چهارشنبه, ۲۶ دی, ۱۴۰۳ / 15 January, 2025
تبخال آزاردهنده
تبخال یا هرپس سیمپلکس یکی از بیماریهای عفونی و ویروسی است که پس از ورود ویروس به بدن (بر اثر تماس مستقیم با افراد و اجسام آلوده) با شدت مختلف خود را نشان میدهد. اگر چه انتظار ما از تبخال بروز یک ضایعه التهابی با تاولهای ریز در نواحی لب و اطراف آن است، اما باید بدانیم تبخال در مناطقی دیگر از بدن مانند ناحیه تناسلی، مخاط دهان، صورت، انگشتان دست و حتی در چشم و مغز هم به وجود میآید.
از نکات مهم در تبخال بروز آن با عواملی از جمله استرس، بیخوابی، بیماریهای تبدار، فعالیت شدید بدنی، نور شدید آفتاب (کوهنوردان یا افراد در معرض نور آفتاب ساحل دریا)، بارداری، جراحی، تحریکات موضعی مانند گرما، سرما، تاتو و بعضی تحریکات پوستی در افراد حساس است، از این رو گاهی شدت ضایعات یا وسعت آن، درمان و اقدامات پیشگیرانه بسیار ضروری است.
اکثر بیمارانی که تبخال لب را تجربه کردهاند، از عود آن در محلی که اولین بار آن را دیدهاند، شاکی هستند. سوزش و خارش مبهم و سپس ایجاد قرمزی ملایم با تاولهای کوچکی که پاره نشده و بعد از چند روز به ترشحات زردرنگ چسبنده و دلمهدار تبدیل میشوند، از علائم این بیماری است. ویروس تبخال تا پایان عمر در بدن باقی میماند و علاج قطعی برای آن وجود ندارد، اما با تمهیدات پیشگیرانه میتوان از عود یا شدت آن جلوگیری کرد.
نکات مهمی که باید بدانیم
ـ تبخال، دوره ۷ تا ۱۰ روزه دارد و از دستکاری یا کندن آن خودداری کنید، زیرا از این طریق ویروس به سایر نقاط بدن و حتی سایر افراد خانواده منتقل میشود.
ـ از تماس مستقیم (روبوسی، دست دادن، تماس جنسی) در زمان بروز تبخال در لب یا ناحیه تناسلی خودداری کنید.
ـ اگر مادران باردار زمان زایمان به تبخال تناسلی مبتلا شدند، حتما به پزشک متخصص زنان مراجعه و از زایمان طبیعی به دلیل امکان ابتلای نوزاد خودداری کنند.
ـ چنانچه شخصی به دفعات در طول یک ماه مبتلا به تبخال میشود، لازم است سیستم ایمنی بدنش توسط پزشک متخصص عفونی یا پوست مورد بررسی
قرار گیرد.
ـ برای کاهش دوره بیماری و شدت بیماری زایی ویروس میتوان با نظر پزشک معالج از قرص آسیکلوویر خوراکی و موضعی استفاده کرد.
ـ لباسهای زیر نخی یا پنبهای با اندازههای متناسب به جای پوشاک پلیاستر ، تنگ و چسبان که سبب گرما و جذب نشدن عرق و بروز تبخال خواهد شد، توصیه میشود.
ـ لباس زیر باید در فاصلههای زمانی کوتاه عوض و پس از شستشو در برابر آفتاب یا با اتو خشک شود.
ـ رعایت بهداشت فردی مثل استحمام مرتب، کوتاه بودن ناخنها، شستشوی دستها قبل و پس از اجابت مزاج، شستشو و خشک کردن واژن، عوض کردن مرتب پدهای بهداشتی در طول روزهای قاعدگی ضروری است.
ـ افراد مبتلا به هرپس از تماس به هر شکل ممکن مستقیم یا غیر مستقیم با اطفال، خانمهای باردار، افراد مسن، بیماران آی سی یو، کسانی که نقص سیستم ایمنی دارند یا کسانی که شیمیدرمانی میشوند، خودداری کنند.
ـ در ۲۴ ساعت اول پس از ظاهر شدن ضایعات پوستی، یک تکهیخ را حدود یک ساعت روی محل قرار دهید. این کار ممکن است باعث تسریع بهبودی شود.
ـ مراقب عفونتهای ثانویه در محل تبخال باشید. بنابراین درمان اولیه عفونت، مهمتر از درمان هرپس است.
دکتر سید ناصر عمادی
متخصص پوست
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست