دوشنبه, ۱۵ بهمن, ۱۴۰۳ / 3 February, 2025
هویت مفهومی که بازتعریف می خواهد
با سلامی همیشگی در یکی از مجتمعهای تجاری در کنار مغازهای که همیشه خرید میکرد دیدمش. مثل همیشه پر از انرژی و هیجان بود. گویی تار و پود وجودش را مد و لباس تنیده بودند. هر وقت کسی میخواست جدیدترین مدلهای لباس را ببیند، با فرشید گپ و گفت میکرد و از برندهای روز با خبر میشد. از مغازه بیرون آمد. با نگاهی سریع، خیلی اجمالی و گذرا مروری بر سرو وضعش کردم و با تبسمی از سر دوست داشتن و همراه با انتقاد گفتم: «واقعا مهم نیست که بهت بیاد یا نه. حتما باید عجیب و غریب بپوشی.»
با نگاه همیشگیاش سری تکان داد که نشان از تحقیر من داشت. خیلی کوتاه گپی زدیم و خداحافظی کردیم. وقتی از فرشید جدا شدم، کمی دقیقتر از همیشه به اطرافم نگاه کردم و احساس کردم که با برخی چهرهها بیگانهام. گویا خیلی از من دورند؛ پوششهایی عجیب با مدل موهایی عجیبتر و... با خود گفتم: «نه،شاید واقعا حق با فرشیده!»
● حلقه مفقوده کجاست؟
اگر با تامل به جامعه و محیط خودمان نگاه بیندازیم، تفاوتهای زیادی در پوششها و همچنین آداب سخن گفتن، شیوههای تفریح و سرگرمی، نحوه شوخی و سایر مواردی میبینیم که مجموع آنها فرهنگ اجتماعی ما را شکل میدهد؛ فرهنگی که با غور کردن در تاریخ سرزمینمان، ریشههایش به تمدن عظیم ایرانی و اسلامی ما میرسد. اما مهمترین سوال این است که این فرهنگ و تاریخی که هویت ملی ما را شکل میهد، کجاست؟
جوانان امروز با دغدغههای فراوانی روبهرو هستند. تهاجم فرهنگی، مد و مدگرایی، افکار غربزده در مقابل خانوادههای سنتی و سنتهای همچنان پا برجای خانوادهها، همه و همه، هویتیابی جوانان را با مشکل روبهرو کرده است.
دکتر سیما فردوسی، روانشناس در این باره میگوید: «مشکل جوانان در جامعه ما به یک مورد خلاصه نمیشود بلکه عبارت است از: دغدغههای مربوط به ازدواج، امنیت شغلی و فضای نامناسب کسب و کار، هویت که به معنی شناخت خودش و باور کردن خودش است، مشکل خانواده و جوان، یعنی رفتار و برخورد خانواده با جوان، هدایت او، انتقال تجربه به وی و به طور کلی، ایجاد زمینهای که جوان بتواند روی پای خودش بایستد و مستقل باشد. والدین باید در همه کارها جوان را حمایت کنند نه دخالت؛ یعنی تجربیات مفید خود را در زمینه تحصیل، انتخاب رشته، کار، ازدواج و... در اختیار جوان بگذارند و مثلا به او بگویند «به نظر ما اگر این کار را بکنی بعدا این مشکل برای تو پیش میآید» و از این طریق آگاهی و شناخت جوان را بالا ببرند.
او تاکید میکند: مشکل هویت جوان، یعنی اینکه جوان بتواند هویت مستقل را بیابد و مرامش را به دست آورد. اما اگر جوانی هنوز نداند که چه باید بکند. به چه سمتی رود و هدف و خطمشی او چیست؛ این جوان هویت خود را نیافته و موفق نخواهد شد. جوانان به حمایتهای خانواده در تمام مسیر زندگیشان احتیاج دارند.
● نوشدارو قبل از مرگ سهراب
هویت و بازیابی آن موضوعی نیست که بتوان با چند همایش و برگزاری تعدادی نمایشگاه و ارائه چند طرح حل کرد، بلکه برای رسیدن به یک هویت منسجم ایرانی ـ اسلامی باید فرهنگ و تاریخ غنی خود را بارها و بارها در ذهن مرور کنیم.
مسلما پس از این مرور باید دید که آیا پایبند بودن به موازین و اخلاقیاتی که هویت ایرانی ـ اسلامی ما را نشان میدهد، ما را فردی متعصب و متحجر نشان خواهد داد؟ اگر این سوال در ذهن ما متبادر شد، کافی است نگاه گذرایی داشته باشیم به کشورهای آسیایی اطرافمان؛ کشورهایی نظیر ژاپن، چین و کره که رشد اقتصاد آنها، غرب را به شگفتی واداشته است.
با کمی ریزبینی خواهیم دید نیازها و خواستهایشان در کنار شیوه زندگی تغییر کرده است ولی هویتشان همچنان در چهره اکثر خانوادههایی که خود را با اصالت میدانند، نمایان است.
مسلما نمیتوانیم با پیشرفتهای بشری بیگانه شویم و به عنوان مثال از یک اتومبیل دهه ۸۰ همچنان استفاده کنیم و این موضوع را نشاندهنده اصیل بودن خود بدانیم.
این موضوع غیرمنطقی است، اما میتوانیم در لباس پوشیدن، در سخن گفتن، در شوخیهای روزمره و طنزپردازی و در عرصه فرهنگ و هنر بویژه سینما ایرانی ـ اسلامی بودن را که مهمترین پیامد آن برای ما شخصیت و متانت فردی است، بازیابی کنیم؛ موضوعی که بیش از همه همت و تلاش مسئولان فرهنگی و اصحاب قلم و هنر را میطلبد.
در این زمینه نمیتوانیم از نهادی مانند خانواده انتظار زیادی داشته باشیم چراکه خانواده فقط تا مرحلهای میتواند الگوی نظام تربیتی و زیستی ما باشد، اما از مقطع خاصی پس از ورود فرد به جامعه و آشنایی با رفتارها و نرمهای مختلف، ناهنجاریهای مختلف سراغ وی میآید و هرکدام با زبان و روش خود، انسان را به ورطه منفعتطلبی خویش میکشاند بنابراین، پرداختن به زیرساختهای فرهنگی و فراهم آوردن بسترهای لازم برای شناخت یک هویت ملی و دینی در جامعه توسط نهادهای فرهنگی، مهمترین عنصری است که در این روزها میتواند به جوانان ما برای گریز از معضل بحران هویت کمک کند.
سید علیرضا بهشتی
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست