چهارشنبه, ۲۶ دی, ۱۴۰۳ / 15 January, 2025
مجله ویستا

بخاری


▪ دریچه هوا
وسیله‌ای قابل تنظیم که با آن بتوان اندازه ورودی هوای اولیه را تنظیم کرد.
بخاری‌هائی که به‌طور خودکار کنترل می‌شوند ـ این بخاری‌ها مجهز به وسایل خودکار بوده که …

دریچه هوا

وسیله‌ای قابل تنظیم که با آن بتوان اندازه ورودی هوای اولیه را تنظیم کرد.

بخاری‌هائی که به‌طور خودکار کنترل می‌شوند ـ این بخاری‌ها مجهز به وسایل خودکار بوده که می‌توانند جریان گاز را به مشعل‌ها کم و زیاد کرده ولی باعث قطع کامل نمی‌گردد.

ـ شیر خودکار: یا نیمه خودکار مشتمل بر یک شیر و سیستم فرمان آن بوده که ضمن کار عادی بخاری جریان گاز شمع‌های اصلی را کنترل می‌کند. سیستم فرمان می‌تواند به‌وسیله وارد آمدن فشار گاز و ورودی یک دیافراگم قابل انعطاف یا توسط وسایل برقی یا مکانیکی یا وسایل دیگر کار کند.

ـ شیر نیمه خودکار: شیری است که با دست باز شده ولی به‌طور خودکار بسته می‌شود یا بالعکس

مشعل وسیله‌ای که گاز یا مخلوط گاز و هوا را برای سوختن وارد محفظه احتراق می‌کند.

ـ مشعل ـ تزریقی: در آن نیروی فوران گاز در داخل (جهت) برای مکیدن هوای احتراق به‌داخل مشعل مخلوط کردن آن با گاز استفاده می‌شود.

مشعل تزریقی اتمسفری، فشار اولیه هوائی که به‌وسیله فوران گاز به‌داخل مشعل مکیده می‌شود تنها فشار اتمسفری است.

ـ شیرخودکار برقی: با استفاده از نیروی برق خودکار گاز را کنترل می‌کند.

شیر کنترل اصلی ـ قبل از کلیه وسائل کنترل بخاری و لوله انشعاب پیلوت نصب شده و با آن می‌توان عمل قطع و وصل کامل گاز را به بخاری انجام داد.

پیلوت ـ شعله کوچکی است که به‌منظور روشن کردن شعله‌های اصلی از آن استفاده می‌شود.

ـ ترموستات (نوع شیردار)

دستگاه خودکاری است که به‌وسیلهٔ تغییرات درجه حرارت میزان گاز ورودی را به مشعل‌ها را کنترل می‌کند تا درجه حرارت را در بخاری به‌حد معینی نگهدارد.

۱) ترموستات مدرج

۲) ترموستات سریع‌العمل.

بخاری برقی:

هدایت گرما در اطاق‌ها را به‌طریق زیر می‌توان انجام داد: جابه‌جائی هوای گرم شده به‌وسیله بخاری منبسط شده و بالا می‌رود و به‌جای آن هوای سرد می‌آید و گرم می‌شود و دوباره به بالا می‌رود و به این ترتیب یک جریان هوای رم در داخل اطاق به وجود می‌آید. نوع برحسب اندازه طاق از ۴۰ تا ۸۰ وات برای هر متر مکعب فضا تعین می‌گردد.

فقط اشیائی گرم می‌شوند که به‌وسیله این نوع بخاری‌ها اشعه گرمائی به آنها تابیده بشود (اشیاء سیاه بیشتر و اشیاء سفید کمتر گرم می‌شوند). برای گرم کردن هر متر مربع مساحت ۱۰۰ تا ۱۵۰ وات لازم است.

بخاری ترکیبی برای حرارت جابه‌جائی و تابشی در حالتی که ورقه‌های قابل حرکت افقی قرار دارند بخاری براساس تابشی کار می‌کند و وقتی‌که این ورقه‌ها عمودی قرار گیرند. به‌وسیله مقاومت‌های حرارتی گرم شده و حرارت را به هوای اطاق هدایت می‌کنند.

بخاری برقی‌فن‌دار:

قابل استفاده در خانه و محل کار ـ ۲۲۰ ولت، ۵۰ هرتز ۷۰۰٭۲ وات با حفاظ مضاعف ـ برای گرم کردن اتاق و محل کار

بخاری برقی معمولی:

قابل استفاده در خانه‌ها و ادارات ـ مشخصات ۲۲۰ ولت، ۲۱۰۰ وات ۷۰۰٭۳ وات به ابعاد ۳۲٭۱۶٭۵۲ سانتی‌متر.

بخاری پنکه‌دار:

موتور پنکه به دو نوع دور در دقیقه قابل تنظیم است. مقاومت‌های بخاری نیز دارای دو درجه می‌باشند. روی‌هم رفته به شش حالت مختلف زیر قابل تنظیم است.

درجه پنکه / درجه هوای مقاومت‌ها / درجه پنکه / درجه گرمای مقاومت‌ها

۱ دور کم / خاموش / ۴ دور کم / ۲

۲ دور زیاد / خاموش / ۵ دور زیاد / ۱

۳ دور کم / ۱ / ۶ دور زیاد / ۲

بخاری ذخیره‌ای برق شب (انواع مختلف) نوع اول:

هسته ذخیره کننده که به‌وسیله الکتریسته گرم می‌شود. با یک طبقه سد کننده گرما از پوشش خارجی جدا می‌شود. حرارت ذخیره شده تماماً از بدنه بخاری خارج می‌گرددو امکان این که گرما را از یک جهت به‌خصوص خارج کنیم وجود ندارد.

موارد استفاده:

در تمام اماکنی که گرمای یک نواخت احتیاج است، انبارها، حمام‌ها و غیره

ـ نوع سوم: عایق گرما آنقدر ضخیم است که تقریباً هیچ گرمائی از آن نمی‌گذرد. چون ورودی و خروجی مجرای هوای گرم هر دو در پائین قرار گرفته، پس بدون دمیدن مصنوعی هوا، گرما نمی‌تواند از بخاری خارج شود. برای دمیدن مصنوعی از یک هواکش استفاده می‌شود که این هواکش به‌وسیله ترموستات روشن و خاموش می‌گردد. به این ترتیب می‌توان درجه حرارت اطاق را به دقت تنظیم کرد.

ـ موارد استفاده: در تمام امانی که به درجه حرارت قابل تنظیم احتیاج باشد از این نوع بخاری استفاده می‌شود. مثلاً تمام اطاق‌های مسکونی (اطاق‌نشیمن، آشپزخانه، اطاق‌ مهمان‌خانه و غیره).

ـ نوع دوم: بین هسته ذخیره کننده و عایق حرارتی مجراهائی وجود دارند که جریان هوا در آنها فقط براثر حرارت به وجود می‌آید و به همین علت ورودی هوا در پائین قرار گرفته و خروجی آن در بالاست.

حرارت ذخیره شده از دو طریق خارج می‌شود:

۱) از بدنه بخاری

۲) از جریان هوای گرم در مجری هوا.

ـ موارد استفاده: در اماکنی که احتیاج به گرما در طول روز بوده و همچنین قابل تنظیم باشد، مانند ادارات

چون برق شب نسبت به برق روز خیلی ارزان‌تر است (در آلمان) بخاری در شب گرما را ذخیره کرده و در روز این گرما را فقط با یک هواکش می‌توان از بخاری گرفت.

بخاری ذخیره‌ای برق شب (تغییر بهای برق):

کلید ساعتی کنتور را برای برق شب (ارزان‌تر از برق روز در آلمان) تنظیم می‌کند. در بعضی استان‌ها این عمل در ظهر به مدت ۲ ساعت نیز انجام می‌گیرد. برای این دستگاه‌های ذخیره کننده بتوانند دوباره حرارت مصرف شده را ذخیره کنند، در شهرهای بزرگ تنظیم کنتورها به برق ارزان از مرکز یعنی از اداره برق انجام می‌شود و دیگر در این موارد احتیاج به کلید ساعتی برای هر کنتور نیست.

وقتی که کلید ساعتی یا دستگاه تنظیم کنتور مرکز، کنتور را به برق ارزان تنظیم می‌کند، هم زمان با آن یک کلید دیگر برای حافظ جریان یک طرفه بسته می‌شود که به‌وسیله آن دستگاه‌های ذخیره کننده به برق وصل می‌شوند. برای این‌که این دستگاه‌ها بدون صدا باشند، از برق یک طرفه برای دستگاه حافظ استفاده می‌گردد.

چون در دستگاه‌های ذخیره کننده از نوع ۳ در مواقعی که پنکه هم‌کار نمی‌کند مقداری حرارت از طرفین بخاری بیرون می‌رود پس منطقی است که در هوای نامناسب شب مثلاً باد زیاد و شب‌های طوفانی از آخرین ساعات برق شب استفاده شود. برای دستگاه‌های بزرگ‌تر در این موارد یک ترموستات در خارج کار گذاشته شده که به‌وسیله آن ساعات ذخیره تنظیم می‌گردد.