چهارشنبه, ۲۶ دی, ۱۴۰۳ / 15 January, 2025
گارد ویژه کبد متشکل از ۶ گیاه
ترکیبهای گوناگون بعد از ورود به بدن وارد بزرگترین پالایشگاه بدن یعنی کبد میشوند و در آنجا بعد از انجام فعل و انفعالاتی (مانند هر کارخانه دیگری)، در کنار ایجاد ترکیبهای مفید، مواد مضر و سمی هم تولید میشود....
مواد مضر اصطلاحا سموم کبدی نام دارند و شامل اکسیدانها و رادیکالهای آزاد هستند. این سموم باید به نحوی کم و از بدن خارج شوند در غیر این صورت میتوانند عامل ابتلا به برخی بیماریها از جمله انواع سرطانها باشند.
امروزه میزان مصرف داروها و موادصنعتی و شیمیایی که به عنوان طعم و رنگدهنده در غذاها استفاده میشود، بیشتر شده، در نتیجه غلظت سموم و عوارض ناشی از آنها نیز در بدن افزایش یافته است. سموم معمولا از طریق ادرار و مدفوع دفع میشوند اما ترکیبهای موجود در برخی از مواد که به سمزدا معروفاند، خنثیکننده سموم هستند و به کاهش غلظت و دفع راحتتر آنها کمک میکنند.
سمزداها با سموم ترکیب میشوند و ترکیبهای جدیدی به وجود میآورند که اثر سمی ندارند. تمام میوه و سبزیها سمزدا هستند اما قدرت تمام آنها یکسان نیست. از برخی گیاهان بهعنوان گیاهان محافظ کبد نام برده میشود و در سالهای اخیر به دنبال تحقیقات بسیار، داروهایی از این گیاهان تهیه شده است. از جمله این گیاهان میتوان به زردچوبه، خار مریم، شاهتره، کاسنی، کنگر فرنگی و چای اشاره کرد:
▪ زردچوبه: زردچوبه در واقع پودر ریشه گیاهی به همین نام است و خواص بیشماری دارد که از میتوان به آنتیاکسیدان، ضدسرطان، ضدمیکروب، ضدقارچ، ضدنفخ و گرفتگی، ضدورم، کاهنده چربی خون، محرک سیستم ایمنی، محافظ معده، ضدحساسیت، ادرارآور، خلطآور بودن و... این ادویه اشاره کرد. مهمترین خاصیت زردچوبه، خاصیت ضد سم و محافظ کبد آن است. تاکنون حداقل ۷۰ فرآورده خوراکی و دارویی از زردچوبه تهیه شده است. گرچه زردچوبه پر مصرفترین ادویه دنیاست اما مصرف دارویی آن نباید بیش از ۳ گرم در روز باشد که آن را هم باید در ۳ قسمت هر بار یک گرم مصرف کرد زیرا مصرف بیش از حد آن باعث تحریک مخاط معده و روده خواهد شد.
▪ خار مریم: دانههای این گیاه محافظ کبد و سمزداست. در سالهای اخیر داروهای خوراکی به اشکال گوناگون از این گیاه تهیه و به بازار عرضه شده است.
▪ شاهتره: جوشانده برگ و ساقه این گیاه از قدیم برای درمان بیماریهای کبدی و پوستی استفاده میشده و امروز نیز از نظر علمی این کاربرد تایید شده است. میتوان ۵ تا ۱۰ گرم شاهتره را در یک لیوان آب ۵ دقیقه جوشاند و صاف کرد و قبل از سرد شدن، نوشید. محلول به دست آمده تلخ است ولی مصرف روزانهاش ضرری ندارد.
▪ کاسنی: جوشانده گیاه کاسنی ضدسم و محاظ کبد است. میتوان ۱۰ گرم مخلوط اندامهای گیاه کاسنی را خرد کرد و در یک لیوان آب ۵ دقیقه جوشاند و بعد از صاف کردن، نوشید. البته عرقیات کاسنی و شاهتره خاصیت ضدسم و محافظ کبد ندارند و فقط خنککنندهاند.
▪ کنگرفرنگی: دانههای کنگر فرنگی خواص آنتیاکسیدانی، ضدسم، ضدسرطان و محافظ کبد دارد و به اشکال مختلف دارویی در دسترس است. کنگر کاهشدهنده چربی و کلسترول و قندخون و ضددرد و ضد التهاب هم است.
▪ چای: دمکرده چای سیاه و سبز خواص بیشماری دارد که از آن جمله میتوان به خواص ضدسرطانی، ضدافسردگی، آنتیاکسیدانی، کاهنده فشارخون، محرک سیستم ایمنی بدن، کاهنده چربی خون و محافظ کبد اشاره کرد. خاصیت کاهندگی فشار و چربی خون و ضدسرطانی چای سبز بیشتر است اما خاصیت ضد سم بودن هر دو (چای سیاه و سبزی) مشابه هم است.
نگاه متخصص فاماکوگنوزی
دکتر محمدحسین صالحی سورمقی
استاد دانشکده داروسازی دانشگاه تهران
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست