یکشنبه, ۷ بهمن, ۱۴۰۳ / 26 January, 2025
نقش تنقلات در تغذیه
طی چند سال گذشته انواع تنقلات یا وعدههای میان غذایی به سرعت جای خود را در فرهنگ غذایی کشورهای مختلف جهان باز کردهاند. مصرف این خوراکیها نه تنها تغییر ذائقه بلکه اشتهازدگی هم به دنبال دارد.
غذا یا خوراکی باید تأمین کننده انرژی و عناصر اولیه مورد نیاز بدن باشد. بسیاری از خوراکیها پس از ورود به بدن تنها صرف تولید انرژی میشوند. اما عناصر اولیه موادی هستند که درون بدن نقش کنترل کنندگی و سازندگی برعهده دارند. این مواد درون بدن ساخته نمیشوند در نتیجه باید از راه خوراکیها تأمین شوند.
ترکیبات و عناصر تشکیل دهنده بدن همان ترکیبات موجود در طبیعت هستند که گاه درون بدن دستخوش کمی تغییر و تحول میشوند. به عنوان مثال آهن بدن با تیرآهنهای ساختمانی کمی فرق دارد. اما در واقع مواد اولیه درون بدن هم مثل آجرهای کوچکی هستند که کنار هم ساختمان بدن را تشکیل میدهند. بدن تمامی موجودات زنده مرتب در حال تغییر و نوسازی است در نتیجه برای حفظ سلامت و تعادل آن باید این مواد اولیه ساختمانی در دسترس سلولها باشند.
نقش عناصر اولیه قبل از به پایان رسیدن سن رشد بسیار مهمتر و پررنگ است. دوران نوزادی و کودکی بخصوص سنین زیر پنج سال سنین پایهای رشد محسوب میشوند.
این دوران زمانی است که به دلیل فعالیت ژنهای رشد تمامی اندامهای درونی بدن در حال نمو و تکامل هستند. به عنوان مثال ژنهای تعیین کننده میزان قد در استخوانها فعالند.
حال اگر مواد اولیه مورد نیاز رشد استخوان در دسترس باشد استخوانها تا جایی که ژنها دستور بدهند رشد میکنند. از مواد اولیه مورد نیاز رشد استخوانها میتوان به «کلسیم» و «ویتامین د» اشاره کرد. فقر هر کدام از این دو در مواد غذایی روند رشد را با ضعف روبرو میکند.
با به پایان رسیدن سن رشد ژنهای تنظیم کننده رشد برای همیشه خاموش میشوند. بعد از دوران رشد فرم تغییر ساختمانی زیادی نخواهد کرد. این شکل و فرم تا پایان عمر حفظ میشود. در نتیجه جبران کاستیها و ضعفهای ساختمانی ناشی از فقر این عناصر اولیه و ضروری متاسفانه جبران ناپذیر است.
این کمبودها منجر به کاهش تواناییهای فردی و ضعف عمومی بدن میشود. آسیبهای ناشی از فقر مواد غذایی تا قبل از رسیدن به سن بلوغ تأثیر یکسانی روی دخترها و پسرها دارد. اما بعد از دوران بلوغ دامنه آسیبها در دختران گستردهتر و جدیتر میشود.
بخصوص آنکه زنان باید در دوران بارداری و شیردهی از ذخایر درونی بدن خود استفاده کنند. این کمبودها نه تنها سلامت بدن مادر بلکه سلامت جنین را نیز تهدید میکند.
عادات و فرهنگ غذایی از خانواده آغاز میشود. تردیدی نیست که هر کدام از افراد سلیقه و ذائقه خاص خود را دارد. لذت بردن از طعم و مزه غذا از یک فرد تا فرد دیگر کاملا متفاوت و ذاتی است. اما میتوان ذائقه را پرورش داد.
با کمی تغییر در طبخ و سرو غذا و ترغیب اشتها میتوان تمامی خوراکیهای مفید و مورد نیاز بدن را در غذای روزانه گنجاند و بچهها را به خوردن آنها عادت داد.
سایت تبیان
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست