شنبه, ۲۲ دی, ۱۴۰۳ / 11 January, 2025
مجله ویستا

کلوستاز بارداری چیست؟


کلوستازیس حاملگی که کلوستاز داخل کبدی بارداری (ICP) نام دارد، شرایطی است که زن در تمام بدن خود خارش شدیدی دارد اما هیچ بثورات پوستی وجود ندارد. این مشکل به علت اختلال عملکرد کبدی یا کاهش عملکرد کیسه صفرا به ‏خاطر هورمون‏های حاملگی به‏ وجود می ‏آید و بسیار نادر است و حدود یک در ۱۰۰۰۰ حاملگی  در ایالت متحده روی می ‏دهد. برخی محققان معتقدند علت آن انسداد صفرا طی حاملگی  است.
خارش ژنرالیزه شدید در سه ماهه سوم آغاز می ‏شود، معمولاً خارش در شب تشدید می ‏شود و  می تواند در کف دست و پا بیشتر باشد. دیگر علائم شامل زردی ، مدفوع روشن و ادرار تیره است.
درمان با کرم ‏های ضدخارش و اشعه UVB صورت می ‏پذیرد. علائم معمولاً در عرض چند روز نزدیک زایمان، محو می ‏شود.اگرچه برخی  زنان در اواخر دوران بارداری  علائم تشدید بیماری کیسه صفرا را نشان می ‏دهند. وقتی این بیماری ایجاد شود، احتمال استرس جنین و زایمان پره‏ترم افزایش می ‏یابد.
گاهی لکه‏ های قهوه ‏ای نامنظمی با اندازه‏ های مختلف روی پوست صورت و گردن ظاهر می ‏شوند که کلوسما یا ماسک بارداری نام می ‏گیرد. بعد از زایمان این لکه‏ ها کم رنگ‏تر یا ناپدید می ‏شود. قرص‏ های ضدبارداری ممکن است تغییرات رنگی  مشابه ‏ای در پوست ایجاد کنند. بیش از ۷۰% زنان حامله بعد از تماس با آفتاب با این مشکل مواجه می ‏شوند.
برای  پیشگیری از کلوسما، از آفتاب دور باشید به‏ خصوص طی گرمترین زمان روز (ساعت ۱۰ صبح تا ۳ بعدازظهر )، عینک آفتابی زده و لباس محافظ بپوشید (کلاه، شلوار بلند، بلوزهای آستین بلند) اگر شما دچار ازدیاد کلوسما شدید، معمولاً در ماه‏ های بعد از زایمان بهبود می ‏یابید. اگر هنوز بعد از بارداری این لکه ‏ها موجود است، از پزشک خود بخواهید که از رتین  A استفاده کند تا هرگونه اختلالات رنگی که هنوز در پوست دارید را برطرف کند.
نی‌نی‌بان جدیدترین و بهترین مطالب خود را در تلگرام و از طریق سه کانال «راهنمای بارداری»، «زندگی با کودک» و «سلامت زنان» در اختیار شما قرار می‌دهد.