چهارشنبه, ۱۷ بهمن, ۱۴۰۳ / 5 February, 2025
مجله ویستا

عوامل نازایی در زنان، کاش یکی دوتا بود!


اختلال در شکل رحم که علت چندان شایعی نیست و بیشتر مواقع منجر به سقط‌های مکرر (نه‌ناباروری) می‌شود. این بیماری نیز با هیستروسالپنگوگرافی قابل تشخیص است.

مواردی که علل نازایی زنان را شامل می‌شود
۱- اختلالات تخمک‌ گذاری که جزو علل شایع نازایی بوده، می تواند به دلایل مختلف ایجاد شود و بدین معنا است که پروسه تخمک‌گذاری در هر سیکل روی نمی‌دهد، از علل شایع آن سندرم تخمدان پلی کیستیک  می‌باشد.
۲- اختلالات در لوله‌های رحمی که حدود ۳۰ تا ۴۰ درصد از علل نازایی در زنان است. انسداد لوله‌های رحمی می‌تواند به دلیل عفونت‌های مکرر لگنی، مشکلات مادرزادی، چسبندگی ناشی از بیماری اندومتریوز یا چسبندگی ناشی از عمل جراحی باشد. راه تشخیص این بیماری هیسترو سالپنگو گرافی یا عکسبرداری از رحم با مواد حاجب رادیولوژی است که هر چند روش دردناکی است اما روش تشخیصی دقیق و مطمئنی است.
۳- اختلال در ذخیره تخمدانی که در واقع به دلیل مشکلات ژنتیک، اشعه و برخی دارو‌ها، تخمدان‌ها به طور زودرس از کار افتاده و دیگر تخمک‌گذاری نمی‌کنند. این بیماری در واقع نوعی یائسگی زودرس است.
۴- اختلال در شکل رحم که علت چندان شایعی نیست و بیشتر مواقع منجر به سقط‌های مکرر (نه‌ ناباروری) می‌شود. این بیماری نیز با هیسترو سالپنگو گرافی قابل تشخیص است. باید دانست که فیبروم‌ها (میوم‌های) رحمی برخلاف تصور عمومی منجر به نازایی نمی‌شوند.
۵- اختلالات سرویکس (دهانه رحم) که حدود ۵ درصد از علل نازایی در زنان را تشکیل می‌دهد و می‌تواند ژنتیک باشد.
۶- در ‌‌نهایت بیماری‌های ایمونولوژیک یا سیستمیک مثل نارسایی کلیه و کم کاری تیروئید که ضمن از کار انداختن سیستم‌های دیگر بدن موجب اختلال در عملکرد سیستم تناسلی و نازایی می‌شود.