دوشنبه, ۸ بهمن, ۱۴۰۳ / 27 January, 2025
مجله ویستا

۴ ماده حیاتی که جوانی را در شما همیشگی می کنند


۴ ماده حیاتی که جوانی را در شما همیشگی می کنند

هیچ فردی دوست ندارد پیر شود جوان ماندن و حتی سفر در زمان, آرزویی است که قدمتی به طول حیات بشر دارد

هیچ فردی دوست ندارد پیر شود. جوان ماندن و حتی سفر در زمان، آرزویی است که قدمتی به طول حیات بشر دارد. اما دیگر برگرداندن زمان به عقب و جوان‌سازی بدن،نیاز به معجزه خاصی ندارد. علم تغذیه و پزشکی راه‌حل مناسب را به سادگی در اختیار ما می‌گذارد تا بتوانیم با پیری و فرسودگی مبارزه کنیم

بر خلاف اینکه عموم مردم تصور می‌کنند با گذر زمان نمی‌توان مقابله کرد و هر چه برای‌شان پیش می‌آید را طبیعی می‌شمارند، محققان معتقدند با راهکارهایی ساده می‌توان به مقابله با مشکلات جسمی و ذهنی پرداخت. تنها خستگی و بیماری نیست که ممکن است چهره شما را پیرتر از آنچه هستید، نشان دهد یا سایر عوارض میان‌سالی و به‌اصطلاح پا به سن گذاشتن را نمایان کند.

● این مواد غذایی کیمیای جوانی شما هستند

آیا تا به حال به این فکر کرده‌اید که این امکان وجود دارد که منبع و سرچشمه جوانی را در آشپزخانه خود داشته باشید؟ ممکن است این‌طور تصور شود که بعضی تغییرات روحی و جسمی، بخش جدایی‌ناپذیر افزایش سن هستند اما حقیقت این است که غذاهایی که می‌خوریم یا از خوردن آنها اجتناب می‌کنیم، می‌توانند این روند را به تعویق بیندازند و ما را جوان‌تر از سن واقعی‌مان نشان دهند.دکتر دیوید کتز، مدیر یک مرکز تحقیقاتی در دانشگاه یل در این‌باره می‌گوید: ما در طول روز غذاهای فرآوری شده زیادی می خوریم که اغلب کالری بالا و ارزش تغذیه‌ای کمی دارند؛ به‌عنوان مثال ویتامین B۱۲ و امگا ۳ در اینگونه غذاها کم است.این کافی نبودن ارزش تغذیه‌ای مواد‌غذایی، می‌تواند به نشانه‌هایی از جمله چین و چروک پوست منجر شود که بسیاری از افراد آن را ضرورت افزایش سن می‌داند. در این مطلب با ۴ ماده حیاتی آشنا می‌شویم که خوردن‌شان جای پای زمان را از بدن‌تان پاک می‌کند و جوانی را برای شما به ارمغان می‌آورد.

۱) اگر انرژی کمی دارید...

اگر احساس می‌کنید برای انجام امور روزانه آن‌طور که باید و شاید انرژی ندارید، ممکن است به ویتامین B۱۲ بیشتری احتیاج داشته باشید. این ویتامین را می‌توان در مواد ‌غذایی که از حیوانات به دست می‌آیند، یافت. این ماده مغذی در تنظیم سوخت‌و‌ساز بدن و تولید انرژی نقش بسزایی دارد و کلید مهمی برای داشتن مغز و سیستم عصبی سالم است.

در واقع احساس خستگی نشانه بارز کمبود ویتامین B۱۲ است که معمولا در کسانی که به میزان کافی پروتئین حیوانی دریافت نمی‌کنند مشاهده می‌شود. خوب است بدانید مصرف مقدار زیادی داروی ضد‌ نفخ نیز می‌تواند به کمبود B۱۲ منجر شود زیرا این دارو مانع جذب B۱۲ می‌شود.با مراجعه به پزشک، او درباره آنچه می‌خورید، چه میزان می‌خوابید و این‌که از چه داروهایی استفاده می‌کنید، سوال خواهد کرد. اگر به مقدار کافی گوشت یا مواد لبنی نمی‌خورید و مکمل‌هایی که شامل ویتامین B۱۲ می‌شود را دریافت نمی‌کنید، شب‌ها ۷ یا ۸ ساعت نمی‌خوابید و در طول روز فعالیت بدنی زیادی دارید، باید بدانید شما بیشتر نشانه‌های فقدان ویتامین B۱۲ را در بدن‌تان دارید.

▪ مواد‌غذایی پیشنهادی: روزانه دست‌کم ۲‌وعده مواد لبنی کم چرب مانند شیر یا ماست بدون چربی و پروتئینی که چربی زیادی نداشته باشد، بخورید. غذاهای دریایی مانند ماهی و همچنین گوشت گاو و غلات منابع مهمی از ویتامین ب ۱۲ به شمار می‌روند.

▪ مکمل‌های پیشنهادی: مصرف روزانه ۵۰۰ تا ۱۰۰۰ میلی‌گرم ویتامین B۱۲ در یک قرص برای افزایش و تامین این ویتامین کارساز خواهد بود.

۲) اگر مفاصل‌تان درد می‌کند...

اگر شما هم جزو آن دسته افرادی هستید که از درد مفصل می‌نالند، احتمالا بدن‌تان به مقدار بیشتری مس و منگنز نیاز دارد.

مس و منگنز هردو برای سلامت غضروف مفاصل و انعطاف‌پذیری آنها لازم و ضروری‌اند. در موارد زیادی، افزودن این مواد‌غذایی از بدتر شدن وضعیت مفاصل کاسته و درد را کاهش می‌دهد. در صورت توجه کافی به آنچه بدن نیاز دارد، قطعا می‌توان مقدار قابل توجهی از آسیب‌هایی که به آن وارد شده کاهش داد. شاید این سؤال برای‌تان پیش بیاید که این کمبود مس و منگنز چگونه تشخیص داده می‌شود؟ پاسخ این است که پزشک‌تان به راحتی و با یک آزمایش خون ساده می‌تواند تشخیص دهد آیا درد مفاصل شما با این راه‌حل ساده رفع می‌شود یا موقعیت پیچیده‌تر است. اگر نتایج آزمایش معمولی باشد، می‌توانید مطمئن باشید درد مفصل‌تان در اثر یک بیماری روماتیسمی جدی نیست.

▪ مواد‌غذایی پیشنهادی: مغزها و دانه‌های خوراکی، گوشت قرمز و اسفناج منابع خوبی از این ماده غذایی هستند، اما مسئله اینجاست که شما قادر نخواهید بود به قدری این مواد را بخورید که همه مس و منگنز مورد نیاز بدن‌تان را تامین کند، بنابراین پزشکان مکمل‌ها را هم توصیه می‌کنند.

▪ مکمل‌های پیشنهادی: هر روز ۲ میلی‌گرم مس و ۵ میلی گرم منگنز دریافت کنید. بین ۲ تا ۳ ماه مفصل درد‌تان کمتر خواهد شد.

۳) اگر حافظه یاری نمی‌کند...

اگر فکر می کنید فراموشکار شده‌اید طوری که حتی کارهای روزانه‌تان را هم به خاطر نمی‌آورید، بهتر است بدانید باید اسید چرب امگا ۳ بیشتری به بدن‌تان برسانید. دکتر اندرو ویل، مدیر مرکز پزشکی جامع دانشگاه آریزونا در این‌باره توضیح می‌دهد: «این اسیدهای چرب بخشی از آجرهای ساختمان مغز هستند.» او همچنین می‌گوید: «اگر به قدر کافی در برنامه غذایی‌تان از این ماده وجود نداشته باشد، بنای ساختمان مغز ضعیف خواهد شد و عملکرد مغز که حافظه ،بخشی از آن است، دچار مشکل می‌شود.»

