دوشنبه, ۲۴ دی, ۱۴۰۳ / 13 January, 2025
چگونه می توانید كامپیوترتان را از گزند برنامه های تبلیغاتی حفظ كنید
هرچند هرزنامهها یا به قولی نامههای ناخواسته (Spam)، ویروسها، و كرمها معمولاً خیلی فضول نیستند، ولی برنامههای جاسوسی و تبلیغاتی آمادهاند تا خلوت و آرامش را از زندگی شما بگیرند. در قیاس با این برنامهها، حتا كوكیها (برنامههای كوچكی كه اطلاعات مربوط به دستگاه شما را برای سایتهای گوناگون اینترنتی میفرستند) هم بیضرر به نظر میرسند.
● برنامهی تبلیغاتی یا تبلیغافزار (Adware) چیست؟
این برنامهها، آگهیهای تبلیغاتی را روی صفحهنمایش شما نشان میدهند. آنها بدون مقدمه و بدون اجازهی شما روی صفحهنمایش شما پیغامهایی را ظاهر میكنند وپیشنهادهای وسوسهانگیزی ارایه میدهند. به عنوان مثال میگویند اگر میخواهید ۱۰۰۰ دلار برنده شوید اینجا را كلیك كنید.
البته این عمل بستگی به این ندارد كه شما حتماً به اینترنت مرتبط باشید، بلكه ممكن است این كار هنگامی انجام شود كه مرورگر شما اصلاً فعال نیست. برخی شركتها برای اینكه بتوانند روی كامپیوتر شما تبلیغ كنند، اقدام به عرضهی نرمافزارهای مجانی میكنند تا به این طریق هنگامی كه كاربر اقدام به فراخوانی و نصب برنامهی مجانی از سایت این شركتها كرد، به همراه این برنامهها، برنامههای تبلیغاتی ناخواسته نیز وارد كامپیوتر او شود. این دقیقاً همان روال دلخواه این شركتها برای به دست آوردن درآمد است.
● برنامهی جاسوسی یا جاسوسافزار (Spyware) چیست؟
برنامهای است كه اطلاعات شخصی شما را بدون اطلاع و اجازهی شما، هنگامی كه در اینترنت سرگرم مرور صفحات وب هستید به شخص ثالثی ارسال میكند. این اطلاعات میتواند شامل فهرست سایتهایی باشد كه شما از آنها بازدید كردهاید و یا ممكن است اطلاعات حساستری مانند اسم كاربری و رمز شما باشد.
برخی شركتها نیز بدون درنظر گرفتن حریم خصوصی كاربران، از این اطلاعات برای ارسال تبلیغات خود استفاده میكنند. البته معمولاً این تبلیغاتها زیاد هم برای شما دلچسب نیستند.
● آیا كامپیوتر شما به برنامههای جاسوسی آلوده است؟
بسیاری از كاربران ویندوز، از عملكرد كامپیوترشان ناراضیاند. به عنوان مثال مرورگر اینترنت (Internet Explorer) آنها درست كار نمیكند، یا كامپیوترشان مرتباً در هنگام انجام عملیات توقف كرده و مجبور میشوند آن را خاموش كنند. یا اینكه كامپیوتر بهطور محسوسی كُند میشود. پاك كردن برنامههای جاسوسی از روی كامپیوتر، به مراتب دشوارتر از پیشگیری از آنها در مرحلهی نخست است.
برنامههای جاسوسی و تبلیغاتی معمولاً بهطور پنهانی و به یكی از دو روش زیر وارد كامپیوتر شما میشوند:
۱) برنامه، با حیلههای خاصی از شما میخواهد تا چیزی را (معمولاً گزینهای انتخابی) كلیك كنید. ارجاعهایی (Link) كه با برنامههای جاسوسی مرتبطاند، میتوانند بسیار گولزنك باشند. برای مثال، سایتی كه سعی دارد برنامهی جاسوسی خود را روی كامپیوترتان نصب كند، كادری محاورهای مانند كادرهای محاورهای ویندوز باز میكند و هنگامی كه شما كلید «انصراف» را انتخاب میكنید، شما را گول میزند و برنامه را نصب میكند.
شاید نویسندگان برنامههای جاسوسی، پنجرهی مسخرهای را نمایش دهند كه حتا مرغ پختهی داخل زودپز را هم به خنده بیندازد! در این حالت هر كسی پنجره را بلافاصله میبندد، اما غافل از اینكه با این كار، برنامهی جاسوسی روی كامپیوتر شما نصب میشود. یعنی تنها كافی است روی پنجرهی بازشده فعالیتی مانند تأیید یا انصراف انجام شود تا موجب به كار افتادن برنامهی نصب «جاسوس افزار» شود.
۲) نصب نرمافزارهای مجانی كه ممكن است شامل برنامهی جاسوسی در دل خود باشد. برای مثال، ممكن است بخواهید یك برنامهی اشتراك فایل را به صورت مجانی از یك سایت دریافت و نصب كنید. در حالیكه سرگرم نصب كردن برنامه هستید، ناخودآگاه برنامهی جاسوسی را تحت پوشش برنامهی دلخواه خود نصب خواهید كرد. این برنامهی اشتراك فایل میتواند ناقل بسیاری از برنامههای تبلیغاتی نیز باشد.
برنامهی جاسوسی با یكبار نصب میتواند اطلاعات شخصی و آگهیهای تبلیغاتی را ۲۴ ساعته انتقال دهد؛ آن هم بدون اینكه روحتان از این قضیه باخبر شود. همچنین برنامههای جاسوسی میتوانند تنظیمات مربوط به مرورگر شما، از قبیل صفحهی اصلی پیشفرض و صفحات جستوجو را بدون اطلاع كش بروند.
● محافظت در مقابل برنامههای تبلیغاتی و جاسوسی
مسلماً بدون كمك و راهنمایی نمیتوانید از ورود برنامههای تبلیغاتی و جاسوسی به كامپیوتر خودتان جلوگیری كنید. ضدویروسهای قدیمی نمیتوانند جلوی برنامههای تبلیغاتی را بگیرند. چون رفتار این برنامهها مانند ویروسها یا كرمها نیست. اول اینكه شما معمولاً به دلیل فریبكاری ارسالكنندگان برنامههای جاسوسی و تبلیغاتی گول آنها را میخورید و مجوز نصب آنها را صادر میكنید.
دوم اینكه برنامهی تجاری، رفتاری شبیه كرم یا ویروس ندارد. این برنامهها معمولاً به غیر از تأثیر منفی بر عملكرد كامپیوتر، هیچگونه خرابی روی آن به بار نمیآورند و همچنین با استفاده از نشانیهای موجود روی كامپیوتر شما، خود را تكثیر و پخش نمیكنند (اگرچه ممكن است بعضی از انواع برنامههای تجاری بتوانند از سد نرمافزارهای ضدجاسوسی عبور كنند).
به هر حال همه چیز در حال بهتر شدن و پیشرفت است. اكثر ضدویروسهای معتبر، امروزه ابزارهای وارسی قدرتمندی برای یافتن برنامههای جاسوسی و تبلیغاتی دارند. برای مثال میتوان به آخرین نگارشهای ضدویروسهای Norton، McAfee و PC-Cillin اشاره كرد كه ابزار وارسی برنامههای جاسوسی و تبلیغاتی خوبی دارند.
همچنین برخی از شركتهای سرویسدهندهی اینترنت (ISP) برای جلوگیری از انتشار برنامههای تبلیغاتی و جاسوسی، اقدامات اولیهای را به عمل آوردهاند. به عنوان مثال AOL (America Online) ژانویهی گذشته اعلام كرد كه در نگارش پیغامبر AOL۹.۰، ابزارهای حفاظتی در برابر برنامههای جاسوسی را گنجانده است.
همچنین شركت Earth Link در نسخههای اخیر نرمافزارهای خود، ابزارهای حفاظتی در مقابل برنامههای جاسوسی، تبلیغاتی را فراهم كرده است. البته واضح است كه برای استفاده از ابزارهای محافظتی تعبیه شده در ضدویروس و همچنین سرویسهای ضدجاسوسی ISPها، باید نگارش ضدویروس خود را به آخرین نسخه ارتقا داده و علامتهای تأیید آنها را بهروز كنید. (علامتهای تأیید همان امضاهای الكترونیكی هستند كه معتبربودن یك سرویس یا نرمافزار را تأیید میكند).
● جلوگیری از نصب ناخواستهی برنامه
شركتهای تزریقكنندهی برنامههای جاسوسی و تبلیغاتی، از دو نقطهضعف كاربران سوءاستفاده میكنند تا كار خود را با موفقیت انجام دهند:
الف) علاقهمندی كاربر به برنامههای مجانی
ب) سادهلوحی كاربر!
بد نیست یك خاطره برای شما تعریف كنم. یادم میآید روزی دو تا از دوستانم به من مراجعه كردند و كامپیوترشان را كه به شدت توسط برنامههای تبلیغاتی آلوده شده بود نزد من آورند. در نگاه اول میشد فهمید كه طمع بیش از حد یكی از دو دوستم برای به دست آوردن برنامههای مجانی كار دستش داده است.
میزتحریر (Desktop) كامپیوترش با شكلكهای بیشماری كه توسط برنامههای گرفته شده از اینترنت ایجاد شده بودند كاملاً به هم ریخته بود. من كاملاً مات و مبهوت مانده بودم كه چگونه او نفهمیده بود كه با این كارهای بیحساب و كتاب، برای برنامههای تبلیغاتی فرش قرمز پهن كرده است! البته بعد از بلایی كه این برنامهها بر سر كامپیوترش آوردند، خیلی خوب این موضوع را فهمید.
دوست دیگر من خورهی برنامههای مجانی نبود ولی عادت بد او این بود كه در هر كادر محاورهای یا پنجرهای كه باز میشد، دكمههای OK و یا Yes را كلیك میكرد. حتا كادرهای محاورهای را كه مشكوك به نظر میرسیدند نیز از این فیض محروم نمیكرد! البته از شما هم پنهان نماند كه وقتی در كادری محاورهای سئوالی مبنی بر نصب برنامهی جدید مطرح میشد، او بلافاصله كلید Yes را میزد.
اكنون با درسهایی كه از سرگذشت دوستان من گرفتید، میتوانید با توجه به موارد زیر از نصب ناخواستهی بسیاری از برنامههای جاسوسی و تبلیغاتی جلوگیری كنید:
۱) ابتدا مطمئن شوید برنامهای كه سرگرم نصب آن هستید، حاوی برنامهی تبلیغاتی نیست. خیلی از برنامههای مجانی در اینترنت، درون خود برنامههای تبلیغاتی نیز دارند و این همان چیزی است كه منتشركنندگان برنامهها از آن پول درمیآورند. اگر در مورد برنامهای مطمئن نیستید، مجوز (License) آن را به دقت مطالعه كنید (مجوز برنامه معمولاً بهطور مستقیم یا در قسمتی از مراحل نصب، نمایش داده میشود).
همچنین سایت اینترنتی ناشر برنامه را به دقت بررسی كنید. اگر هنوز مطمئن نشدید، در Google Group روی نام برنامه و كلمات كلیدی Adware و Spyware جستوجو كنید. اگر هیچ مطلبی را در این خصوص پیدا نكردید احتمالاً مشكلی نخواهید داشت.
۲) برای جلوگیری از نمایش پنجرهی برنامههای جاسوسی و تبلیغاتی، روی دستگاه خود برنامهی «بازدارندهی صفحات بازشو» (Pop-Up Blocker) نصب كنید.
بسیاری از برنامههای جاسوسی، بعد از اینكه شما یك ارجاع جعلی را روی یك پنجرهی بازشو انتخاب میكنید، روی كامپیوترتان نصب میشوند. برای همین، یك برنامهی بازدارندهی صفحات بازشو روی كامپیوتر خود نصب كنید و علاوه بر آن، هیچگاه در انتخاب و كلیك كردن اینگونه ارجاعها دچار وسوسه نشوید.
ما از دو برنامهی بازدارنده استفاده میكنیم كه هر دو به صورت مجانی در دسترساند. اولیGoogle Toolbar و دومی نسخهی جدید MSN Toolbar است. پنجرههای بازشو با هدر دادن وقت، موجب اذیت كاربر میشوند. بنابراین اگر برنامهی بازدارندهی صفحات بازشو روی كامپیوتر خود نصب كنید، بعداً از خودتان متشكر خواهید بود. اگر از ویندوز ایكسپی استفاده میكنید، میتوانید از Service Pack ۲ (SP۲) نیز استفاده كنید كه چندین قابلیت امنیتی مهم از جمله بازدارندهی صفحات بازشو برای مرورگر اینترنت دارد.
۳) برنامهی تبلیغاتی یا سایر برنامهها را بدون اطلاع و بیهوا نصب نكنید. اگر روی دكمهای كه به نظر یك ارجاع بیضرر میرسد كلیك كردید و سپس یك كادر محاوره باز شد، هرگز كلید تأیید (Yes) را برای نصب برنامه انتخاب نكنید. مگر اینكه فرستندهی برنامه، شركتی معتبر است یا خودتان برنامه را درخواست كرده باشید.
اگر هرگونه شكی دارید، ادامه ندهید. این كادر محاورهای آخرین خط دفاعی شماست، و باید فقط برنامههایی را كه خودتان از اینترنت انتخاب میكنید، نصب كنید. وقتی بدون مطالعه كلید تأیید را انتخاب كنید، مانند این است كه شمارهی رمز كارت اعتباری خود را در اختیار هر كس كه با شما تماس بگیرد، قرار میدهید. نصب كردن سرویس پك ۲ ویندوز ایكسپی با متوقف كردن دانلودهای ناخواسته و كنترلهای اكتیوایكس (ActiveX)، كه بستری بسیار مناسب برای نقل و انتقال برنامههای جاسوسی است، میتواند كمك مختصری بكند.
اگرچه برنامههای كامپیوتری ضدجاسوسی و برخی ضدویروسها كه قابلیت وارسی برنامههای جاسوسی را نیز دارند میتوانند در پیكار با جاسوسها مفید واقع شوند، با این همه بهترین راهكار و استراتژی در مقابله با این برنامهها، بصیرت شما دربارهی انتخاب، دریافت فایل و نصب برنامههاست.
● كامپیوتر خود را كنترل كنید
اگر در فكر وارسی كامپیوتر خود برای یافتن برنامههای جاسوسی و تبلیغاتی هستید، احتمالاً علایمی را كه قبلاً در این مبحث مطرح شد در كامپیوترتان دیده میشود. علایمی از قبیل بیثباتی، مشكلات عملكردی، و یا حتا به سرقت رفتن تنظیمات مربوط به مرورگر اینترنت. برنامههایی وجود دارند كه میتوانند شما را در امر شناسایی و انهدام برنامههای جاسوسی و تبلیغاتی یاری كنند.
یكی از این برنامهها، Ad-aware از شركت Lavasoft است. نصب این برنامه را به شما توصیه میكنیم. این برنامه هم نسخهی خانگی دارد و هم شركتی. برنامههایی مانند برنامهی Ad-aware، میتوانند برنامههای جاسوسی و تبلیغاتی را شناسایی كرده و از بین ببرند.
در نشانی زیر، میتوانید تعداد زیادی نرمافزار برای مقابله با برنامههای جاسوسی و تبلیغاتی را پیدا كنید:
www.firewallguide.com/spyware.htm
این صفحهی وب، شامل ارجاعهایی به برنامههای عمومی كه قادر به شناسایی و پاك كردن برنامههای جاسوسی و تبلیغاتی هستند، است. اگر نمیخواهید از برنامهی عمومی استفاده كنید، برای پیدا كردن برنامهی دلخواه خود میتوانید از Google Group استفاده كنید. تعدادی از برنامههایی كه میتوانند برنامههای جاسوسی را پاك كنند، خود نیز میتوانند به اندازهی مشكلاتی كه حل میكنند، مشكل بیافرینند. پس باید قبل از استفاده از این برنامهها، از عملكرد آنها آگاهی داشته باشید.
▪ نكته:
بهتر است برنامههای ضدویروس و پاككنندهی برنامههای جاسوسی را در حالت ایمن ویندوز (Safe Mode) اجرا كرد. این به دلیل آن است كه بعضی وقتها ابزارهای پاككننده نمیتوانند برنامههای جاسوسی در حال اجرا را پاك كنند.
نویسنده: محمد محمدی
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست