چهارشنبه, ۲۶ دی, ۱۴۰۳ / 15 January, 2025
مجله ویستا

ایده‌های جدید، بـا اندیشیدن به‌دست می‌آیند


ایده‌های جدید، بـا اندیشیدن به‌دست می‌آیند

افراد از نظر خلاقیت متفاوت‌اند. کسی که زندگی خلاق دارد، احساس توانمندی را در خود پرورش می‌دهد، با مهر و محبت ناکامی‌ها را می‌پذیرد و نیروهایش را در راه تحقق اهدافی که دارد …

افراد از نظر خلاقیت متفاوت‌اند. کسی که زندگی خلاق دارد، احساس توانمندی را در خود پرورش می‌دهد، با مهر و محبت ناکامی‌ها را می‌پذیرد و نیروهایش را در راه تحقق اهدافی که دارد بسیج می‌کند‌. ایام گرانب‌های عمر را به بطالت تباه نمی‌کند، خوب می‌داند که بیکاری و وقت گذرانی و به فراغت پرداختن بیش از اندازه اسباب تکدر خاطر می‌شود‌.

انسان خلاق دلبسته مادیات نیست. اتومبیل‌های گــران قیمت و لباس‌های فاخر و خانه‌های مجلل ممکن است خوب باشند، اما اصل نیستند‌.

انسان خلاق سعادت را در القاب و زندگی در محلات مشهور و خوش آب و هوا جستجو نمی‌کند‌.

انسان خلاق از سرگرمی‌های انفعالی فاصله می‌گیرد. از انگاره‌های انفعالی حذر می‌کند و علاقه‌مند و بانشاط در جهت هدف‌هایش گام برمی‌دارد. به قدری محو زندگی است که فرصتی برای خودخواهی پیدا نمی‌کند و جان کلام آنکه، مشتاق و هدف‌گراست.

احساس جوانی دائم دارد، احساسی که همه به آن نیاز دارند و متاسفانه اغلب از آن محروم هستند‌. اگر چنین است زمان برنامه‌ریزی است، زمان ایجاد تصویر ذهنی سالمی‌است که اساس زندگی خلاق است، زمان شروع و شروع هرگز دیر نیست.

سازمان‌های خلاق خصوصیات ویژه‌یی را دارا هستند. مهمترین ویژگی این سازمان‌ها انعطاف‌پذیری آنها در رویارویی با بحران‌هایی است که غالباً ناشی از رقابت‌های اقتصادی است.

سازمان‌های انعطاف‌پذیر با مسائل و تنگناها برخورد منطقی و محققانه داشته، در صورت نیاز به تغییر و تحول، پس از بررسی دقیق و عالمانه، آن را اعمال می‌کنند. ساختار خلاق، نمـایانگر روابط واحدهای آن و نشـــان‌دهنده میــزان انعـطاف پذیری آن است. سازمان‌هایی که دارای ساختار غیرقابل انعطاف باشند، برای ایجاد همکاری و وحدت در دوران بحران، دچار آشفتگی می‌شوند‌.

ایده‌های جدید، بـا اندیشیدن به دست می‌آیند که در آن ذهن به طور عمیق با یک مساله درگیر می‌شود و به تجسم آن می‌پردازد و با حذف یا ترکیب واقعیت‌های موجود، به روشن شدن فکر جدید کمک می‌کند.

بینشی که بــــدین ترتیب حاصل می‌شود، قوه تصور را در یافتن فکرهای جدید تغذیه می‌کند. منشاء فکـــر جدید، قوه تصور و تخیل است نه قدرت منطقی بشـر. سرنخ‌های مختلفـی که به دست می‌آید، مورد ارزیابی قرار گرفته و به هم ربط داده می‌شود تا بهترین فکر به دست آید‌.

افکار بشری با یکدیگر ارتباط دارند و بافت بهم پیوسته‌ای را تشکیل می‌دهند، به همین دلیل قدرت تداعی در ایجاد و ظهور یک فکر جدید بسیار کارساز و موثر است‌.

به طور کلی، وجود محیط خلاق از مهمترین عوامل رشد خلاقیت است. در محیط نامطلوب برای پرورش خلاقیت از اندیشه‌های جدید و نو بیشتر انتقاد می‌شود و تمایلات دگرگونی و تغییر با مقاومت و ممانعت تقابل می‌کنند‌.

یکی از روش‌های مهم متبلور کردن خلاقیت به وجود آوردن فضای محرک، مستعد و به طور کلی خلاق است، بدین گونه که مسوولان ســـــازمان باید به طــور مستمر آمادگی شنیدن اندیشه‌های بدیع و نــوین را داشته باشند و نظرات جدید و ارائه راههای تازه را تقویت کنند.

متاسفانه بسیاری از مـــدیران نمی‌توانند چنین جوی را در سازمان خود بپذیرند. آن‌ها نمی‌توانند فرآیند مستمر تغییر، که لازمه خلاقیت هست، به صورت دائم تحمل کنند‌.