به گفته او اما تنها مقدار امگا ۳ نیست که مهم است، بلکه تعادل بین امگا ۳ و امگا ۶ نیز ضروری است. هرچه امگا ۶ بیشتری مصرف کنید، امگا ۳ بیشتری نیاز است تا تعادل بین این دو برقرار شود. این در حالی است که بیشتر ما به قدر کافی امگا ۳ دریافت نمی‌کنیم و در عوض مقدار زیادی امگا ۶ می‌خوریم.این کمبود چگونه تشخیص داده می‌شود؟ نگاه سریعی به آنچه می‌خورید کافی است تا پزشک‌تان تشخیص دهد، دچار کمبود این ماده مغذی هستید یا نه. اگر در برنامه غذایی‌تان ماهی، گردو یا مغزهای خوراکی وجود ندارد و چربی مورد نیاز بدن‌تان را بیشتر از طریق خوردن گوشت تهیه می‌کنید، باید بدانید امگا ۳ دریافت نمی‌کنید.

▪ مواد‌غذایی پیشنهادی: اول از همه، تا حد امکان مقدار غذاهای فرآوری شده را کاهش دهید و غذای‌تان را با روغن زیتون یا کنجد درست کنید. ذکر این نکته ضروری است که ماهی را در وعده‌های غذایی‌تان فراموش نکنید و در هفته حتما ماهی بخورید. در کنار این‌ها خوردن ۹ تا ۱۲ عدد بادام آن هم ۴ بار در طول هفته پیشنهاد می‌شود. ماهی‌های آب سرد مانند ماهی سالمون و ساردین، روغن سویا و کانولا، جوانه گندم، روغن گردو، روغن تخم کتان یا پنبه هم برای تامین اسیدهای چرب امگا ۳ بدن شما توصیه می‌شود.

▪ مکمل‌های پیشنهادی: روزانه ۲ هزار میلی‌گرم روغن ماهی مصرف کنید.

۴) اگر فشار خون‌تان سر به فلک گذاشته...

اگر دچار بیماری فشار خون بالا هستید، بدن‌تان به مقدار بیشتری پتاسیم نیاز دارد. وجود مقدار کم پتاسیم در رژیم غذایی، اثرات سمی و مضر مصرف بیش از اندازه نمک را افزایش می‌دهد. به بیشتر غذاهای فرآوری شده، سدیم اضافه شده است اما از پتاسیم فقیرند. بنابراین اگر وعده‌های غذایی‌تان بیشتر شامل فست‌فود است، باید بدانید در خطرید.این وضعیت وقتی بدتر می‌شود که کلیه شما سعی می‌کند نمک‌های موجود را دفع کند و شما همان پتاسیم موجود را هم از دست خواهید داد. این نبود ‌تعادل به رگ‌های خونی آسیب می‌زند و فشار خون را بالا می‌برد. راه‌حل این مشکل را هم علم تغذیه پیش پای شما می‌گذارد.اما علائمی که از طریق آنها این کمبود پتاسیم تشخیص داده می‌شود، کدامند؟ مروری بر رژیم غذایی‌تان همه آنچه را پزشک‌تان باید بداند برایش فاش می‌کند. برای اطمینان بیشتر هم می‌توان برای ارزیابی عملکرد قلب و عروق از آزمایش‌های خون بهره گرفت تا به این وسیله قند خون، میزان کلسترول و عملکرد کلیه‌ها مورد بررسی قرار بگیرند.

▪ مواد‌غذایی پیشنهادی: مصرف سدیم را کاهش دهید به‌طوری که روزانه بیش از ۱۵۰۰ میلی‌گرم سدیم دریافت نکنید و در عوض ۷ تا ۹ وعده غذایی میوه و سبزی‌ بخورید. موز یکی از منابع خوب پتاسیم است که می‌تواند کمبود پتاسیم بدن شما را برطرف کند. آرد سویا، لوبیا سفید، عدس و اسفناج هم از منابع بسیار خوب پتاسیم طبیعی هستند.

▪ مکمل‌های پیشنهادی: مکمل پتاسیم می‌تواند به مشکلات آریتمی یا سایر بیماری‌های قلبی منجر شود. بنابراین بهتر است برای اجتناب از این عوارض جانبی، از محصولات طبیعی استفاده کنید.

منبع : مجله سیب سبز