شنبه, ۶ بهمن, ۱۴۰۳ / 25 January, 2025
روش های مؤثر برای حرف شنوی
همه ما میخواهیم فرزندانمان حرفشنو باشند . وقتی فریاد میزنیم که بایست ! نرو وسط خیابان ؛ توقع داریم کودکمان اطاعت کند . یا اگر به او میگوییم که برو مسواک بزن ، یا بخواب ، توقع داریم بدون هیچ حرفی این کار را انجام دهد.
خیلی اوقات ، وادار کردن بچهها به این که رفتار شایستهای داشته باشند مشکل است. روش <هرچه میگویم همان است> که بیشتر والدین به آن متوسل میشوند، معمولاً بیفایده است.
خوشبختانه روشهایی برای اداره رفتار بچهها وجود دارد که بدون برخورد، بدون اشک و قهر، فریاد، کتککاری، یا توهین ِ زبانی است. در این مبحث سعی کردهایم اصولی را ارائه دهیم که عمل به آنها به شما و فرزندتان کمک میکند تا به هدف مطلوب برسید. شروع واقعی این گونه تربیت، از سالهای آغاز کودکی است.
به خاطر داشته باشید که در سنین پیشدبستانی، بچهها کارهای عادی روزمره و مهارت نظم و انضباط را که لازمه زندگی است به راحتی یاد میگیرند. برای تسلیم کردن کودکان روشی کلی وجود دارد که در همه شرایط، مفید است. آن را یاد بگیرید و بعد در زمینههای مختلف امتحان کنید.
۱) برخورد مثبت داشته باشید
به رفتار مناسب فرزند خود توجه کنید و در همان لحظه از آن تعریف کنید. سپس از او درخواست نمایید ( یا او را راهنمایی کنید) تا فعالیت بعدی را انجام دهد. در این روش برای هر کاری که کودک درست انجام میدهد امتیازی قائل شوید، به نوعی که گویی جادویی در کار است، او به طور باور نکردنی، درخواست های بعدی را اجابت میکند. به طور مثال به او بگویید:
- آفرین که یک لیوان شیرخوردی. حالا بیا کمی تخم مرغ بخور.
- خیلی خوب مسواک زدی. حالا بیا لباس خوابت را بپوش.
۲) برای کنترل او به نرمی رفتار کنید
هر گاه ازکودک خود خواهشی دارید، به سمت او بروید و به نرمی او را لمس کنید. به طوری که حضور شما تقریباً موافقت کودکتان را ضمانت کند. اکنون درست در جایی هستید که فرمان شما به یک عمل تبدیل میشود .
شما میخواهید فرزندتان میز را بچیند، اگر با فریاد از او بخواهید که از آن طرف خانه بیاید و میز را بچیند، حتماً مؤثر نخواهد بود؛ بهتر است نزد او بروید و آنچه که میخواهید به او بگویید، سپس با او به آشپزخانه بروید.
هنگامی که خواهر و برادر مشغول نزاع و درگیری هستند، نباید با دادوبیداد دعوا را متوقف کنید. به جای آن، به طرف آنها بروید و صحبت کنید. خیلی اوقات همین آرامش شما برای ساکت کردن بچه ها کافی است.
اگر میخواهید موافقت کودک خود را جلب کنید کمتر از <نه مؤکد> استفاده کنید و حتی المقدور از حبس کردن او در اتاقش خودداری نمایید.
۳) فرزند خود را دوباره راهنمایی کنید
فرزند خود را به سمت رفتار پسندیده هدایت کنید. اگر او به چیزی دست میزند که نباید دست بزند، به او بفهمانید که دقیقاً چه چیزهایی را میتواند لمس کند یا بردارد. اگر او روی مبل بالا و پایین میپرد، به جای اینکه او را سرزنش کنید، جایی را که میتواند جستوخیز کند به او نشان دهید.
۴) اشیاء مخرب را از دسترس کودک دور کنید
اگر فرزندتان روی دیوار رنگآمیزی میکند، مداد رنگی را از دسترسش دور کنید و برایش توضیح دهید که چطور میتواند از مدادرنگی به درستی استفاده کند.
۵) عزت نفس کودکان را از بین نبرید
اگر فرزند خردسالتان روی میز ایستاده و میخواهید او را پایین بیاورید، به او بگویید <اجازه نداری روی میز بایستی، خودت پایین میآیی یا من کمکت کنم؟> در این صورت شما به نوعی ناتوانیهای او را مهار میکنید و اعتماد به نفس از شما به فرزندتان انتقال مییابد.
۶) فرزند خود را برای حضور در جمع آماده کنید
اگر فرزند شما در حضور دیگران بدرفتاری کند، باعث خجالت شما میشود و افرادی که شاهد خرابکاری او هستند رنجیده میشوند. در این زمان اگر به او بگویید <ساکت بنشین>، معمولاً رفتارش بهبود نمییابد.
قبل از هر وضع جدیدی همچون سوار شدن به هواپیما یا حضور در جشن تولد، موقعیت را برای او شرح دهید و انتظارات واقعی خود را بیان کنید. به طور مثال بگویید:
وقتی سوار هواپیما میشویم، در آنجا صندلی مخصوص خودت را داری و باید کمربندت را ببندی. میتوانی کتاب بخوانی، چیزی بخوری یا با اسباب بازی کوچکی بازی کنی.
وقتی فردا به جشن تولد میرویم، از تو انتظار دارم شلوغ نکنی و هنگامی که دوستت کادوهایش را باز میکند، بنشینی و تماشا کنی.
۷) به کودک کمک کنید که کمی جلوتر را ببیند
بچه ها در هر موقعیتی که قرار دارند، رویدادهای بعدی را نمیبینند و فقط در لحظه زندگی میکنند. برای همین، هنگام گذر از مرحلهای دیگر، دچار مشکل میشوند. بنابراین بهتر است هنگامی که میخواهید او را از جایی که دوست دارد به جای دیگری ببرید، ابتدا پنج دقیقه قبل او را مطلع کنید که تا چند لحظه دیگر باید اینجا را ترک کنید. اگر بیخبر دست او را بگیرید و به جای دیگری ببرید باعث آزار او میشوید.
۸) از جایی که برای او مشکلساز است دور شوید
اگر هر بار با کودکتان به سوپر مارکت رفتید و با مشکلاتی روبرو شدید، زمانی به آنجا بروید که کسی از او نگهداری میکند. بهتر است مدت یک ماه به او فرصت دهید و او را همراه خود به خرید نبرید، این مدت، زمان مناسبی است که این چرخه منفی بشکند و به شما و فرزندتان اجازه دهد که روال عادی پیدا کنید.
۹) کودکتان را به جای دیگری ببرید
اگر در رستوران هستید و او بهانهگیری میکند، کودکتان را بردارید و از آنجا خارج شوید. اغلب بیرون رفتن و انتقال او به جایی دیگر، باعث آرامش او میشود.
کارهای روزمره را به طور منظم انجام دهید. لباس پوشیدن، مسواک زدن، باز کردن در، تمیز کردن اسباب بازیها، رفتن به رختخواب، همه اینها مجموعه ای هستند که رویدادهای مهم روزانه محسوب میشوند. شما میخواهید فرزندتان هر یک را با موفقیت پشت سر بگذارد و در گذر از هر مرحله، رفتار مناسبی داشته باشد. اما ممکن است رفتارهای منفی مثل فریاد زدن نیز به سرعت در روال عادی روزمره جای بگیرد.
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست