جمعه, ۱۹ بهمن, ۱۴۰۳ / 7 February, 2025
سو تغذیه كودكان،سطح یادگیری را پایین میاورد
ایرنا: تغذيه صحيح با تامين منابع موردنياز رشد و نمو كودك ازطريق تامين ريزمغذيها اثرات مهمي درتوانمندي ذهني كودكان و به دنبال آن چگونگي يادگيري و كسب و بكارگيري مهارتهاي آموزش داده شده به آنان دارد.
به دليل شكلگيري عادات غذايي در سنين پايين، از همين دوران بايد مواد غذايي سالم را در اختيار كودك قرار داد و به تامين مواد مغذي مورد نياز او در وعدههاي اصلي و ميان وعدههاي غذايي توجه نمود.
مطالعات مختلف در دنيا نشان داده كه سوء تغذيه ميزان يادگيري كودكان را در دوران مدرسه و موفقيتهاي بعدي آنان را در طول زندگي تحت تاثير قرار مي دهد و كمبود برخي از ريز مغذيها بر توانايي ذهني آنان بسيار تاثيرگذار است.
يك كارشناس تغذيه گفت: ريز مغذي آهن ميتواند در تمام مراحل زندگي سبب كاهش يا افزايش قدرت ادراك و يادگيري كودكان شود و مبتلايان به كم خوني يادگيريشان در مدرسه كمتر است بصورتي كه براساس آزمايشات انجام شده ، ضريب هوشي اين كودكان ۵تا ۱۰ امتياز كمتر از حد طبيعي برآورد شده است.
عاطفه نادري افزود: كمبود ريزمغذي يد نيز موجب كاهش آموزش پذيري و فراگيري آنان ميشود.
وي با اشاره به اثرات منفي نخوردن صبحانه بر يادگيري كودك گفت: اگر فاصله زماني بلند شدن كودك از خواب تا هنگام صبحانه خوردن وي كوتاه باشد، مكانيزيم تنظيمات غلظتهاي خوني در يك خط ثابت نگه داشته ميشود و بر عملكرد طبيعي مغز لطمهاي وارد نميشود.
نادري ادامه داد: اما اگر فاصله زماني ناشتايي كودك طولاني باشد و زنگ اول را در مدرسه بدون صبحانه بگذراند، نگهداري قند خون در سطحي كه مغز قادر به فعاليت طبيعي خود باشد براي فرد دشوار ميشود و قند خون در حد طبيعي نگه داشته نميشود و افت ميكند كه در اينصورت به دليل استفاده سلولهاي مغز از گلوكز (قند) يادگيري و تمركز كودكان مختل ميشود.
اين كارشناس تغذيه با بيان اينكه دانش آموزاني كه از خوردن صبحانه امتناع ميكنند در انجام تكاليف رياضي كارايي كمتري دارند، افزود: قدرت خلاقيت و ابتكار اين كودكان نيز كاهش پيدا ميكند.
وي به والدين توصيه كرد اگر فرزندانشان اشتهايي براي خوردن صبحانه ندارند ، مقداري آب ميوه به آنها بنوشانند زيرا آب ميوه به باز شدن اشتهاي كودك كمك ميكند.
نادري، نان و غلات سبوسدار، شير ، پنير ، حليم ، تخم مرغ ، كره ، ميوه ، آب ميوه ، سوپ ، عدسي ، خوراك لوبيا ، فرني و شير برنج را بهترين مواد خوراكي در وعده صبحانه كودكان عنوان كرد.
وي با بيان اين كه نبايد كودك را وادار به خوردن چيزي كرد كه تمايل ندارد ، اظهارداشت: كودك بايد موادي بخورد تا بدنش از لحاظ پروتئيني و قندي تامين شود تا در ساعات درس و مدرسه كارايي بالاي داشته باشد.
براساس تحقيقات صورت گرفته از آنجايي كه استخوانها ، دندانها ، ماهيچه ها و خون كودك همواره در حال رشد و تكامل است، نياز وي به مواد مغذي نسبت به اندازه بدنش بيشتر از بزرگسالان ميباشد، حال اگر اشتهاي كودك براي مدت طولاني كم شود و به تغذيه آن توجه نشود و كودك توسط غذاهاي كاذب شكم خود را پر كند ، درمعرض سوء تغذيه قرار ميگيرد.
متخصصان امر تغذيه معتقدند علاوه بر صبحانه استفاده از يك ميان وعده، با ارزش غذايي مناسب مانند شير ، ميوه و خرما در برنامه غذايي كودك موجب رشد جسمي و مغزي كودك ميگردد.
اين متخصصان ميگويند: از سوي ديگر مصرف تنقلات تجاري كم ارزش به دليل زيادي نمك، چربي و شكر موجب بيماريهاي قلبي و عروقي، چاقي ، پرفشاري خون ، پوكي استخوان و افزايش كلسترول خون در دوران بزرگسالي ميشود.
نادري، درخصوص ميان وعده كودكان گفت: اصولا كودكان براي نگهداري از غلظت خون در حد طبيعي، بين هر ۴تا ۶ساعت بايد غذا بخورند تا عملكرد مغز و فعاليت سيستم عصبي آنان در حد مطلوب نگه داشته شود.
وي افزود: كبد مسوول ذخيره گلوكز بصورت گليكوژن است و در زمان نياز گليكوژن را به گلوكز تبديل و آزاد كرده و وارد خون ميكند.
وي با بيان اينكه كبد كودكان تا حدود سن يازده سال تنها براي مدت زمان ۴ ساعت گليكوژن ذخيره ميكند، ادامه داد: بعد از گذشت اين زمان، كبد ديگر ذخيرهاي جهت تنظيم قند خون ندارد كه اين امر و جلوگيري از كوچك شدن معده آنان اقتضا ميكند كه كودك در فواصل زماني كم تغديه كند.
نادري، با تاكيد بر فراموش نشدن خوردن ميان وعدهها در كودكان گفت: بايد توجه داشت كه ميان وعده غذاي مختصري است كه بين دو عده غذاي اصلي به كودك داده ميشود و تنها سهم كوچكي در تامين نيازهاي غذايي كودك دارد.
اين كارشناس تغذيه افزود: خوب نخوردن صبحانه يا نهار باعث افت قند خون و به دنبال آن كسالت و بيحالي ميشود و اين امر سبب كشش كودك به سمت ميان وعدههاي چرب و شيرين ميشود كه يكباره قند خون را بصورت كاذب بالا ميبرد وي، زود خوابيدن، ديروقت نخوردن شام ، پر كردن كيف كودك با مواد مغذي قبل از رفتن به مدرسه و تحت كنترل قرار دادن تغديه وي توسط والدين را از مهم ترين راهكارها جهت جلوگيري از بياشتهايي وسيري كاذب كودكان عنوان كرد.
نادري گفت: انواع غلات بوداده، بيسكويت ساده و كلوچههاي خانگي ، انواع ميوههاي تازه و خشك، آب ميوههاي طبيعي ، انواع ساندويچهاي خانگي مانند نان و پنير و سبزي و غيره و حبوبات بو داده از مناسبترين ميان وعده ها براي كودكان محسوب ميشود.
اين كارشناس تغذيه افزود: همچنين براساس تحقيقات انجام شده نوشيدن آب در زنگ تفريح براي كارايي ذهني و جسمي كودكان بسيار مفيد است و دانش آموزان بايد نوشيدن يك ليوان آب در زنگهاي تفريح را در برنامه روزانه خويش قرار دهند.
پزشكان توصيه ميكنند ميان وعدهها را از هر ۴گروه اصلي غذايي (گروه شير و لبنيات، گروه نان وغلات، گروه گوشت، حبوبات، تخم مرغ و مغزها، گروه ميوهها و گروه سبزيها ) انتخاب كنند تا تنوع و تعادل در رژيم غذايي كودك ايجاد شده و بخشي از مواد مغذي مورد نياز او از اين طريق تامين گردد.
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست