شنبه, ۱۵ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 4 May, 2024
مجله ویستا

والدین و شیوه انتخاب اسباب بازیهای الكترونیكی برای بچه ها


والدین و شیوه انتخاب اسباب بازیهای الكترونیكی برای بچه ها

اسباب بازیهای برقی و سایر وسایل الكتریكی كه برای استفاده و بازی كودكان در نظر گرفته شده, اگر درست و تحت نظارت بزرگترها استفاده نشوند, می توانند فوق العاده خطرناك باشند

اسباب بازیهای برقی و سایر وسایل الكتریكی كه برای استفاده و بازی كودكان در نظر گرفته شده، اگر درست و تحت نظارت بزرگترها استفاده نشوند، می توانند فوق العاده خطرناك باشند.

برق گرفتگی، سوختگی (به خصوص اگر اسباب بازی دارای قطعاتی باشند كه گرم می شوند) انواع خطرات مكانیكی متداول در همه اسباب بازیها همانند لبه های تیز یا قسمتهای كوچك قابل بلعیدن توسط بچه ها، می توانند جان كودك و سلامت او را تهدید كنند.

اگر چه قوانین اداره استاندارد، خطر صدمه زدن و برق گرفتگی كودكان را تا حد زیادی كاهش داده، اما دخالت والدین در انتخاب اسباب بازی به هنگام خرید و نظارت آنان به هنگام بازی بچه ها، كنترل و بازرسی گاه و بیگاه، تعمیر و كنار گذاشتن آن در مواقع غیرلازم، واجب و ضروری است.

● انتخاب یك اسباب بازی

هیچ گاه برای كودكان كوچك، اسباب بازی برقی نخرید. قبل از خرید، توصیه های نوشته شده بر روی بسته بندی را با دقت بخوانید. به خاطر داشته باشید كه حداقل سن مناسب و توصیه شده بر روی بسته بندی نوشته می شود. مثلاً عبارت « برای كودكان زیر هشت سال توصیه نمی شود.» البته این بدان معنی نیست كه اسباب بازی مناسب كودكان هشت ساله می باشد، زیرا خریدار اسباب بازی باید تواناییهای فردی هر بچه را هم در نظر داشته باشد.

● استفاده از اسباب بازی

▪ دستورالعمل همراه اسباب بازی را با دقت برای خود و كودكی كه قرار است با آن بازی كند، بخوانید. تمام توصیه های كارخانه سازنده را دنبال كنید. مطمئن شوید كه فرزند شما نحوه استفاده از آن را كاملاً یاد گرفته است.

▪ نظارت والدین

همیشه به هنگام استفاده از وسایل برقی توسط بچه ها، نظارت والدین واجب و ضروری است، اما میزان این نظارت با توجه به سن و سال و تواناییهای كودك و ماهیت اسباب بازی فرق می كند.

- ابتدا دقت كنید كه دو شاخه اسباب بازی كاملاً كیپ و مناسب پریز برق باشد. هرگونه زدگی سیم می تواند منجر به برق گرفتگی شود. به كودكان آموزش دهید كه به جای كشیدن سیم همیشه دو شاخه را با دست محكم گرفته و به بیرون بكشند.

- بچه های كوچكتر و نوپا را از محدوده ای كه در آن خواهر یا برادر بزرگتر مشغول بازی است، دور نگهدارید.

- تمام اسباب بازیهای برقی باید در مكانی خشك و دور از دسترس كوچكترها نگهداری شوند.

- گاه و بی گاه اسباب بازیها را بازرسی كنید به قسمتهای شكسته یا سیمهای ساییده توجه نمایید.

- به هنگام تعویض لامپهای سوخته حتماً باید یك نفر بزرگتر (مادر و پدر یا خواهر و برادر بزرگتر) این كار را انجام دهند، چرا كه در نظر گرفتن ولتاژ مناسب و به برق وصل نمودن اسباب بازی بسیار مهم است.

- اگر اسباب بازی آسیب جدی دیده و قابل تعمیر نیست، آن را دور بیندازید.

▪ قسمتهای مكانیكی اسباب بازی

- ضمایم اسباب بازی باید به اندازه كافی محكم باشند تا از قسمتهای الكتریكی محافظت كنند، حتی باید نكات ایمنی در مورد خشونت و استفاده نادرست توسط بچه ها را هم پیش بینی كرد.

- قطعات خطرناك قابل جا به جایی باید طوری قرار گرفته و محصور شده باشد كه امكان تماس را به حداقل برسانند.

- در مورد قسمتهایی كه تحت فشار قرار می گیرند (مانند مخزن بخار)، باید یك سوپاپ اطمینان برای تخلیه بخار در نظر گرفته شده باشد.

▪ قسمتهای الكتریكی اسباب بازی

- تمام قسمتهای الكتریكی اسباب بازی باید به نحوی مطمئن بسته و محصور باشد. این بسته بندی باید طوری باشد كه نتوان آن را با ابزار معمول خانگی از قبیل چاقو یا آچار پیچ گوشتی باز كرد.

- كلیدهای قطع و وصل، موتور و ترانسفورماتورها باید طوری روی هم سوار شده باشند كه خطر هرگونه آسیب احتمالی را به صفر برسانند.

- قسمتهایی كه حرارت تولید می كنند باید از هرگونه تماس به دور باشند (همانند موتورهای بخار).

- اسباب بازیهایی كه نیاز به تمیز كردن با دستمال مرطوب دارند باید در مقابل پوسیدگی و زنگ زدگی مقاوم باشند.

- دو شاخ پریز اسباب بازیهای برقی باید دارای قسمتی برای گرفتن شست / انگشتان دست باشد.

▪ اسباب بازیهایی كه گرما تولید می كنند

- این اسباب بازیها باید تا حد ممكن عایق گرما بوده، میزان گرمای آن بر حسب عملكرد و نوع ماده ای كه از آن ساخته شده تعیین شود و در مورد قسمتهایی كه داغ می شوند، باید حتماً دستگیره یا دسته ای در نظر گرفته شود.

- ظرفهایی كه دارای مواد داغ یا ذوب شده هستند باید طوری طراحی شوند كه حداقل خطر چپه شدن و ریختن را داشته باشند و خود آنها ذوب نشده و تغییر شكل ندهند.

▪ برچسب گذاری و بسته بندی

از جمله شرایط برچسب گذاری، مشخص كردن موارد احتیاط و اطلاعات لازم برای اسباب بازیهای الكتریكی است، به گونه ای كه خریدار بتواند اسباب بازی متناسب با سن كودك را انتخاب كرده و به او اطلاعات و آگاهی لازم در مورد خطرات احتمالی را بدهد.

بر روی بسته بندی حتماً باید حداقل سن مناسب برای استفاده بچه ها نوشته شده باشد. معمولاً وسایل گرمازا مناسب بچه های زیر هشت سال نیستند. بعضی از اسباب بازیها و كیتهای آموزشی كه احتیاج به هویه، داغ كردن و یا سوزاندن چوب دارند، به شدت داغ شده و باید از دسترس كودكان زیر دوازده سال دور نگه داشت.

بر روی خود اسباب بازی هم باید نكات زیر ذكر شده باشد:

۱) بر روی قسمتهایی كه بیش از حد داغ می شوند، علامت اخطار نوشته شده باشد!

۲) ذكر ولتاژ مناسب و اخطار از برق كشیدن به هنگام تعویض لامپ بر روی اسباب بازیهایی كه دارای لامپ هستند ضروری است.

۳) دادن آگاهی لازم توسط سازندگان در مورد اسباب بازیهایی كه نباید با آب تماس برقرار كنند یا دارای لامپها و چراغهای غیرقابل تعویضند، اجباری می باشد.

طناز زارعی طوسی