دوشنبه, ۸ بهمن, ۱۴۰۳ / 27 January, 2025
سفر به سرزمین هزار ساله
شهرستان میامی، شرقیترین شهرستان استان سمنان در مسیر تهران به مشهد است، این شهرستان از شمال با استانهای گلستان و خراسان شمالی، از شرق به استان خراسان رضوی و از غرب با شهرستان شاهرود همسایه است و بالغ بر ۵۰ هزار نفر جمعیت دارد.
منطقه سمنان، طبق اسناد موجود قدمت شهر میامی بیش از هزار سال است و در این شهر قبایل مختلفی زندگی میکردهاند. شهرستان میامی در ارتفاع ۱۰۲۵ متر از سطح دریا قرار دارد. با توجه به قرار گرفتن این شهرستان در محور ارتباطی تهران - مشهد اهمیت ارتباطی و ترانزیتی آن از گذشتههای دور مورد توجه بوده است، وجود ۷ کاروانسرای میامی، سپنج(جهان آباد)، میاندشت، عباسآباد، الحاک، صدرآباد و محمدآباد پل ابریشم خود گواه قدمت هزار ساله شهر میامی است.
شهر میامی به عنوان مرکز این شهرستان از آثار تاریخی بسیاری برخودار است که از آن جمله میتوان به کاروانسرای شاه عباسی، مسجد و حمام آقایان و موزه مردم شناسی اشاره کرد.
● مناطق نمونه و روستاهای هدف گردشگری
شهرستان میامی دارای ۴ منطقۀ نمونۀ گردشگری شامل دشت شقایق و آفتابگردان، جنگل و آبشار نام نیک و جنگل دشت شاد و عباس آباد است. فرومد و نردین از روستاهای هدف گردشگری آن است. تنوع قومی و فرهنگی این خطه اعم از کرد، ترک، عرب و فارس و... آداب و رسوم و آیینهای متنوعی را سبب شده است.
● مدفن رهبر سربداران
شهرستان میامی مدفن پاک شهید شیخ حسن جوری رهبر نهضت سربداران در کلاته میرعلم روستای فیروزآباد (دهستان فرومد) است. آرامگاه ابن یمین فرومدی شاعر قطعهسرای قرن هفتم نیز در کنار مسجد جامع باشکوه فرومد زینت بخش تاریخ و فرهنگ ناب این خطه است. میامی زادگاه شهید سید کاظم موسوی از شهدای والامقام هفتم تیر سال ۱۳۶۰ در دفتر مرکزی حزب جمهوری اسلامی است.
● صنایع دستی و سوغات
صنایع دستی شهرستان میامی شامل جاجیم بافی، لاک تراشی، تولید البسه محلی، دست بافته های سنتی، نمدمالی و... بوده و سوغات آن قیسی و برگۀ زردآلو است.
● کاروانسرای میامی
این بنا در مرکز شهر میامی واقع شده و از کاروانسراهای زیبای عهد صفوی است که تقریباً سالم بر جای مانده است. این بنا به فرم حیاط مرکزی و از نوع چهار ایوانی است که با آجر ساخته شده است. ورودی این بنا که به شکل هشتی و در دو اشکوب است، در ضلع شمالی کاروانسرا قرار دارد. در سردرب ورودی کتیبه های سنگی حجاری نصب شده که تاریخ ساخت و بانی آن در روی آن درج شده است و از این حیث منحصر به فرد است. کاروانسرای میامی با زیربنای ۵۲۵۰ متر مربع به شماره ۱۷۱۸ در سال ۱۳۶۵ در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسیده و در حال حاضر محل موزه مردم شناسی شهرستان میامی است.
● مسجد جامع و آرامگاه ابن یمین فرومدی
این مسجد تاریخی مربوط به دورۀ خوارزمشاهیان در روستای فرومد در ۱۶۰ کیلومتری شرق میامی واقع شده است. این بنا با گچبری های زیبا یکی از ۲ مسجد دو ایوانه کشور محسوب می شود. آرامگاه ابن یمین فرومدی نیز در انتهای روستا قرار دارد. معماری ساختمان زیبا به هیچ وجه با بافت روستا تطابق ندارد و شش گوش است و زوایی زیبایی بنا را در برگرفته است. سنگ قبر داری شش ضلع کوچک است که روی آن نوشته شده است: «آرامگاه امیر فخرالدین محمد ابن یمین الدین متخلص به ابن یمین. شاعری بوده است دانشمند. دوران زندگی را با کمال مناعت و وارستگی به پایان رسانده است» سال تولدش برابر با ۶۸۵ هجری قمری و سال وفاتش برابر است با ۷۶۹ هجری قمری است.
● آرامگاه شیخ حسن جوری رهبر نهضت سربداران
این آرامگاه در ۱۰۰ کیلومتری میامی در کلاته میر علم روستای فیروزآباد حوالی روستای فرومد واقع است. این آرامگاه که متشکل از یک اتاق ۳ در ۴ و گنبد مدور روی آن است. در قسمت شمالی شهر قدیمی جور قرار دارد و از خشت خام ساخته شده است و عاری از هرگونه پیرایه و تشریفات ظاهری است. شیخ حسن جوری یکی از رهبران قیام سربداران و از شاگردان شیخ خلیفه و از رهبران سیاسی و مذهبی قرن هفتم هجری بود که به دست وجیالدین مسعود در سال ۷۴۵ به شهادت رسید.
● مجموعه کاروانسراهای میاندشت
مجموعه کاروانسراهای میاندشت در ۴۰ کیلومتری مسیر ارتباطی میامی- مشهد واقع شده است. این مجموعه شامل ۳ کاروانسرا است که یکی در دوره صفوی و دو کاروانسرای دیگر در دوره قاجاریه ساخته شده است. این مجموعه با مساحت ۱۷۰۰۰ متر مربع بزرگترین کاروانسرای ایران است.
● کاروانسرای عباسآباد
این کاروانسرا در ۷۵ کیلومتری شرق میامی(جاده مشهد) و در مرکز روستای عباس آباد واقع شده است. تاریخچه ساخت این کاروانسرا مربوط به دورۀ صفویه است که در دوره قاجار مرمت اساسی شده است. فرم پلان این کاروانسرا مستطیل شکل و از نوع ۴ ایوانی است. مساحت آن بالغ بر ۸۵۰۰ متر مربع است. این کاروانسرا دارای دو ورودی شرقی و غربی است که ورودی اصلی آن در ضلع شرقی است.
● روستای ابراهیمآباد
ابراهیمآباد یکی از زیباترین روستاهای شهرستان میامی به شمار میرود که بر خرابههای شهر تاریخی زیدر که از قدمتی بالغ بر ۵۰۰ سال در زمان صفویه(شیخ صفیالدین اردبیلی) برخوردار بود، بنا شد. ابراهیم آباد بافت تاریخی بسیار زیبایی دارد. خانه های این روستا از مصالح بومی و سنتی ساخته شده و از سبک معماری خاصی پیروی می کند، ابراهیمآباد را میتوان به رستورانی از انواع غذاهای خوشمزه سنتی تشبیه کرد که میتوان به جوشبره، قروتی، چلکوت، حسود، شیره جوش، آش ترش و آش کما اشاره کرد.
مردم این روستا از آیینها و آداب و رسوم متنوعی محافظت کرده و از نسلی به نسل دیگر منتقل کردهاند که از آن جمله میتوان به مراسم عید و عیدگاه اشاره کرد. این روستا همه ساله جشنوارههای غذاهای محلی را برگزار میکند و با توجه به قرارگرفتن در کنار اتوبان تهران- مشهد میتواند پذیرای گردشگران و زائران آقا علیابن موسی الرضا(ع) باشد.
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست