جمعه, ۲۱ دی, ۱۴۰۳ / 10 January, 2025
امروز دوشنبه ۱۸ آذر ماه سال ۱۳۸۷ هجری شمسی در تاریخ
● ۲۶ سال پیش درچنین روزی - ۱۸آذرماه سال ۱۳۶۱هجری شمسی:
انتخابات نخستین دوره مجلس خبرگان برگزارشد. این مجلس نهادی است که طبق اصول پنجم، صدوهفتم و هشتم قانون اساسی هواره وجودش درحکومت اسلامی الزامی است. براساس اصول یادشده، انتخابات مجلس خبرگان برعهده وزارت کشوراست و با نظارت دقیق شورای نگهبان انجام می گیرد. برهمین اساس اولین دوره مجلس خبرگان طی همه پرسی و با شرکت گسترده مردم دراین روز برگزار شد و نخستین دوره این مجلس با شرکت ۶۹تن از نمایندگان خبره مردم سراسرکشور گشایش یافت.
● ۱۵ سال پیش درچنین روزی - ۱۸آذرماه سال۱۳۷۲هجری شمسی:
«حضرت آیت الله العظمی حاج سید محمد رضا گلپایگانی» عالم وارسته، فقیه عالیقدر و مرجع بزرگ جهان تشیع دارفانی را وداع گفت. مرحوم آیت الله گلپایگانی نزد آیت الله حائری تحصیل می کرد و بعد از تأسیس حوزه علمیه قم دراین مکان علمی- دینی تدریس سطوح را آغاز کرد. این عالم جلیل القدر بعد از رحلت آیت الله العظمی بروجردی مسؤلیت اداره بخش اعظم حوزه علمیه قم را عهده دار شدند و این مسئولیت را دروضعیتی حساس که خطری بزرگ روحانیون و حوزه علمیه را تهدید می کرد پذیرا شدند. بعد از پیروزی انقلاب اسلامی نیز، آیت الله گلپایگانی همواره با حضرت امام خمینی(ره) همراه بود و درحوادث و وقایع مختلف با بیانات و سخنان شیوا درصحنه های سیاسی و اجتماعی شرکت می جست. آیت الله گلپایگانی همچنین درمقابل حوادث تلخی که دشمنان اسلام درهرگوشه ایجاد می کردند با ارسال پیامهای مؤثر به افشای توطئه های این خائنان اقدام می کردند. ازخدمات ارزنده آیت الله گلپایگانی به تأسیس مدارس متعدد، احداث ساختمان قرائتخانه برای طلاب حوزه علمیه و تأسیس بیمارستانی مجهز برای علما و روحانیون می توان اشاره کرد. ازآثار علمی آیت الله گلپایگانی حاشیه بر «عروة الوثقی، مناسک حج و توضیح المسائل» را می توان برشمرد.
● ۱۳۶۹ سال پیش درچنین روزی - نهم دیحجه سال ۶۰ هجری قمری:
« مسلم بن عقیل» بدستِ عبیدالله بن زیاد حاکم ستمگر کوفه به شهادت رسید. مسلم مردی شجاع، متقی، دانشمند و صاحبنظر بود. او به هنگام عزیمت امام حسین (ع) به کوفه از مردم آن دیار برای آن حضرت وفاداری گرفت. با ورود مسلم به کوفه مردم با شور و گرمی بسیار او را پذیرا شدند و این مسلمان پاک نهاد و معتقد که گمان نمی کرد اینان که با چنین اشتیاقی با او بیعت می کنندبه آسانی از وی جدا شوند وقتی که استقبال را دید نامه ای به امام حسین (ع) نوشت و در آن یادآور شد: اهالی کوفه و عراق جملگی پیرو تو و منتظر رسیدنت هستند، صلاح در این است که زودتر به کوفه عزیمت کنید. حسین بن علی (ع) با زنان و فرزندش و گروهی از یاران خود روانه کوفه شدند. از سوی دیگر عبیدالله نیز با دریافت دستور یزید روانه کوفه شد. او می دانست که با مردم کوفه چگونه رفتار کند. از همان روزهای نخست با گماردن جاسوس پناهگاه مسلم را یافت و هانی بن عُروَه پناه دهنده او را زندانی کرد مسلم به اتفاق هواخواهان خود به جنگ با دشمن برخاست اما این مردم که شمار آنان به هزار تن می رسید در مدت کمتر از یک روز از گرد مسلم پراکنده شدند بطوریکه به هنگام نماز شام یک تن نیز همراه او نبود. سرانجام مسلم دستگیر شد و به امر عبیدالله او و هانی را به شهادت رساندند و تن بی سر آنان را در بازارهای کوفه با ریسمان کشان کشان از این سو به آن سو بردند و بزرگان کوفه چنان در خانه های خود خزیدند که گویی حادثه ای روی نداده است.
● ۸۹۱ سال پیش درچنین روزی - نهم ذیحجه سال ۵۳۸ هجری قمری:
« ابوالقاسم محمود زَمَخشَری » بدرود حیات گفت. این ادیب فقیه سالهای بسیاری در مکه اقامت داشت از این رو به جارالله یا همسایه خدا ملقب و مشهور شد. زمقشری در ادب، لغت عرب، فقه، حدیث و تفسیر استاد بود و آثاری چون کشّاف و اساسُ البلاغه را از خود به یادگار گذاشت.
● ۸۸۱ سال پیش درچنین روزی - نهم ذیحجه سال ۵۴۸ هجری قمری:
« امینُ الاسلام ابو علی فضل طَبرِسی» از اعلام و بزرگان فقیه در قرن ششم هجری قمری از مفسران نامدار و مشهور شیعه در سبزوار دار فانی را وداع گفت. طَبرِسی در علوم فقه، کلام، تاریخ و تفسیر استاد بود اما عمده شهرت وی به واسطه تفسیر مجمعُ البیان و جوامِع الچامع اوست. این اثر ارزنده به اتفاق آراء شیعه و اهل سنت در جامعیتِ، استحکامِ مطالب و تبیین ارزش ویژه ای دارد که بر ارباب معرفت و بصیرت پوشیده نیست. از دیگر آثار طَبرِسی« محدث بزرگ، الآدابُ الدّینیّه، الشّواهِد و عُدَّةُ السَّفر و عُدَةُ الحَضَر» را می توان نام برد.
● ۷۷۵ سال پیش درچنین روزی - نهم ذیحجه سال ۶۵۴ هجری قمری:
«ابن بنای» مراکشی عالم ریاضی و دانشمند شهیر مسلمان در مراکش متولد شد. وی علاوه بر موضوعات علمی و ادبی، کلیّات هندسه و اصول اقلیدسی را آموخت و پس از یک دوره تعلیم و فراگیری به تدریس حساب، هندسه، جبر و نجوم پرداخت. از این عالم ریاضیات حدود ۸۲ اثر باقیست که تَلخیصُ اَعمالِ الحِساب از مشهورترین آنهاست. این کتاب شامل دو بخش عدد معلوم و «تعریف و تشریح قوانین استخراج عدد مجهول» است. دیگر اثر مراکشی المقالاتُ الاَربع فِی الحِساب نام دارد که درباره اعداد صحیح و کسرها و جذرهاست.
● ۱۴۰ سال پیش درچنین روزی - ۸ دسامبرسال۱۸۶۸میلادی:
حکومت شوگونها درژاپن سقوط کرد و درپی آن اصلاحات اجتماعی- سیاسی و فرهنگی نوین در این کشور انجام گرفت. شوگونها حاکمیت استبدادی خود را از قرن ۱۲میلادی و با حکومتی نظامی درژاپن آغاز کردند. دراین زمان دربارحکومتی درکیوتو مستقربود اما قدرت واقعی در اختیار شوگون ها بود و سرانجام این مقام درمیان شوگونها موروثی شد. با گذشت قرون متمادی خاندان شوگون با کسب قدرت فراوان صاحب درباری مستقل دردربار سلطنتی ژاپن شد. آنها با توسل به زور و نفوذ بسیار مانع ایجاد ارتباط ژاپن با سایر کشورها می شدند. اما سرانجام با روی کارآمدن امپراتوری موتسوهیتو حکومت شوگون ها نیز سرنگون شد.
● ۹۴ سال پیش درچنین روزی - ۸ دسامبرسال۱۹۱۴میلادی:
نبرد دریایی فالکلند دراطراف جزایری به همین نام درجنوب امریکای جنوبی میان انگلیس و آلمان به وقوع پیوست. دراین نبرد رژمناوهای آلمانی ازناوگان انگلیس شکست خوردند و این جزایر باردیگر به تصرف انگلیسیها درآمد. این جزایر دراواخر قرن ۱۶میلادی کشف شد و تا استقرار قوای فرانسه درسال ۱۷۶۴میلادی به حال خود رها شده بود. اما پس ازآن که به علت وجود منابع غنی نفتی درجزایرفالکلند این منطقه مورد توجه انگلیسی ها قرارگرفت و بلافاصله آنجا را تحت اشغال خود درآوردند. بعد ازچندی آرژانتین که به استقلال رسیده بود مدعی مالکیت این جزایرشد و درمذاکراتی که میان آرژانتین و انگلستان انجام گرفت این جزایر به تصرف قوای آرژانتین درآمد. اما جنگ خاتمه نیافت و مجدداً درگیریهای گسترده ای میان دوطرف آغازشد و به علت برتری نظامی انگلیس، آرژانتین بناچار این جزایر را ترک گفت.
● ۶۰ سال پیش درچنین روزی - ۸ دسامبرسال۱۹۴۸میلادی:
با تقسیم سرزمین چین به دو واحد سیاسی مجزا دولت جمهوری تایوان یا چین ملی تشکیل شد. این دولت را که به چین تایپه نیزموسوم است ژنرال چیان کای چک رئیس جمهور اسبق سراسرچین تأسیس کرد. کای چک بعد ازشکست مائوتسه تونگ فرمانده کمونیستها، دولت چین ملی را با حمایت دولت امریکا روی کارآورد و به منزله نماینده مردم چین درسازمان ملل پذیرفته شد. اما بعد ازمدتی سازمان ملل جمهوری خلق چین را برسمیت شناخت و بدین ترتیب تایوان ازجرگه ملل متحد اخراج شد و روابطش را با امریکا روبه سردی گذاشت.
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست