چهارشنبه, ۲۶ دی, ۱۴۰۳ / 15 January, 2025
مجله ویستا

فرش دستباف آلرژی‌زاست؟


فرش دستباف آلرژی‌زاست؟

مهم نیست که شما بنا به سنت ایرانی بودن در منزل با کفش راه نمی‌روید در هر صورت باید بدانید که پرزهای فرش، محلی مناسب برای تجمع انواع آلودگی‌ها هستند.
گرد و غبار، خاکستر، پرز، …

مهم نیست که شما بنا به سنت ایرانی بودن در منزل با کفش راه نمی‌روید در هر صورت باید بدانید که پرزهای فرش، محلی مناسب برای تجمع انواع آلودگی‌ها هستند.

گرد و غبار، خاکستر، پرز، خرده‌های ریزی که از پوست می‌ریزند، خاک و کپک‌های میکروسکوپی همگی وزن دارند و بعد از مدتی معلق ماندن در هوا به زمین می‌افتند و اگر کف زمین فرش پهن باشد این ذرات ریز در الیاف فرش جا می‌گیرند اگرچه این اتفاق از چرخش و سرگردانی این ذرات در هوا جلوگیری می‌کند - چون استشمام آنها می‌تواند موجب واکنش‌های حساسیتی شود پس افتادنشان روی سطح فرش به نوعی از چرخش آنها در هوا جلوگیری می‌کند - اما هر قدمی که اعضای خانه روی فرش می‌‌گذارند دوباره این ذرات را به هوا بلند می‌کند. البته افرادی که آسم و آلرژی دارند مجبور نیستند کف خانه خود را خالی نگاه دارند فرش‌های ماشینی که از مواد پلی‌استری و نایلونی بافته شده‌اند برای خانه این افراد مناسب‌ترند چون گردوغبار و سایر مواد حساسیت‌زا را از خود دفع می‌کنند زیرا الیاف آنها مصنوعی است و برای انواع مایت‌ها، کپک‌ها و سایر مواد حساسیت‌زا، بستری مناسب را تشکیل نمی‌دهد. این در حالی است که الیاف پشمی که در فرش‌های دستباف به کار می‌روند مواد حساسیت‌زا و کپک را در خود نگاه می‌دارند و برای رشد کپک‌ها مناسب‌ترند اما بعد از بحث در مورد قالی‌های دستباف و ماشینی به فرش‌های جدیدی که پرزهای بلندی دارند می‌رسیم. هرچه پرزهای قالی کوتاه‌تر باشند مواد آلرژ‌ی‌زا کمتر جذب آن می‌شوند. البته در مورد قالی این را هم بگویم که هرچه الیاف ریزبافت‌تر باشند، مواد حساسیت‌زا کمتر به آن نفود می‌کنند.

اگر فرزند کوچکی دارید در انتخاب فرش برای منزلتان بیشتر دقت کنید زیرا کودکان و نوپایان بیشتر زمان خود را در طول روز روی زمین سپری می‌کنند و چهاردست و پا راه می‌روند و سیستم ایمنی آنها به مواد خارجی بسیار حساس‌تر است به همین دلیل اگر فرش‌ منزلتان مواد حساسیت‌زا را بیشتر به خود جذب کند احتمال ابتلا به حساسیت در فرزندتان بیشتر می‌شود. این مساله شاید برای فرد بزرگسالی مانند شما چندان موثر نباشد اما ۱ مترمربع فرش، معمولا ۶۷ گرم خاک در خود جای داده بنابراین کودک ۱-۲ ساله‌ای که مرتب دست و دهانش را به فرش می‌زند ممکن است در طول روز ۱۰ گرم خاک و گردوغبار فرش را بخورد و زمینه حساسیت در او فراهم شود. در پایان توصیه می‌کنم اگر سابقه آلرژی یا حتی فرزند کوچک دارید فرش‌های پرز بلندتان را جمع کنید و در مورد فرش‌های معمولی هم از شما می‌خواهم آنها را به صورت مرتب جاروبرقی بکشید یا با شامپو فرش یا بخارشو بشویید و از مفروش‌کردن تمام خانه بپرهیزید.

دکتر حمید سهراب‌پور

فوق تخصص ریه، استاد دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی