یکشنبه, ۳۰ دی, ۱۴۰۳ / 19 January, 2025
مجله ویستا

نگاه اقتصاد ایران به نامگذاری سال ۸۹ توسط مقام معظم رهبری


نگاه اقتصاد ایران به نامگذاری سال ۸۹ توسط مقام معظم رهبری

سال ۸۹ به پیشنهاد مقام معظم رهبری «سال همت مضاعف و کارمضاعف»نامگذاری گردید. نکته قابل توجه در سال های اخیر و مخصوصا سال گذشته و امسال، افزایش بعد کمی و دقیق تر شدن هدفگذاری مقام …

سال ۸۹ به پیشنهاد مقام معظم رهبری «سال همت مضاعف و کارمضاعف»نامگذاری گردید. نکته قابل توجه در سال های اخیر و مخصوصا سال گذشته و امسال، افزایش بعد کمی و دقیق تر شدن هدفگذاری مقام معظم رهبری در نامگذاری سالهاست. به نظر می رسد عرصه اقتصاد کشور که در سال گذشته وضعیت چندان مطلوبی نداشت بیشتر نیازمند این سرلوحه است تا بتواند از وضعیت رکود موجود خارج شود. همت مضاعف و کار مضاعف که می توان آن را در بخش اقتصادی کشور در توجه به بهره وری و افزایش ساعات کار مفید معنی کرد باعث می شود تا اقتصاد کشور بتواند این مشکل اساسی را به بهترین شکل حل کند. رشد بهره وری نیروی کار و دیگر نهادهای اقتصادی مثل سرمایه، که در سال های گذشته در بعضی بخشها نزدیک به صفر و حتی منفی بوده است می تواند راه نجات اقتصاد ایران باشد که در حال حاضر جزو کم رونق ترین اقتصادهای دنیا محسوب می شود.بررسی ها نشان می دهد که یکی از راه های بسیار موثر در رسیدن به یک رشد بلند مدت و پایدار اقتصادی افزایش مداوم بهره وری تمام عوامل تولید است. افزایش بهره وری که مستقیما در رشد اقتصادی یک کشور محاسبه می شود منجر به کاهش هزینه های تولید و همچنین افزایش میزان تولید یک کشور که همان GDP است می شود. تبعات افزایش تولید ناخالص داخلی نیز در کاهش تورم، افزایش میزان بهره مندی افراد و در کل افزایش رفاه اقتصادی، تجلی می یابد.

افزایش نرخ و میزان بیکاری،شدت گرفتن رکود در اقتصاد داخلی و وجود تورم در کشور که همان وضعیت رکود تورمی است و تماما با توجه به شاخص های موجود برای سال جاری قابل پیش بینی بودند می تواند در سایه توجه به مساله بهره وری حل شود. سال گذشته سال اصلا ح الگوی مصرف نام گرفت تا خیل دانشگاهیان و مسوولا ن کشور در اهمیت اصلا ح الگوی مصرف و لزوم توجه به صرفه جویی و جلوگیری از اسراف، کارهای پژوهشی متعدد و مفیدی نیز تولید کنند و در برخی مسایل و در بعد واقعی اقتصاد نیز موفقیت هایی از جهت صرفه جویی اقتصادی بدست آمد. از آنجا که نامگذاری سال توسط مقام معظم رهبری مانند یک چراغ راه مسیر را نشان می دهد و مخصوص یک سال خاص نیست به نظر می رسد برای ثمر بخش شدن مطالعات انجام شده در سال گذشته باید راهکارهای عملی آن در سال جاری به خدمت گرفته شوند تا در کنار همت و کار مضاعف بتوانیم به آبادی در تمام بخش ها و خصوصا حوزه اقتصادی کشور دست پیدا کنیم. نامگذاری هر سال توسط مقام معظم رهبری برای یکایک افراد جامعه و متناسب با موقعیتشان ایجاد وظیفه می کند تا مطابق توانایی های خود در راه تحقق هدف مشخص که در قالب نامگذاری مطرح می شود بکوشند. در این میان وظیفه ای که بر دوش دولتمردان و مسوولا ن عالی رتبه کشور قرار می گیرد سنگین تر از سایرین است چرا که توانایی آنها با توجه به امکاناتی که در اختیارشان قرار گرفته است به مراتب از شهروندان عادی بیشتر است. مسوولا ن کشور برای حل مسایل مختلف، زمانی که تمام شرایط را در نظر می گیرند باید توجه ویژه ای به مسایل اقتصادی و اثرات آن بر منافع شهروندان داشته باشند. دولتمردان باید به دور از شعارها و بیانیه های تکراری که تنها وقت آنها را به عنوان یک مسوول خواهد گرفت و از لزوم توجه به نام سال باز می دارد به معنی واقعی به جای حرف به عمل روی بیاورند که «به عمل کار برآید به سخن دانی نیست». به عنوان مثال دولت می تواند در اجرای هدفمند کردن یارانه ها که اثرات پبش بینی شده و احتمالا پیش بینی نشده بسیاری خواهد داشت با دقت بیشتری عمل کند و بر خلا ف رویه ای که اکنون در پیش گرفته و مقاومت در مورد نظرات کارشناسان مستقل را در دستور کار خود قرار داده است، باب مشاوره و پذیرفتن پیشنهادهای مختلف را باز بگذارد و فضای نقد بر عملکرد خود را چنان مدیریت کند تا تمام نظرات و اتفاقات متحمل در مورد طرحی که به معنای واقعی باعث تحول در اقتصاد ایران می شود را ارزیابی کند.

نویسنده : مجید سلیمی بروجنی