چهارشنبه, ۲۶ دی, ۱۴۰۳ / 15 January, 2025
مجله ویستا

۵ تـرس مـادران, ۵ درس پـزشـکـان


۵ تـرس مـادران, ۵ درس پـزشـکـان

حضور یک کودک در جمع خانواده همان قدر که دلنشین است, سختی ها و نگرانی هایی هم دارد

حضور یک کودک در جمع خانواده همان‌قدر که دلنشین است، سختی‌ها و نگرانی‌هایی هم دارد. این نگرانی‌ها بیشتر مادر را درگیر می‌کند. متخصصان کودکان، راه مقابله با این نگرانی‌ها را افزایش اطلاعات می‌دانند. در این مطلب بخشی از این نگرانی‌های مادرها بیان و در مورد آن توضیح داده شده است...

● می‌ترسم نوزادم خوب نفس نکشد

این احساس بسیار طبیعی است. متخصصان کودک می‌گویند در طول ۹ ماه بارداری مادر به حرکت و جنبش نوزادش پی می‌برد و احساس می‌کند او در سلامت کامل است. بعد از تولد، تنفس‌ منظم نوزاد هنگام خواب، باعث اطمینان اغلب مادران از سلامت نوزاد می‌شود ولی چون تنفس را معادل با سلامت می‌دانند، بابت هرگونه تغییر آن نگران می‌شوند اما دلیلی برای این نگرانی وجود ندارد. درست است که عکس‌العمل‌های نوزاد بسیار مهم است، اما ممکن است روزبه‌روز متفاوت باشد. متخصصان کودک فرانسوی مثال جالبی می‌زنند؛ آنها می‌گویند رشد نوزاد مثل رشد قارچ است یعنی هر لحظه با تغییر جدیدی مواجه خواهید شد. بهتر است بدانید جای خوابیدن و دمای اتاق در نوع نفس‌کشیدن نوزاد تاثیر دارد.

● می‌ترسم مادر خوبی نباشم

طبیعت بشر با نگرانی همراه است درنتیجه اینکه قرار گرفتن شما در موقعیت جدید باعث نگرانی‌تان شود، طبیعی است. این احساس هنگام بارداری بیشتر است و با زایمان و به دنیا آمدن نوزاد، کمی تعدیل می‌شود. ساده‌ترین راه برای اینکه مادر خوبی باشید، این است که به فرزندتان توجه کنید و به نیازهایش پاسخ دهید. مثلا وقتی در روزهای اول گریه می‌کند، سینه‌تان را در دهانش بگذارید تا آرام بگیرد. متخصصان و محققان کودک می‌گویند رابطه مادر و فرزندی روزبه‌روز تکامل می‌یابد و شکل تازه‌ای پیدا می‌کند. کودک به خنده‌ها، صداها و حرکات مادرش خو می‌گیرد و مادر هم عکس‌العمل‌های او را بیشتر می‌شناسد. برای اینکه، مادر خوبی باشید، باید نوزادتان را خوب بشناسید.

● می‌ترسم که نتوانم نوزادم را سرگرم کنم

دیر یا زود نوزادتان به بازی تمایل نشان می‌دهد. اولین بازی او هم بازی با لب‌هایش است. این بازی‌های با دهان، ساختار بدنی او را گسترش می‌دهد. گرفتن یک عروسک مقابلش و تکان دادن آن هم در مغزش تغییراتی به وجود می‌آورد. بازی‌های بعدی باید برای تکامل حواس پنجگانه او باشد. اسباب‌بازی‌های رنگی، حس بینایی کودک و اسباب‌بازی‌های صدادار همراه با موسیقی، حس شنوایی او را تقویت می‌کنند. اسباب‌بازی‌هایی هم که بتواند آنها را لمس کند، مثل اسباب‌بازی‌های پلاستیکی و پارچه‌ای، حس لامسه او را بهبود می‌بخشند. کودک با بالا رفتن سن، به بازی‌هایی با تحرک بیشتر نیاز دارد؛ جنب‌وجوش و دویدن او را به هیجان می‌آورد و در تکامل رشد جسمی و فکری‌اش نقش دارد.

● می‌ترسم به اندازه کافی غذا نخورد

غذا دادن به کودک همیشه یکی از نگرانی‌های مادران بوده است. غذاخوردن برای ادامه‌حیات لازم است و منظم بودن آن اهمیت زیادی دارد. نیازهای بدن نوزاد ابتدا با خوردن شیر تامین می‌شود اما وقتی غذای کمکی را شروع می‌‌کنید یا او را از شیر می‌گیرید، چون وارد یک مرحله جدید شده، ممکن است نتواند خیلی زود خود را با شرایط آن تطبیق دهد. باید بدانید در این دوران اشتهای کودک روز به روز تغییر می‌کند اما نتایج تمام تحقیقات نشان می‌دهد که اگر کودک متوجه نگرانی‌ والدین در مورد غذاخوردنش شود، عکس‌العمل نشان می‌دهد و از خوردن غذا خودداری می‌کند، پس سعی کنید بر نگرانی‌تان غلبه کنید و غذاخوردن او را مثل تمام کارهای دیگر، طبیعی جلوه دهید. با متنوع کردن غذاها، درست کردن غذاهای آبکی مثل سوپ سفید که شباهت بیشتری به شیرمادر دارد، کم‌کم میل و رغبت او را به خوردن افزایش دهید. درنهایت اگر متوجه شدید که حتی به صورت غیرمستقیم هم نگرانی را به او انتقال می‌دهید، به یک مشاور مراجعه کنید.

● می‌ترسم احساس کند رهایش کرده‌ام

مادر و فرزند از زمان بسته شدن نطفه، پیوندی عاطفی و ناگسستنی با هم دارند و تا ۸ ماهگی این حس یکی بودن به شدت در وجود او ریشه می‌دواند. توصیه بیشتر روان‌شناسان کودک این است که تا قبل از این سن، او را به کسی یا جایی نسپارید اما به هر حال روزی زمان جدایی و استقلال‌ فرامی‌رسد و این مساله برای بیشتر مادرها نگران‌کننده است. به یاد داشته باشید اگر از این سن او را با استقلال آشنا نکنید، در آینده هم دچار وابستگی‌های بیش از حد به تمام اطرافیان خواهد شد. این حس رها شدن بیش از آنکه برای او سخت باشد، برای شما سخت است. کودک با این جداشدن احساس نمی‌کند رهایش کرده‌اید. اگر در شرایط مناسبی با محیط جدید و افراد جدید آشنا شود کم‌کم آماده شناخت فضاهای جدید و ارتباط‌های جدید می‌شود و به دنیای واقعی قدم می‌گذارد پس به جای نگرانی، به او کمک کنید.

منبع: Famili.fr

ترجمه:آتنا جهانگیری