شنبه, ۲۰ بهمن, ۱۴۰۳ / 8 February, 2025
دیدگاه های نامزدهای انتخابات ریاست جمهوری آمریکا در قبال ایران
![دیدگاه های نامزدهای انتخابات ریاست جمهوری آمریکا در قبال ایران](/web/imgs/16/119/0bzis1.jpeg)
بسیاری از کارشناسان سیاسی به ویژه تحلیلگران خاورمیانه معتقدند که نتیجه انتخابات ریاستجمهوری آمریکا تأثیر بسزایی بر برنامههای هسته ایران، جنگ عراق و اجرای طرح خاورمیانه بزرگ و... دارد.
هنگامی که سخنان کاندیداهای این انتخابات بررسی میکنیم، در مییابیم که همگی آنان خواهان حل مساله ایران از طریق دیپلماسی هستند و گزینه نظامی را مردود می دانند، حال باید منتظر ماند که ساکنان آینده کاخ سفید، پس از ورود به این عمارت بر وعدههای انتخاباتی خود عمل میکند؟
در بین کاندیداهای این دوره انتخابات ریاست جمهوریآمریکا، نامزدهای حزب دموکرات موضع ملایمتری را اتخاذ کردهاند ولی آنان نیز بر اجرای تحریمهای اقتصادی علیه ایران در کنار همکاریهای بین المللی تاکید میکنند.
در این میان، «هیلاری کلینتون» بانوی اول پیشین آمریکا و سناتور دموکرات نیویورک به تعامل مستقیم با ایران بدون تعیین پیش شرط اعتقاد دارد. او که از اعضای میانه رو حزب دموکرات و از حامیان مذاکره واشنگتن با تهران است، در نخستین سخنرانی خود گفت: اگر فکر کنیم از راه دور میتوان از نحوه فعالیتهای ایران مطلع شده در اشتباه هستیم و من بدون پیش شرط با ایران مذاکره خواهمکرد. البته در این میان از برخی ابزارها نیز برای حرکتدادن ایرانیها در مسیر دلخواهمان استفاده می کنم.
هیلاری کلینتون که پیش از این بخاطر تایید قطعنامه سنا مبنی بر قرار دادن ایران در فهرست سازمان های تروریستی مورد انتقاد قرار گرفته بود، تاکید میکند که رای مثبت به این قطعنامه به منظور آغاز مذاکرات دیپلماتیک و اعمال تحریمهای اقتصادی علیه سپاه پاسداران داده شده است و از این طریق میتوان اقدامات سپاه پاسداران که در تمامی فعالیتهای اقتصادی ایران حضور دارند را کنترل کرد.
سناتور «باراک اوباما» نیز که بخاطر پیروزیهای اخیرش بیشتر به ورود به کاخ سفید میاندیشد، مانند هیلاری کلینتون و شاید به تقلید از سیاستهای او خواهان مذاکره رو در رو با «محمود احمدی نژاد» رئیس جمهوری ایران است.
اوباما با اینکه معتقد است گزینههای نظامی باید روی میز قرار بگیرد، در مصاحبههای اخیر خود بارها تاکیدکرده است که اگر به ایران و سوریه امتیازهای بدهیم، آنان نیز عملکردشان را تغییر میدهند. او می گوید که سیاست «جورج بوش» رئیس جمهوری آمریکا بسیار مضحک است، چرا که او تنها برای تهران و دمشق یک امتیاز قائل میشود و آن نیز عدم نابودی است.
این سناتور آمریکای_آفریقای تصریح میکند: به عنوان رییس جمهور در صورت لزوم برای حفظ منافع شهروندان آمریکای در سراسر جهان، از اقدام نظامی استفاده میکنم، هر چند که اقدام نظامی تنها گزینه نیست.
«جان ادواردز» سناتور ایالات کارولنیای شمالی درباره حل مساله هسته ای ایران میگوید: باید هم از هویج و هم از چماق استفاده کرد و بجای اظهارات تند درباره اقدام نظامی علیه ایران باید نیروهای میانه رو این کشور را منزویکنیم. این کشور باید درک کند که جامعه بین المللی به آنان اجازه نمیدهد که به تسلیحات هستهای دست یابند.
وی که از محبوبیت چندانی در بین حامیان حزب دموکرات برخوردار نیست، تصریح میکند: باید همچنان با قدرتهای بزرگ همکاری کنیم و اگر دولت احمدینژاد همکاری نکرد، با اجرای تحریمهای بیشتر میتوانیم آنان را کنترل کنیم ولی با هر گام مثبت، باید امتیازهای را برای آنان قائل شویم که این به معنای دادن هدیه نیست.
از سوی دیگر «مایک گروال» سناتور پیشین ایالات آلاسکا معتقد است با در پیش گرفتن دیپلماسی در قبال ایران هم میتوان به این بحران خاتمه و هم اوضاع عراق را سر و سامان داد.
او که با اقدام نظامی شدیداً مخالف است و از تحریمهایاقتصادی نیز حمایت نمیکند، در این باره میگوید: ایران را به مدت ۲۷ سال تحریم کردیم و اکنون بخوبی میدانیم که این اقدام موثر نیست. اگر ایران را به رسمیت بشناسیم، آنان به آرام کردن شیعیان عراق به ما کمک میکنند.
«دنیس کوسینیچ» نماینده ایالات اوهایو نیز خواهان مذاکره مستقیم با ایران است. البته او پا را فراتر گذاشته و میگوید: شخصا به ایران خواهم رفت و نه تنها ایرانی ها راتشویق میکنم که از تلاش برای دستیابی به بمب هستهای دست بردارند بلکه از آنان میخواهم تا بجای استفاده از انرژی هستهای از انرژی ارزانتری استفاده کنند.
در این میان، نامزدهای حزب جمهوری خواه درسیاستهای خود، عملاً موضع شدیدتری را اتخاذ کردهاند. آنان نیز به ادامه سیاستهای جورج بوش معتقد نیستند و خواهان استفاده از دیپلماسی برای حل مسأله هستهای ایران هستند ولی گزینه نظامی از برنامههای هیچ یک از آنان کنار گذاشته نمیشود. «جان سیدنی مک کین» سناتور ایالات آریزونا و نامزد پیشرو حزب جمهوری خواه و امید آینده این حزب برای جانشینی جورج بوش با اتخاذ مواضع تندتری نسبت به دیگر کاندیداهای هم حزبی خود میگوید: در صدد ایجاد ائتلافی خارج از اختیارات سازمان ملل متحد هستم، زیرإ روسیه و چین تمامی اقدامات مؤثر آمریکا را خنثی می کنند.
وی تاکید میکند که اجرای تحریمهای اقتصادی شدید، میتواند ایران را از مسیر کنونی خود خارج کند چرا که اقتصاد ایران کاملاً شکننده است. میتوان با ایران بدونپیش شرط مذاکره کرد ولی اقدام هماهنگ بین المللی دراین راه تأثیر بیشتری دارد.
مک کین که مانند بوش از اسرائیل حمایت میکند، بر اینباور است که همه گزینهها باید بر روی میز باقی بماند. او می گوید که هرچند گزینه نظامی اولویت ما نیست و مانند همیشه باید به عنوان آخرین گزینه بررسی شود ولی تنها یک مسأله بدتر از راه حل نظامی است و آن ایران دارای تسلیحاتهستهای است. او تصریح می کند که اگر زمانی شرایط بحرانی شود، مانند یک رئیس جمهور قسم خورده اقدام فوری جهت تضمین امنیت آمریکا انجام خواهم داد.
از سوی دیگر «فرد دالتون تامسون» سیاستمدار و عضو سنا خواستار تغییر رژیم در ایران است و میگوید: همزمان با ادامه اعمال تحریم و به کارگیری اقدامات دیگر علیه ایران باید برای کمک به ایرانیان جهت خلاصی از رژیم کنونی شان گامهای دیگری برداریم و از همین جهت نیازمند کمک متحدان اروپایی و عربی هستیم.
وی که مخالف تعامل مستقیم با ایران است، تأکید میکند: ایرانیها هر اقدامی انجام دادهاند تا ما را تضعیف کنند و حمایت آنان از حزب الله برای همین منظور انجام شدهاست. اگر با مقامات ایران دیدار کنیم مثل این است که ما به سمت آنان رفته و تضعیف شدهایم.
«مایک هاکبی» فرماندار سابق آرکانزاس و دیگر جمهوریخواهان نامزد انتخابات ریاست جمهوری معتقد است که باید مانند دوره پس از حادثه ۱۱ سپتامبر که از لحاظ نظامی تهاجمی عمل کردیم در مقابله ایران از لحاظ دیپلماتیک تهاجمی عمل کنیم و تلاشهای دیپلماتیک خود را با اروپا، روسیه، چین، کره جنوبی و هند برایاعمال تحریمهای اقتصادی بیشتر کنیم.
وی میگوید: معتقدم جورج بوش پیش از اقدام نظامی،خواهان ورشکستگی ایران بوده است و من این اقدام راحمایت میکنم.
«میت رامنی» سیاستمدار جمهوری خواهان نیز از مذاکره مستقیم و یا دوجانبه تهران و واشنگتن استقبال نمیکند و میگوید: تنها یک مکان هست که با آغوش باز از احمدینژاد استقبال میکنم و آن دادگاه است، جایی که طبق کنوانسیون نسل کشی به دلیل رد نسل کشی یهودیان باید محاکمه شود.
وی تصریح میکند: باید احساسی مانند آپارتاید آفریقایجنوبی و حتی بدتر از آن در ایران ایجاد کنیم و در این راه نیازمند همکاریهای بین المللی هستیم.
«دانکان هانتر» از اعضای جمهوری خواه مجلس نمایندگان آمریکا مانند جان مک کین، نگاه تندی به مساله هستهای ایران دارد و میگوید: ایرانیها تسلیحات مرگباری را برای هدف قرار دادن آمریکاییها به عراق وارد میکنند، پس ما اجازه داریم برای ممانعت از عبور تسلیحات مرگبار تمامی آقدامات را بکار ببندیم. ایران در حال حاضر دارای هزاران سانتریفوژ برای غنی سازی است و هر لحظه میتواند به تسلیحات هستهای دست یابد، پس این حق آمریکا است که جلوی این پیشرفت را بگیرد.
اکنون بازار سخنان انتخاباتی در ایالتهای آمریکا بسیار داغ است و همانطور که گفته شد، مسأله هستهای ایران یکی از اصلیترین استراتژیهای خارجی در برنامههای نامزدیهای ورود به کاخ سفید است.
به گفته بسیاری از کارشناسان، موضعگیری نامزدهای آمریکایی در قبال پرونده هستهای ایران، امتیاز ویژهای برای آنان محسوب میشود، چرا که بیشتر آمریکاییها ازشروع جنگ جدیدی حمایت نمیکنند و خواهان برقراری صلح در بین کشورشان هستند.
حال باید دید که در این مبارزات کدام یکی از دو حزب اصلی آمریکا پیروز میدان میشود و پروندهی هسته ای ایران پس از این انتخابات به کدام سمت کشیده خواهد شد.
مریم جعفری
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست