دوشنبه, ۱ مرداد, ۱۴۰۳ / 22 July, 2024
مجله ویستا

فواید زایمان طبیعی، نسبت به سزارین چیست؟


بطور کلی زایمان طبیعی یک فرایند کاملا طبیعی است و فقط نیاز به اقدامات پیشگیری و حمایتی دارد و نسبت به زایمان سزارین دارای مزایای بیشتری هم برای مادر و هم برای جنین و نوزاد میباشد.

مزایای انجام زایمان طبیعی:
۱- خطرات زایمان و عوارض بیهوشی در زایمان طبیعی وجود ندارد درحالیکه در سزارین احتمال ایجاد خطرات بالاست.
۲- در زایمان طبیعی درصد ابتلاء مادران به عفونت خیلی کمتر از سزارین است.
۳- حجم خونی که مادر از دست می دهد تقریبا نصف سزارین است.
۴- بعلت اینکه در حین زایمان طبیعی مادر کاملا هوشیار است در نتیجه در جریان روند زایمان قرار می گیرد و لذت زایمان را تجربه میکند.
۵- طول مدت بستری و بازگشت به کارهای روزمره بعد از زایمان طبیعی خیلی کمتر از سزارین است و مادرانی که زایمان طبیعی داشته اند زودتر به خانواده خود ملحق میشوند.
۶- از نظر اقتصادی زایمان طبیعی به نفع مادر،بیمارستان و جامعه است.
۷- مادرانیکه زایمان طبیعی داشته اند میتوانند شیردهی زودرسی برای نوزادشان داشته باشند و آغوز را که بعنوان اولین واکسن برای نوزاد است زودتر به بدن او برسانند و این مادران در شیردهی به نوزاد خود موفق تر از مادران سزارینی می باشند.در نتیجه این مادران می توانند هرچه سریعتر ارتباط عاطفی با نوزادشان برقرار کنند. ۸- مادری که زایمان طبیعی داشته تناسب اندام خود را با انجام ورزشهای مناسب خیلی سریعتر از مادران سزارین شده بدست می آورد.
۹- مادری که زایمان طبیعی داشته است زودتر ازسلامت نوزادش مطمئن میشود،چون مادر هوشیار است و دقایقی بعد از زایمان میتواند نوزادش را ببیند و از سلامت او مطلع شود.

زایمان طبیعی بعد از سزارین:
امروزه به دلیل خطرات احتمالی عمل سزارین بسیاری از خانمها که در حاملگی قبلی خود سزارین شده اند تشویق میشوند که زایمان طبیعی داشته باشند،زیرا همانطور که گفته شد زایمان طبیعی دارای مزایای بسیار و به همان اندازه خطرات کمتری می باشد.حتی خانمهایی که بیش از یکبار سزارین شده اند نیز میتوانند در مواردی زایمان طبیعی و ایمن داشته باشد.برای دستیابی به این هدف شما باید به اتفاق پزشکتان و با راهنمایی او تمام جزئیات وضعیت قبلی و فعلی خود را مرور نمائید.

ممنوعیت­های زایمان طبیعی بدنبال سزارین:
۱- نوع برش رحم: در سزارین قبلی بسیار مهم است و پزرشک باید اطلاعات کاملی در مورد سابقه سزارین قبلی شما داشته باشد و بداند کدام برش روی رحم زده شده است .ندانستن نوع برش قبلی سزارین ممکن است موجب پارگی رحم در حین زایمان طبیعی شود که در اینصورت خطر هم مادر و هم نوزاد را تهدید میکند.باید توجه داشت که نوع برش روی پوست شکم با نوع برش ایجاد شده بر روی رحم ممکن است تفاوت داشته باشد،در نتیجه تنها با دیدن حمل برش شکم نمیتوان برش روی رحم را تشخیص داد پس شما حتما باید کارت عمل مربوط به سزارین قبلی را همراه داشته باشید.
۲- لگن کوچک،نوزاد بزرگ: زمانی که اندازه نوزاد بزرگتر از حدی است که بتواند به سلامت در موقع زایمان از لگن مادر عبور کند.
۳- حاملگی چند قلو:یعنی حاملگی با دو یا چند جنین.
۴- نمای بریچ(ته):وضعیتی است که پاهای جنین در قسمت پایین رحم قرار گرفته است.
۵- مشکلات دیگر حاملگی:مانند ابتلاء مادر به فشار خون بالا،بیماری قند(دیابت) و غیره که گاهی ضرورت انجام عمل سزارین را ایجاب مینماید.
ذکر این نکته ضروری است که سابقه سزارین قبلی،هم اکنون شما را در گروه مادرانی که حاملگی آنها پرخطر محسوب میشود قرار میدهد به همین دلیل پس از ارزیابی تمامی علل طبی و در نظر گرفتن تمایل شخصی شما ،پزشک اجازه زایمان طبیعی را خواهد داد.برای جلوگیری از بروز هر مشکلی باید حتما زایمان شما در بیمارستان و توسط متخصصین زنان و زایمان انجام شود و در تمام مدت زایمان تحت مراقبت ویژه قرار داشته باشید.

مزایای زایمان طبیعی برای مادر
زایمان طبیعی یک فرایند طولانی است که ممکن است برای مادران سخت و خسته کننده به نظر برسد. ولی این مزیت را دارد که زمان مورد نیاز برای بستری شدن در بیمارستان پس از این نوع زایمان کوتاه تر بوده و بهبودی نیز سریع تر حاصل می شود. اگرچه زمان بستری شدن برای هر کس بسته به شرایطش متغیر است، اما به طور کلی زمان مورد نیاز برای ماندن در بیمارستان پس از زایمان طبیعی ۲۴ تا ۴۸ ساعت است. و در صورت احساس بهبودی و تمایل به ترخیص پیش از زمان مقرر شده، مادران می توانند از بیمارستان مرخص شوند.
با انتخاب زایمان طبیعی، مادر از یک جراحی بزرگ و عوارض پس از آن هم چون خونریزی شدید، زخم، عفونت، عوارض بیهوشی و دردهای مضاعف در امان می ماند. هم چنین از آنجایی که مادر پس از زایمان طبیعی هشیاری بیشتری دارد، می تواند سریعتر نوزادش را در آغوش کشیده و به او شیر بدهد.

مضرات زایمان طبیعی برای مادر
هنگام زایمان طبیعی، با پیشروی جنین داخل کانال زایمان، احتمال کشیدگی و پارگی پوست و بافت های اطراف واژن وجود دارد. اگر کشیدگی و پارگی شدید باشد ممکن است به ترمیم نیاز پیدا کند و هم چنین باعث ضعف و جراحت ماهیچه های لگن شده و در نتیجه در کنترل ادرار و مدفوع مشکل ایجاد شود.
طبق تحقیقات، بانوانی که تجربه زایمان طبیعی داشته اند، در مقایسه با سزارینی ها، بیشتر به مشکلات بی اختیاری ادرار و مدفوع دچار می شوند. هم چنین ممکن است هنگام عطسه، سرفه یا خنده قطراتی از ادرار به طور بی اختیار از آنها خارج شود.
تجربه ی درد در عضلات کف لگن یعنی ناحیه ی میان واژن و مقعد، نیز پس از زایمان طبیعی بیشتر است.

ترس از درد زایمان طبیعی
دردهای ابتدایی : از شروع انقباضات واقعی زایمانی تا هنگامی که دهانۀ رحم ۴ سانتی متر باز شده باشه دهانۀ رحم علاوه بر باز شدن ، نازک هم شده . این قسمت معمولاً از همۀ مراحل قابل تحمل تره . و از آنجایی که این قسمت از مرحلۀ اول حدود ۶ ساعت طول میکشه ، بسیاری از خانم ها ترجیح می دن این مرحله را در منزل به سر ببرن . باز شدن دهانۀ رحم در این مرحله بسیار کندتر از مرحلۀ بعدیه . برای مثال برای عبور ۲ سانتی متر به ۴ سانتی متر زمان بسیار بیشتری می بره تا این که از ۶ سانتی متر به ۸ سانتی متر ، هر چند که در هر دو ، ۲ سانتی متر پیشرفت کرده اید.   درد های فعال : از زمانیست که دهانۀ رحم ۴ سانتی متر باز شده تا هنگامی که به ۷ سانتی متر برسه . وقتی که دهانۀ رحم ۶ سانتی متر باز شد ، انقباضات بسیار قوی تر شده و دفعات آنها نیز بتدریج افزایش پیدا میکنه و زمان بیشتری طول میکشه . برای مثال هر دو دقیقه یک انقباض ۶۰ثانیه ای ممکنه رخ بده. در این مرحله احتمالا ًاحساس گرمی می کنید ، دهانتان خشک می شه ، کمی خسته می شید و کمرتان نیز درد می گیره . بهتره مرتب تغییر وضعیت بدید ولی به پشت نخوابید . مرتب ادرار کنید( ساعتی یکبار ) و در صورت امکان حولۀ گرمی به کمرتان بگذارید . صورتتان را بشویید ( برای رفع احساس گرما ) و نفسهای عمیق بکشید .