پنجشنبه, ۱۳ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 2 May, 2024
مجله ویستا

تغذیه و بیماریهای قلبی


تغذیه و بیماریهای قلبی

بیماری رگهای قلب عروق کرونر ناشی از رسوب چربی بر دیواره عروق قلب است که با مسدود شدن کامل رگ , درد و سکته قلبی بروز می کند

بیماری رگهای قلب (عروق کرونر ) ناشی از رسوب چربی بر دیواره عروق قلب است که با مسدود شدن کامل رگ ، درد و سکته قلبی بروز می کند .

● روشهای مناسب پیش گیری از بروز بیماری های قلبی :

▪ پائین نگاه داشتن سطح فشار خون

▪ دریافت رژیم غذایی کم چربی

▪ کاهش وزن اضافی

▪ ترک سیگار

طی تحقیقات اخیر ، مهمترین عامل بروز بیماری های قلبی ، تغذیه نادرست اعلام شده است .

کسانی که یک بار دچار سکته های قلبی شده اند یا سابقه خانوادگی سکته دارند باید از مواد زیر که برای بروز بیماری های قلبی خطرزا است پرهیز کنند .

۱) روغنهای اشباع و کلسترول

روغنهای اشباع شده ، خطر سازترین عامل برای بیماران قلبی و افراد در معرض خطر است .

این روغنها : روغن جامد حیوانی - کره - روغن جامد نباتی و چربی های چسبیده به گوشت هستند که تا حد امکان باید کمتر مصرف شوند .

▪ پس خوردن گوشت قرمز فقط ۳ بار در هفته برای افرادی که دارای چربی خون هستند به میزان کم ، مجاز است .

▪ لبنیات خیلی کم چربی مصرف شود . ماست و شیر ۵/۱ % چربی

▪ از خوردن سوسیس و کالباس ، شیرینی های پر چربی و پر خامه ، سس ها و کباب های کوبیده که پر از چربی است ، آبگوشت پر چربی ، کله پاچه و سیرابی پرهیز کنید .

۲) نمک

مصرف آن به ۴-۳ گرم در روز محدود شود . یعنی شما مجاز هستید ۲ تا ۳ قاشق مربا خوری نمک را روزانه به همراه غذا مصرف کنید .

▪ نمک را سر سفره نیاورید

▪ از خوردن تنقلات شور مثل چیپس ، پفک ، خیار شور و شور سبزیجات خود داری کنید .

۳) کلسترول

در مواد غذایی حیوانی موجود است و بیشترین میزان آن به ترتیب در مغز گوسفند ، جگر مرغ ، کلیه گوسفند ، قلب ،‌اماء و احشاء و میگو وجود دارد که مصرف این مواد غذایی باید محدود باشد .

۴) قندهای ساده

مثل شکر ، قند و شیرینی کمتر مصرف شود .

۵) تخم مرغ

به ۳ عدد در هفته محدود شود .

چه غذاهایی برای بیمار قلبی خوب است:

▪ سبزیجات و میوه ها :

که هم دارای ویتامین زیاد و هم فیبر بالا هستند ،چربی خون را کاهش می دهند و احتمال ابتلا به سرطان را پائین می آورند ضمنا به عبور غذا از دستگاه گوارش نیزکمک می کنند . (( جوانه گندم - کلم برگ - کلم قرمز - گل کلم - کلم بروکسل - بروکلی - شلغم - چغندر - اسفناج - مارچوبه - لوبیا سبز و نخود سبز )). هر روز می توانید سالاد مفصل و لذیذی از این مواد غذایی تهیه و میل کنید .

▪ لبنیات کم چربی

تامین کننده ‌کلسیم و پروتئین مورد نیاز فرد بیمار هستند .

▪ نانهای سبوس دار :

هم حاوی ویتامین B زیاد و هم کاهش دهنده چربی خون هستند مثل نان بربری – نان سنگک و نان جوی سبوس دار.

▪ حبوبات :

تامین کننده پروتئین کافی و کم چربی هستند و املاح زیادی دارند .

▪ روغنهای مایع :

بهترین روغن برای افراد مبتلا به بیماری های قلب و عروق ، روغن مایع ذرت و آفتابگردان برای پخت غذا و خصوصا روغن کانولا و روغن زیتون روی سالاد است .

▪ ماهی :‌

بهترین غذا برای بیماران قلبی است و این افراد باید حداقل هفته ای سه مرتبه غذای دریایی مصرف کنند. طی تحقیقات بسیار ، روغن ماهی ها موجب کاهش چربی های خون می شود و از رسو ب چربی در دیواره عروق جلوگیری می کنند .

قرصهای مکمل ویتامین C و کلسیم برای فرد دچار عوارض قلبی مفید است ، همچنین قرصهای مکمل ویتامین E و چربی های امگا ۳ نیز باید طبق دستور مصرف شود .

● رژیم غذایی یک روز برای فرد مبتلا به بیماری قلبی :

▪ صبحانه : چای و ۲ قاشق مربا خوری شکر + پنیر ( پنیر گوسفندی که چربی بیشتری دارد نباشد ) + نان ( ۳ تا ۴ تکه ) + ۱ لیوان شیر کم چربی

▪ ساعت ۱۰ : ۱ لیوان آب میوه تازه

▪ ناهار : پلو و مرغ

مرغ پخته با روغن کم ( ۱ ران یا ۱ سینه کامل ) + ۲۰ قاشق برنج پخته شده با روغن مایع به میزان کم ودر کنار مرغ هویج و سیب زمینی پخته + سالاد زیاد به همراه ‌روغن زیتون + ۱ کاسه ماست

▪ عصرانه : چای و ۱ حبه قند ، ۲ تا ۳ عدد میوه

▪ شام : ماهی به صورت کباب شده در فر ( یا با روغن خیلی کم سرخ شده ) به همراه سوپ مرغ دارای سبزیجات زیاد با ۱ تا ۲ تکه نان سبوس دار

▪ قبل از خواب : ۱ لیوان شیر ولرم

● نکات مهم :

۱) ورزشهای ملایم و پیاده روی به گردش بهتر خون شما و سلامت عروقتان کمک می کند ، سعی کنید هر روز پیاده روی و نرمش کنید .

۲) از استرس های خود بکاهید .

۳) اگر اضافه وزن دارید حتما به مرور وزنتان را کم کنید .

۴) سیگار نکشید .

۵) سعی کنید بیشتر از گیاهان تغذیه کنید . میوه ها ، سبزیجات ، حبوبات و غلات ، کلید سلامتی شما هستند .