چهارشنبه, ۲۶ دی, ۱۴۰۳ / 15 January, 2025
شبه علم در ایران
داستان هایی به اسم کیهان شناسی
یکی دیگر از اشکالات رایج در زمینه ی شبه علم در جامعه ی نجوم آماتوری ایران ، قصه هایی است که به اسم کیهان شناسی مطرح می شود.
نمونه ی این قصه ها را در بحث های درون تالارهای گفتگوی نجومی بیشتر از هرجای دیگری می توانید ببینید ، مباحثی که به راحتی و بدون داشتن هر نوع اطلاعات ریاضی فیزیکی در مورد مدل های کیهان شناختی مطرح می شود ، نقد می شود ، و به نتیجه هم می رسد. عمده ی این نظریات بر پایه ی یک فهم نادرست از نسبیت عام و البته کمی مخلوط کردن اندیشه هایی که خودشان اسم فلسفه را بر آن می گذارند شکل می گیرند.
به طور مشخص می توان از موارد زیر نام برد :
۱) بحث های بی ریشه در زمینه ی جهان های موازی ، انفجار بزرگ ، جهان مولتی انفجاری ! و …
۲) ربط دادن مواردی از کیهان شناسی نوین به مباحث مذهبی و فلسفی ( مانند آنچه شهریار در شعرش خطاب به اینشتین می گوید ، یا ربط دادن حرکت جوهری صدرالمتالهین به بعد چهارم ماده و غیره )
۳) ارائه ی یک نظر جدید ( شاید با اغماض بتوان گفت یک مدل کیهان شناختی جدید ) بدون رابطه های ریاضی و حتی سازگاری با کشفیات فعلی
۴) شرح و توضیح اشتباه نظریه های کلاسیک کیهان شناسی ( حتی در مورد موارد خاص مانند سیاه چاله ها و … هم این شرح و توضیحات اشتباه به وفور دیده می شود )
اما چرا اینچنین در جامعه ی نجوم آماتوری ما این موارد رشد کرده است؟
چند مورد اصلی عبارتند از :
۱) ارائه ی کتاب هایی که قصه بوده اند ، به جای کتاب های نجومی ! مثلا چند کتاب از عامه پسند از هاوکینگ با ترجمه هایی عامه پسند تر. کتاب هایی که از نظریات جدید کیهان شناسی در روانشناسی ( روانشناسی شبه علمی ) ، متافیزیک و … استفاده می کنند و …
۲) ارائه ی مقالات کیهان شناسی بدون روابط ریاضی فیزیکی و به صورت داستان وار در مجله های عمومی علمی ( دانشمند ، نجوم ، اطلاعات علمی و … ) که باعث شده اند خوانندگان که عموما دانش آموزان دبیرستانی هستند ، فکر کنند که می توان به همین راحتی در مورد کیهان شناسی اظهار نظر کرد. ( بعدا در مورد بسیاری از این مقالات و نوشته ها به صورت موردی نقد هایی خواهم نوشت )
۳) تدریس کیهان شناسی در دبیرستان ها ، رصدخانه ها ، مراکز نجومی ، فرهنگسراها و … توسط کسانی که صلاحیت تدریس را نداشته اند ( هرچند که مخاطبان نیز صلاحیت تحصیل این موارد را نداشته اند ) در نتیجه طیف عظیمی از جامعه ی نجومی که از این مراکز برخواسته اند ، به این نتیجه رسیده اند که همین قصه ها که برای آنان گفته شده است ، همان کیهان شناسی است.
۴) ارائه ی ورک شاپ های عمومی کیهان شناسی در همایش های دانش آموزی ، باشگاه های نجومی و غیره ، که تماما مانند مورد بالا می باشد.
۵) روحیه ی عجیب و غریب ما ایرانی ها ، که در همه ی زمینه های “کارشناس ارشد” هستیم !
۶) نقش اخبار علمی – فرهنگی – هنری صدا و سیما را هم در ارائه ی این اطلاعات غلط و کلا رواج شبه علم در جامعه نمی توان نادیده گرفت.
۷) این که اصلا برای ما تشریح نشده که کیهان شناسی چیست ، یک مدل استاندارد کیهان شناسی چیست ، و چگونه یک مدل جدید ارائه می شود ، و چگونه پذیرفته می شود.
چه کار کنیم؟
۱) یکی از دوستان همیشه می گفت : به جای خواندن این قصه ها بنشینیم و نجوم کروی بخوانیم !
۲) اگر واقعا فکر میکنیم نظریه ای جدید در کیهان شناسی داریم ، بایستی آن را به صورت ریاضی فیزیکی و فرموله بیان کنیم ، بیان کردن هم یعنی آن را برای یک کنفرانس – مجله ی رتبه دار فیزیکی ارسال نماییم ، اگر مشکل خاصی نداشت و پذیرفته شد ، می توانیم از آن دفاع کنیم. البته برای این کار بایستی شما حداقل دانشجوی دکتری کیهان شناسی باشید ، مقاله ی شما یک استاد راهنما داشته باشد ، از یک دانشگاه – مرکز پژوهشی معتبر ارسال شود و …
۳) در بین نظریاتی که اشکال ریاضی نداشته باشند ، نظریه ای پذیرفته می شود که بتواند با واقعیات عالم ( آخرین اکتشافات نجومی – کیهان شناسی ) تطابق داشته باشد ، و بهتر از نظرات قبلی پدیده ها را توجیه کند ، در ضمن به درد هم بخورد ! پس اگر شما نظریه ای دارید که می گویید در هر لحظه همه ی جهان از بین می رود و دوباره آفریده می شود ، ( اگر بتوانید فرمول بندی ریاضی اش کنید ) به این دلیل که هیچ گره ای از هیچ کاری نمی گشاید به درد هم نخورد.
۴) به نجوم آماتوری بپردازیم ، کیهان شناسی را بگذاریم برای کیهان شناسان ، کار منجمان آماتور چیز دیگری است
منبع : فیس بوک (کافه نجوم)
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست