یکشنبه, ۳۰ دی, ۱۴۰۳ / 19 January, 2025
رشد بالای ابتلای زنان به سرطان سینه چه دلایلی دارد
آمارهای ارائه شده در سال ۲۰۰۵ میلادی نشان میدهد، ۲۴۰/۲۱۱ زن آمریکایی با تشخیص بیماری سرطان سینه مواجه شده و ۴۱۰/۴۰ زن نیز به دلیل ابتلا به این بیماری جان خود را از دست دادهاند. نرخ ابتلا به سرطان سینه در آمریکاییها، در ۶۰ سال اخیر سه برابر گردیده و آن را به دومین سرطان شایع تبدیل نموده است. از سوی دیگر، زنان آمریکایی در سال ۱۹۴۰ میلادی با احتمال ۱ به ۲۲ به این بیماری مبتلا میشدند، اما این احتمال در سال جاری به ۱ به ۸ رسیده است و البته این نرخ در حال رشد میباشد. یک آمار تکاندهنده دیگر این است که در مجموع، از هر ۳ زن آمریکایی، یک نفر به سرطان مبتلا میگردد.
البته در کشورهای توسعه یافتهای نظیر انگلستان، ژاپن و دانمارک نیز اوضاع به همین ترتیب است. در اتحادیه اروپا، در هر ۵/۷ دقیقه، یک زن به دلیل سرطان میمیرد و این بیماری عامل اصلی مرگ زنان ۳۴ تا ۵۴ ساله به شمار میرود. این شرایط کشورهای توسعهیافتهای است که شهروندانش از دستگاههای ماموگرافی، آزمونهای تشخیصی و مراجعه منظم به پزشک برخوردارند. این رشد لجام گسیخته را چگونه میتوان توضیح داد؟
در این میان، ژنهای مرتبط با سرطان سینه شامل BRCA-۱) و۲ (BRCA- نقش اندکی را ایفا میکنند و تنها ۱۰ % موارد ابتلا، با این عامل مرتبط است. لذا بازسازی و دستکاری ژنها نمیتواند نقش قابل ملاحظهای را در این میان ایفا کند.
در کتاب «اصول طب داخلی هاریسون» (ویرایش ۲۰۰۵) میخوانیم: «ریسک ابتلا به سرطان سینه، در میان زنان متولد سال ۱۹۴۰ میلادی به بعد، با افزایش قابل توجه، به ویژه به دلیل عوامل هورمونی همراه گردیده است.» در بافت پستان، ما شاهد یک توده سلولی استروژنی هستیم. علت بزرگ شدن پستانهای زنان مصرف کننده قرصهای کنترل بارداری و یا زنان باردار نیز همین است. امروزه به دلیل شیوه زندگی ما، استروژنهای طبیعی و مصنوعی زیادی به بدنمان وارد میشود. لذا باید دید که نقش مواد سمی موجود در محیط زیست، در افزایش ریسک و نرخ ابتلا به سرطان سینه تا چه حد میباشد؟
پژوهشگران زیادی پاسخ این سؤال را اینگونه دادهاند: وجود انواع مواد شیمیایی استروژنیک و سمی در رژیم غذایی و محیط زیست را باید اصلیترین دلیل این افزایش در نیم قرن اخیر دانست. هر چند باید در مورد نرخ همبستگی وجود این عامل و ابتلا به انواع سرطان، مطالعات بیشتری انجام گردد.
تاریخ به ما نشان میدهد که رابطه میان وجود مواد سمی صنعتی و زیستمحیطی با ابتلا به سرطان، موضوع جدیدی نیست. در ۱۰۰ سال اخیر، ما دریافته ایم که مواد شیمیایی ساخته شده توسط انسانها، ابتلا به این بیماری مرگبار را به همراه دارد. در سالهای دهه ۶۰ میلادی و همراه با اوج گرفتن نهضتهای زیستمحیطی، خانم راسل کارسون کتاب «بهار خاموش» را نگاشت. در این کتاب، او آثار مرگبار آفتکش د.د.ت و سایر مواد شیمیایی دیگر را برای مردم دنیا توضیح داد. بعدها نیز پژوهشهای دیگری، تحقیقات وی را کامل تر کرد.
بین سالهای ۱۹۳۸ تا ۱۹۷۱ میلادی، تخمین زده شده که ۵ تا ۱۰ میلیون زن حامله در ایالات متحده از داروی DES (که یک استروژن مصنوعی است) استفاده نمودهاند (در گذشته از این دارو برای زنان در معرض خطر سقط جنین استفاده میشد) و اینک جنینهای دختر آن زنان، با احتمال ۴۰ برابر در معرض ابتلا به سرطان واژن و گردن رحم، در مقایسه با جنینهای دختری که مادرانشان از این دارو استفاده نکرده بودند، هستند.
در پژوهشهای پزشکی، ما شاهد ارائه دلایل مختلف و متعددی هستیم که نشان میدهد، وجود مواد سمی، با ابتلا به انواع سرطان به ویژه سرطان سینه، ارتباط دارد. هر چند ممکن است مقدار این مواد، اندک به نظر آید. به علاوه، تأثیرات ناشناخته انواع موادسمی و شیمیایی پیچیده، نیازمند بررسیهای بسیار بیشتری خواهد بود. سیستم ایمنی و غدد درونریز بدنهای ما، قربانیان اصلی چنین موادی میباشند و رشد جسمی، رفتارهای روزمره و دستگاه تولید مثل را نیز باید به این مجموعه بیافزاییم. بررسیهای اخیر نشان میدهد که سیستم تولید مثل انسانها به دلیل وجود این مواد مصنوعی، با آسیبهای زیر روبهرو میگردد:
الف) کاهش اثربخشی هورمونهای غدد درونریز؛
ب) تحریک تولید هورمونهای داخلی؛
ج) ایجاد اختلال در متابولیسم هورمونها؛
د) برهم خوردن عملکرد اعضای دریافتکننده هورمونها؛
به علاوه، وجود فلزات سنگین و داروهای مختلف نظیر فلز کادمیوم، تأثیر زیادی بر ابتلا به سرطان سینه در زنان دارد. در دود سیگار و رنگها، این فلز به مقدار زیادی وجود دارد و مطالعه انجام شده بر روی ۹۸۱ زن ایتالیایی نشان میدهد که به دنبال وقوع یک انفجار صنعتی در این کشور در سال ۱۹۷۶ میلادی، ریسک ابتلا به سرطان سینه، با رشدی غیرمنتظره روبهرو گردید. از سوی دیگر، آنتیبیوتیکها و داروهای کاهشدهنده استرس نیز در ایجاد نرخ فزاینده ابتلا به این بیماری سهیم هستند. در مقاله ژورنال انجمن پزشکی آمریکا و به دنبال تجزیه و تحلیل اطلاعات جمعآوری شده، مشخص گردیده که با استفاده بیشتر زنان از انواع آنتیبیوتیکها، درصد مرگ و میر آنها هم افزایش مییابد.
فعالان نهضت طب زیستمحیطی به ما میگویند که هوای تنفسی ما، غذای مصرفی و آب نوشیدنی ما، سرشار از انواع مواد سمی شیمیایی است. بسیاری از این مواد سمی، به عنوان عوامل ابتلا به سرطان شناخته شدهاند و تأثیرات بیماریزای اکثر این ترکیبات پیچیده، هیچ گاه مورد آزمون قرار نگرفته است . پوست، دهان و تزریقات جلدی به عنوان راههای ورود این مواد شناخته شدهاند که دوره زمانی همجواری با آنها، بر ابتلای فرد تأثیری مستقیم دارد. به هر حال، ما میدانیم که در بدن همه ما این مواد وجود داشته و با وجود سیستم قانونی کنونی، کالاهای مصرفی و صنعتی، اصلیترین تهدید فراروی زندگی ما به شمار می روند. ما نیازمند آغاز نهضتی نوین هستیم که ابتلا به انواع سرطان در دنیا کاسته شود. به علاوه، پزشکان هیچ گاه قادر به درمان کامل سرطان نیستند. لذا با پیش گیری میتوان برای کاهش این آسیبها، گامهای بزرگی برداشت. پس برای همکاری با ما در «ائتلاف پایان دادن به مواد سمی» همراه شوید.
محسن داوری
گرت ودوین
منبع: www.EMagazine.com
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست