شنبه, ۶ بهمن, ۱۴۰۳ / 25 January, 2025
مجله ویستا

ایمنی موبایل ها در برابر ویروس ها


ایمنی موبایل ها در برابر ویروس ها

همزمان با افزایش انواع ویروس های موبایلی, شرکت های گوناگون امنیتی هم به فکر نگارش برنامه های مناسبی افتاده اند تا از انبوه گوشی های همراه در برابر رشد روزافزون ویروس ها حفاظت کنند

اوج آلودگی به ویروس‌های موبایلی در جریان اجرای کنسرت زنده Live۸ و در جریان برگزاری مسابقات قهرمانی دوومیدانی جهان در هلسینکی اتفاق افتاد که طی این ۲ رویداد، کوهی از ویروس‌ها از طریق فناوری بی‌سیم بلوتوث از یک تلفن همراه به دیگر تلفن‌های همراه منتقل شدند.

بسیاری از کارشناسان امنیتی با نگرانی هشدار می‌دهند که حفره‌های امنیتی موجود در سیستم عامل‌ها و برنامه‌های کاربردی تلفن همراه سرانجام بحرانی عظیم ایجاد خواهد کرد.

ریچارد هیلز از مدیران F-secure در انگلستان معتقد است، اگرچه بسیاری از اپراتورهای تلفن همراه از نرم‌افزارهای ویژه‌ای در شبکه‌های خود برای توقف تکثیر ویروس‌ها استفاده می‌کنند، اما تمهیدات حفاظتی فعلی کافی نیست و این برنامه‌های معیوب کماکان در حال تکثیر هستند. به گفته آقای هیلز، انتقال گوشی به گوشی بهترین راه برای گسترش دامنه نفوذ ویروس‌های خرابکار است.

طی ماه‌های اخیر ویروس‌های تلفن همراه بیشتری برای تاثیرگذاری بر این ابزار ارتباطی مدرن طراحی شده‌اند که بسیاری از آنها نسخه‌های جدید ویروس‌های اولیه تلفن همراه هستند.

ویروس‌های موبایلی مانند کبیر (Cabir) و Commwarrior می‌توانند از طریق سیستم رادیویی برد کوتاه بلوتوث به بسیاری از تلفن‌های همراه هوشمند منتقل شوند. ویروس Commwarrior همچنین می‌تواند از طریق سیستم‌های پیام رسان چند رسانه (MMS) هم انتقال یابد.

اکثر ویروس‌های تلفن همراه، گوشی‌هایی را هدف می‌گیرند که در آنها از سیستم عامل Symbian استفاده شده است. البته راه جلوگیری از آلودگی به این ویروس‌ها ساده بوده و تنها کافی است قابلیت بلوتوث را روی گوشی‌های هوشمند خود غیرفعال کنید.

آقای هیلز می‌گوید که در حال حاضر تنها در حدود ۱۰ درصد از تلفن‌های همراه در جهان قربانی ویروس‌های موبایلی شده‌اند، اما این رقم به علت بی‌توجهی مردم و نقص‌های امنیتی برخی گوشی‌ها در حال افزایش است.

از نظر این کارشناس، مشکلاتی که در جریان کنسرت Live۸ در آلمان و مسابقات دوومیدانی هلسینکی ایجاد شد نشان می‌دهد که چگونه ویروس نویسان با سوءاستفاده از اجتماع تعداد زیادی از مردم دست به فعالیت‌های مخرب می‌زنند.

مجموعه این مسائل باعث شده که عرضه نرم‌افزارهای ضدویروس ضرورتی انکارناپذیر به نظر برسد، زیرا تهدید ویروس‌های موبایلی یک تهدید عینی و خطرناک است.

نکته قابل ذکر آن که تا قبل از افزایش فراوانی ویروس‌های موبایلی در جهان، بسیاری از کارشناسان این تهدید را جدی نمی‌گرفتند و معتقد بودند این ویروس‌ها تنها در محیط آزمایشگاهی می‌تواند به حیات خود ادامه دهد، اما حالا همه چیز تغییر کرده است.

البته خوشبختانه برخی عوامل، گسترش ویروس‌های موبایلی را محدود می‌کند. یکی از مهمترین این عوامل لزوم مداخله کاربر تلفن همراه برای ورود ویروس به گوشی اوست. به زبان دیگر ویروس‌های یاد شده نمی‌توانند به مانند کرم‌های رایانه‌ای به صورت کاملا ناشناس عمل کنند و بدون آگاهی کاربر، برای وی مشکل تولید کنند.

با این حال نباید در این مورد خوشبین باقی بمانیم. زیرا در آینده ممکن است این محدودیت از میان برود و ویروس‌های همراهی طراحی شوند که بدون آگاهی کاربر روی گوشی وی نصب شود.

نکته مهم دیگر در مورد نرم‌افزارهای ضدویروس گوشی‌های همراه است که برخلاف نرم‌افزارهای مشابهی که روی PCها نصب می‌شوند قابل به روز رسانی نیستند و لذا باید به شکلی مناسب طراحی شوند.

شکی نیست که گوشی‌های همراه به نحوی فزاینده برای ذخیره سازی اطلاعات شخصی به کار می‌روند و از دست رفتن داده‌های موجود در آنها بسیار گران تمام خواهد شد.

گفتنی است که در حال حاضر شرکت f-secure در زمینه تولید نرم‌افزارهای ضدویروس برای گوشی‌های همراه در رتبه اول است و سیمانتک پس از آن در رتبه دوم قرار دارد.