دوشنبه, ۱۷ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 6 May, 2024
مجله ویستا

شرکت های افسانه ای آسیا


شرکت های افسانه ای آسیا

هفت شرکت از شرکت هایی که در فهرست ۵۰شرکت افسانه ای فوربس معرفی شده اند چینی هستند و این تعداد بیش از سال های گذشته است

هفت شرکت از شرکت‌هایی که در فهرست ۵۰شرکت افسانه‌ای فوربس معرفی شده‌اند چینی هستند و این تعداد بیش از سال‌های گذشته است.

این فهرست که سومین فهرست سالانه منتشر شده در این زمینه توسط فوربس است، به معرفی بهترین شرکت‌ها از میان بزرگ‌ترین شرکت‌های ناحیه آسیا پاسیفیک که سهام آنها عرضه عمومی شده است، می‌پردازد.

شاید بتوان گفت که چین به کارگاه جهان تبدیل گشته است، اما همه شرکت‌هایی که در این فهرست نامشان آمده است، بر مشتریان داخلی کشورشان تکیه دارند. چین با جمعیت ۳/۱میلیارد نفری‌اش بزرگ‌ترین بازار داخلی را در جهان به لحاظ تعداد مشتریان دارد.

البته برخورداری از یک بازار بزرگ لزوما تضمین‌کننده موفقیت نیست. به عنوان مثال شرکت‌های چاینا مینشنگ و لنووگروپ هنوز مجبورند مشتریان را متقاعد سازند که محصولاتشان انتخاب‌های خوبی خواهند بود.

فوربس برای تهدید این فهرست این موارد را در نظر گرفت. سوددهی درازمدت، رشد فروش و درآمد، افزایش قیمت سهام شرکت، افزایش درآمد هر شرکت در منطقه که درآمد یا سرمایه بازاری حداقل ۵میلیارد دلاری دارند.

چین خانه سه شرکت از شش شرکت بزرگ جهان به لحاظ ارزش بازاری است. شرکت‌های بیشتری از این کشور می‌توانستند در این فهرست جای گیرند اما تنها شرکت‌هایی در این فهرست جای داده شدند که سابقه‌ای ۵ساله در سوددهی و بازگشت سرمایه

داشتند.

ما شاهد چندین نام آشنا در فهرست امسال هستیم که در فهرست‌های پیشین نیز حضور داشتند: چاینا مینشنگ،‌ لنوو، سی‌ان‌او‌اوسی، مین متالز و چاینا موبایل. اگر چه به جز یکی از این شرکت‌ها، همه آنها از مالکیت دولتی برخوردارند، اما سهامداران و هیات‌مدیره مستقل دارند. شفافیت هم حتی در بزرگ‌ترین شرکت‌های دولتی از اهمیت بسزایی برخوردار است. امسال برای صنایع فناوری‌های تایوان یک‌سال موفقیت‌آمیز دیگر بود و ده شرکت از آنها در فهرست امسال فوربس جای گرفته است. چهار شرکت هم از هنگ‌کنگ هستند. نزدیک به همه شرکت‌های تایوانی و هنگ‌کنگی رشدی همزمان با چین داشتند چون یا تغذیه‌کننده کارخانه‌های چین بودند یا صادراتی به آن کشور داشتند.

هندوستان هم بار دیگر ماوای بیشترین شرکت‌ها در این فهرست بود. دوازده شرکت از جمله چهار شرکت بزرگ فناوری اطلاعات آن‌که در زمینه برون‌سپاری فعالند در این فهرست جای گرفتند.

در میان هشت شرکت دیگر هندی که در این فهرست مشاهده می‌شوند، بانک آی‌سی‌آی‌سی‌آی، بانک اچ‌دی‌اف‌سی و باراتی ایرتل به مدد دستیابی به مشتریان روستایی هندوستان و نه بازارهای غربی، شاهد رشد سریعی هستند.

تقاضای داخلی همان چیزی است که موجب شده است خرده‌فروشانی چون یامادادنکی ژاپن و وول‌ورث استرالیا امسال به فهرست فوربس باز گردند.

از نکات دیگری که در مورد این فهرست می‌توان گفت این است که این شرکت‌ها صحنه خرید و فروش‌های زیادی را نیز به نمایش گذاشته‌اند. به عنوان مثال تاتااستیل، کوروس گروپ انگلستان را خرید، به رغم آنکه قیمت بالای ۱۳میلیارد دلار را باید برای آن می‌پرداخت.

کوروس شرکت‌های فولادی انگلیس را در خود جای داده بود. سپس شرکت دوسان اینفراکور از کره جنوبی شرکت تراکتورسازی آمریکایی با‌بکت را به مبلغ ۵میلیارد دلار خرید. البته جای تعجب نیست که این ستاره‌ها دارایی‌ها و از سوی دیگر بدهی‌های روزافزونی را هم دارند. با توجه به رونق بورس چین، بسیاری از شرکت‌های چینی این فهرست برای عرضه جدید سهام خود در حال برنامه‌ریزی‌های تازه‌ای هستند. با نه شرکت اول این فهرست آشنا شوید.

● نام شرکت: ایسر

▪ کشور: تایوان

▪ زمینه فعالیت: سخت‌افزار و تجهیزات فناوری

این شرکت در رقابتی سرسختانه با شرکت لنوو برای رسیدن به جایگاه سومین تولیدکننده بزرگ رایانه با بهره‌برداری از بازار نوت‌بوک و فروش تعداد زیادی از نوت‌بوک‌های نازک خود به موفقیت رسید. رییس این شرکت که ونگ نام دارد در مزایده‌ای قصد خرید نقدی سومین تولیدکننده بزرگ رایانه آمریکا به نام گیت وی را دارد. ایسر فروش رایانه‌های نوت‌بوک در اروپا را تحت سلطه خود درآورده است. اما در آمریکا این کار سخت‌تر بوده است. خرید گیت وی این وضع را می‌تواند بهبود بخشد.

● نام شرکت: بارات هوی

▪ الکتریکالز کشور: هندوستان

▪ زمینه فعالیت: کالاهای سرمایه‌ای

شرکت بارات هوی در فورش توربین، بویلر، تجهیزات انرژی اتمی وآبی در کشوری فعال است که به شدت از کمبود انرژی رنج می‌برد. این شرکت به تازگی موفق به امضای قراردادی شده است که بر اساس آن ۳نیروگاه جدید برای تامین برق دهلی تامین می‌کند. فروش این شرکت در سال گذشته ۳۰درصد افزایش یافت و براساس برنامه‌ریزی‌ها این شرکت در زمینه توزیع برق بیشتر فعالیت خواهد کرد. ضمن آنکه این شرکت بسیار کارآفرین است، هنوز ۶۸درصد آن تحت مالکیت دولت است. ارزش سهام آن طی ۱۲ماه گذشته ۷۸درصد افزایش یافته است.

● نام شرکت: باراتی ایرتل

▪ کشور: هندوستان

▪ زمینه فعالیت: خدمات مخابراتی

این بزرگ‌ترین ارائه‌دهنده خدمات تلفن‌همراه در هندوستان، نیازی ندارد که برای یافتن مشتریانش به دوردست‌ها بنگرد. تنها دو نفر از هر ده نفر هندی، تلفن‌همراه دارند و این کشور در رشد تلفن‌همراه از چین پیشی گرفته است. شرکت باراتی می‌خواهد در نواحی روستایی فعالیت‌هایش را گسترش دهد. اما تاسیس برج‌های مخابراتی در جایی که برق وجود ندارد و پل‌ها و جاده‌هایی که سالانه توسط باران‌های فصل بارش شسته می‌شوند، یک چالش جدی محسوب می‌شوند. رییس میلیاردر این شرکت، سانیل میتال سال گذشته تعداد برج‌های این شرکت را به دو برابر افزایش داد و قول داده است امسال نیز آنها را دو برابر کند.

● نام شرکت: بی‌اچ‌پی بیلیتون

▪ کشور: استرالیا

▪ زمینه فعالیت: مواد خام

شرکت بی‌اچ‌پی تقریبا همه نوع فلز و مواد معدنی را از زمین استخراج می‌کند و براساس بررسی‌های فوربس از رقیب خود ریوتینتو پیشی گرفته است. قیمت بسیاری از سنگ‌های این شرکت به طور روزافزون در حال افزایش است و این موضوع به‌خصوص در مورد نیکل و مس بسیار صادق است. چین بزرگ‌ترین مشتری این شرکت است و به همین دلیل این بزرگ‌ترین شرکت معدنی جهان پول نقد بسیار زیادی دریافت می‌کند. بخشی از این پول به سهامداران آن برمی‌گردد. سود این شرکت ۹برابر سودی است که در سال ۲۰۰۳ داشت. در ماه جاری مدیرعامل این شرکت تغییر کرد و به ماریوس کلویرز که متوله آفریقای جنوبی است رسید.

● نام شرکت: برامبلس

▪ کشور: استرالیا

▪ زمینه فعالیت: عرضه خدمات اقتصادی

برامبلس فروش خود در فعالیت‌های مدیریت زایدات و عرضه سهامش را در سال گذشته در لندن به پایان رساند این موضوع باعث شد رییس شرکت مایک ایهلین از معطوف کردن همه فعالیت‌ها بر لیزینگ پالت‌ها و فروش کانتینرهای پلاستیکی به شرکت‌های حمل‌ونقل که فعالیت اصلی شرکت محسوب می‌شود، فارغ شود. فعالیت ایهلین توانست بدهی‌ها و سایر هزینه‌های شرکت را کاهش دهد. سال گذشته سود این شرکت ۳۶درصد رشد داشت.یکی از مشتریان برامبلس که یک شرکت کشتیرانی استرالیایی است قصد خرید بخشی از این شرکت را دارد.

● نام شرکت: کاتی پاسیفیک ایرویز

▪ کشور: هنگ‌کنگ

▪ زمینه فعالیت: حمل‌ونقل چه کسی می‌گوید مسافران خطوط هوایی برای خدمات بهتر پول نمی‌دهند؟ کاتی پاسیفیک امروز بیش از هر زمان دیگری از صندلی‌های فرست کلاس و بیزینس کلاس خود پول درمی‌آورد و رکوردی را در سود خود تجربه می‌کند. این شرکت برای مسافران خود در فرودگاه هنگ‌کنگ رستوران عرضه‌کننده خوراک‌های رشته‌ای و حمام در نظر گرفته است. خرید شرکت دراگون ایر درچین توسط این شرکت توانست به نزاع همیشگی آنها بر سر قیمت‌ها خاتمه دهد. با شعبه خود در چین اکنون کاتی می‌تواند مسافران را از چین به اروپا و آمریکا برساند. حتی افزایش قیمت سوخت هم نتوانست خللی در کار این شرکت بزرگ هواپیمایی وارد کند.

● نام شرکت: چی‌می‌اوپتوالکترونیکس

▪ کشور: تایوان

▪ زمینه فعالیت: سخت‌افزار و تجهیزات فناوری

چی‌می برای رایانه‌های نوت‌بوک و سایر صفحه‌های مسطح نمایش ال‌سی‌دی‌های کم‌وزن، کم‌مصرف و با کیفیت بالا تولید می‌کند. این یک تجارت بسیار پررقابت است. چی می،‌توانست از رقبای بزرگ‌تری چون شارپ و سامسونگ پیشی گیرد. این شرکت پس از سال‌ها سرمایه‌گذاری هنگفت بر این صنعت توانست به برنامه‌های خود جامه عمل بپوشاند و سرعت زیاد عرضه خود را کاهش دهد. در عین حال تقاضا برای رایانه‌های شخصی با صفحه نمایش‌های بزرگ‌تر رو به افزایش است. قیمت برای صفحه نمایش‌های ۱۷اینچی در فصل بهار ۳۰درصد افزایش داد.

● نام شرکت: چاینا مینشنگ بنکینگ

▪ کشور: چین

▪ زمینه فعالیت: بانکداری

این اولین بانک خصوصی سرزمین اصلی چین است که تنها ۱۱ سال قدمت دارد. این بانک بدون کمک مستقیم دولت یکی از پایین‌ترین نرخ‌های بهره در کشور را دارد. رییس جدید بانک ادی‌ونگ یکی از بازنشستگان بانک اچ‌اس‌بی‌سی است. او به فاصله یک هفته شعبه‌های جدید برای بانک افتتاح می‌کند و امیدوار است بانکداری خصوصی را در کشور گسترش دهد. کارکنان این بانک برای آموزش به هنگ‌کنگ می‌روند. یک سرمایه‌گذاری خصوصی ۳/۲میلیارد دلاری در ماه فوریه دارایی این بانک را دو برابر کرد. عرضه عمومی سهام این بانک در هنگ‌کنگ هم می‌تواند به گسترش مالی این بانک کمک کند.

● نام شرکت: چاینا موبایل

▪ کشور: چین

▪ زمینه فعالیت: خدمات مخابراتی

بزرگ‌ترین شرکت تلفن‌همراه جهان و باارزش‌ترین آن چاینا موبایل است. بسیاری از صاحبنظران با افزایش ۱۲درصدی تعداد کاربران آن در نیمه اول سال میلادی جاری و رسیدن آن به ۳۳۸میلیون کاربر متعجب شدند. نیمی از کاربران این شرکت از نواحی روستایی بودند. چاینا موبایل توسط یک بروکرات به نام وانگ‌جیانژو اداره می‌شود. انتظار می‌رود او فعالیت‌های مخابراتی را در حومه شهرها گسترش دهد، در حالی که به طور همزمان سود خوبی را عاید سهامداران می‌کند. درآمد خالص این شرکت طی پنج سال گذشته به طور میانگین ۲۰درصد افزایش یافت. دولت صاحب ۷۵درصد سهام این شرکت است.

شادی آذری