقیقه در بیشتر روزهای هفته فعالیت بدنی انجام دهید.
درصورت داشتن اضافه وزن، وزن خود را کاهش دهید . روغن مصرفی کلزا مایع و به میزان حداقل باشد. سویا را به مقدار کافی دریافت کنید. اعمال تغییرات زیر در رژیم غذایی میتواند به كاهش مقدار كلسترول خون كمك كند: * به جای غذاهای سرخ شده، از كباب شده استفاده كنید. * چربی های اضافی را از خوراك ها و غذاهای گوشتی حذف كنید. * بجای پنیر چرب از انواع كم چربی استفاده كنید. * به جای خامه از ماست كم چربی استفاده كنید. * به جای شیر پرچرب از شیر كمچربی استفاده كنید. * مصرف شیرینی ها، كلوچه ها و كیك ها را محدود كنید هر روز ماست کم چرب همراه با شوید و کدو سبزی نده شده بخورید. روزی 1 عدد سیب و نصف لیوان هویج رنده شده بخورید. * از قسمت های كم چرب گوشت استفاده كنید و تمام چربی های قابل رویت را جدا كنید و از مرغ و ماهی بیشتر از گوشت قرمز استفاده كنید. * مصرف سبزیجات، حبوبات و بقولات مانند انواع لوبیا و عدس و غیره را افزایش دهید. روغن حیوانی اگر متعادل مصرف شود، اثر نامطلوبی روی چربی خون نمی گذارد.
قند بالا: - استفاده از فیبرهاى محلول زمان لازم براى جذب قند خون را افزایش داده و از افزایش ناگهانى قند خون پس از مصرف وعده غذایى جلوگیرى مى كند. پس مصرف یك عدد سیب با پوست، حبوبات و سبزى هاى سرشار از فیبر به شما در كنترل قند خون كمك بزرگى مى كند. منابع غنی از فیبر محلول عبارتند از : سیب، مرکبات مثل پرتقال، لیمو و گریپ فروت، توت فرنگی و غلات سبوس دار . - تا جایی که ممکن است از مصرف كربوهیدرات هاى ساده ( قند، شكر، شیرینى، مربا، آرد سفید، ژله، آب نبات و...) پرهیز کنید و بیشتر كربوهیدرات های پیچیده را مصرف کنید، البته این بدان معنا نیست كه هرگز قند مصرف نكنید. - بهترین شكل مصرف نان، استفاده از نان سبوس دار آن است و بهترین گزینه استفاده از نان سنگك است.
-از مصرف چربى زیاد باید پرهیز كرد، زیرا چربى زیاد سرعت سقوط بدن به طرف بیمارى دیابت را تسریع مى كند، به خصوص چربى هاى اشباع( جامد ) كه بر توانایى تاثیر انسولین بر متابولیسم قند تاثیر منفى مى گذارد. بنابراین توصیه به شما این است كه چربى هاى مرئى گوشت ها(چربى هایى كه با چشم دیده مى شوند) و پوست مرغ را حتماً جدا كرده و مصرف سینه مرغ را به ران مرغ و سایر قسمت ها ارجحیت دهید. -كباب كردن، بخارپز كردن و روش هاى پخت سریع را بر سرخ كردن در روغن ارجحیت بدهید.
- خوردن ماهى احتمال ابتلا به دیابت نوع دوم را 50 درصد کاهش می دهد. ماهى سرشار از اسیدهای چرب اُمگا- 3 است، بنابراین مصرف ماهی به میزان حداقل دو بار در هفته و هر بار 90 گرم بسیار توصیه مى شود. البته بیماران دیابتی نباید از كپسول هاى روغن ماهى جز با تجویز پزشك استفاده نمایند، زیرا تنظیم قند خون آنها را مختل مى كند. - پیاز و سیر ( در صورت عدم استفاده از آسپیرین و نداشتن مشكلات گوارشى در رابطه با مصرف سیر ) از قدیمى ترین مواد غذایى هستند كه از نظر كنترل بیمارى دیابت مورد توجه بوده و تحقیقات جدید این موارد را تاكید كرده است (خام و پخته آنها تفاوتى ندارد). پیاز با تاثیر بر سوخت و ساز گلوكز در كبد و یا افزایش سطح انسولین و یا بالاخره افزایش اثر كیفى انسولین براى كاهش قند خون مفید باشد .
- كلم بروكلى از سبزى هاى بسیار مفید است كه منبع غنى كروم است و به تنظیم قند خون در محدوده مطلوب بسیار كمك مى كند. جو نیز از نظر كروم غنى است. از دیگر مواد غذایى حاوى كروم مى توان به مغزها ، قارچ خوراكى ، سبوس غلات، ریواس و مخمر اشاره كرد. -لبنیات مصرفى شما باید از نوع كم چرب باشد. ماست و شیر پر چرب ، خامه ، پنیرهاى پرچرب (گودا، پیتزا و...) ، سرشیر و كره را از رژیم غذایى خود حذف كنید. -آنتى اكسیدان ها شامل ویتامین های C , E و بتاكاروتن از مواد بسیار مهم براى حفاظت از سلول هاى بتا (سلول هاى تولید كننده انسولین) هستند، بنابراین از منابع حاوى این ویتامین استفاده كنید. ویتامین C در سبزیجات و میوه های تازه و بیشتر در مرکبات( پرتقال، گریپ فروت، انواع لیمو و نارنگی )، کیوی ، انواع توت، گوجه فرنگی، فلفل دلمه ای، هندوانه، طالبی ، توت فرنگی، سیب زمینی و سبزیجات برگ سبز موجود است.
بهترین منبع ویتامین E آجیل و روغن های گیاهی مثل : روغن جوانه گندم ، آفتابگردان، بادام، گردو، فندق، ذرت و زیتون است. بتاكاروتن ( پیش ساز ویتامین A) در میوه هاى رنگى به خصوص زرد و نارنجى و سبزى هاى سبز تیره وجود دارد؛ مثل سیب زمینی شیرین، هویج، اسفناج، کدو حلوایی ، طالبی، زرد آلو ، کلم بروکلی، گریپ فروت قرمز. پس میوه ها و سبزى های خام ( اگر مشكل گوارشى ندارید ) بهتر از انواع پخته آنها و انواع پخته بهتر از انواع منجمد و بخارپزى كه بخار آن خارج مى شود یا آب آن دور ریخته مى شود، است.
- خوردن میوه ها با پوست باعث افزایش تدریجى قند خون مى شود. جالب است بدانید كه بیشتر ویتامین ها و مواد معدنى در لایه هاى نزدیك به پوست میوه ها قرار دارند، پس میوه هایى را كه مى شود با پوست خورد با پوست میل كنید و مصرف میوه هاى بسیار شیرین را ممنوع و یا بسیار كاهش دهید؛ مثل موز، انجیر، خربزه، انگور شیرین و...
- برخى از ادویه ها فعالیت انسولین را تشدید مى كنند. تحقیقات ثابت مى كند كه مصرف دارچین ، میخك ، زردچوبه (براى پیشگیرى از گرفتگى عروق و آلزایمر نیز مفید است) و برگ بو، فعالیت انسولین را تا سه برابر افزایش مى دهند كه در بین آنها اثر دارچین از بقیه بیشتر است، طورى كه پاچیدن مقدار كمى دارچین روی غذاهاى شیرین فعالیت انسولین را افزایش داده و مانع از افزایش قند خون مى شود. - مصرف 8 - 7 لیوان آب در روز را به شما توصیه مى كنم. -سعی كنید برنامه غذایی خود را به طور منظم تنظیم كنید. به نحوی كه هر روز در ساعات معینی غذا بخورید. - روزانه بین 4 تا 5 وعده غذا بخورید. اما حجم هر وعده را کاهش دهید.
- حتما قبل از صرف غذا از سالاد بدون سس یا موادغذایی كم كالری مانند كاهو، كرفس و سوپ های ساده و كم كالری استفاده كنید. -از مصرف آب میوه در صبح و به صورت ناشتا خودداری كرده و به جای آن در طول روز از میوه تازه استفاده كنید. - از نوشیدنی ها و دسرهای بدون قند استفاده كنید. -آرد گندم كامل را جانشین آرد سفید كنید.(تبیان)
اگر شما سوالی در این زمینه دارید و در مدتی کوتاه به صورت رایگان پاسخش را می خواهید، به این صفحه بروید.
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست