چهارشنبه, ۳ بهمن, ۱۴۰۳ / 22 January, 2025
مجله ویستا

گامهای محتاطانه آلبرایت


گامهای محتاطانه آلبرایت

مادلین آلبرایت,وزیر امور خارجه اسبق ایالات متحده آمریکا یکی از اصلی ترین حامیان انتخاباتی هیلاری کلینتون در انتخابات درون حزبی دموکراتها بود مسلم است که پیروزی باراک اوباما بر هیلاری کلینتون به هیچ عنوان برای آلبرایت خوشایند نبوده است

مادلین آلبرایت،وزیر امور خارجه اسبق ایالات متحده آمریکا یکی از اصلی ترین حامیان انتخاباتی هیلاری کلینتون در انتخابات درون حزبی دموکراتها بود.مسلم است که پیروزی باراک اوباما بر هیلاری کلینتون به هیچ عنوان برای آلبرایت خوشایند نبوده است.

آلبرایت در جریان مبارزات انتخاباتی سال ۲۰۰۰ امیدوار بود تا “ال گور”بر مسند ریاست جمهوری آمریکا بنشیند اما تقلب جمهوریخواهان در انتخابات همه معادلات را به سود بازها تغییر داد.در جریان مبارزات انتخاباتی سال ۲۰۰۴،آلبرایت به صورتی جدی و همه جانبه از “جان کری”و”ادواردز”حمایت نکرد و سعی کرد بیشتر از دور نظاره گر مبارزات بوش و کری باشد.گویا این بار نیز آلبرایت قصد ندارد حمایت علنی خود را از اوباما اعلام نموده و در کسوت یکی از حامیان وی وارد میدان شود،هرچند برخی تحلیلگران معتقدند که آلبرایت در نهایت باید این راه را در پیش بگیرد.

آلبرایت طی سالهای اخیر یکی از اصلی ترین منتقدان سیاست خارجی بوش پسر بوده است،اما در صورت پیروزی اوباما بر مک کین جایگاه وی در کاخ سفید مشخص نخواهد بود.به عبارت بهتر،اختلاف عقاید و رفتارهای آلبرایت با زیبگنیو برژینسکی و اوباما مانع از حضور موثر وی در ایالات متحده آمریکا خواهد شد.البته اوبامای سیاهپوست ناچار خواهد بود در صورت پیروزی نهایی در انتخابات و با هدف جلب رضایت سران حزب دموکرات از افرادی مانند آلبرایت در عرصه سیاست خارجی آمریکا استفاده نماید،اما مسلما این کار با رغبت انجام نخواهد گرفت.

وزیر سابق وزارت خارجه آمریکا در کتابی جدید، با آمیختن تجربیات خود و تحلیل‌های برگرفته از گزارش‌های داخلی کشورش سفارش‌هایی درباره بایدها و نبایدهای رفتار رئیس جمهور آینده کشورش ارائه داده است. “یادداشتی برای رئیس‌جمهور منتخب” عنوان گزارشی سیاسی- بین‌المللی و مفصل است که وزیر سابق وزارت امور خارجه آمریکا، در قالب کتابی آن را خطاب به رئیس‌جمهور آینده آمریکا نگاشته است.

مادلین آلبرایت در این کتاب سفارش‌هایی را در رابطه با نوع عملکرد رئیس‌جمهور آینده آمریکا بیان کرده است که وی باید چگونه با بحران‌ها، ماموریت‌ها و روابط بین‌الملل کشورش برخورد کند تا بتواند وجهه بین‌المللی کشورش را بهبود ببخشد و احترام و اعتماد به نفس را به آن باز گرداند.

آلبرایت در این کتاب تنها به ارائه سفارش بسنده نمی‌کند و با در هم آمیختن تجربیات و درس‌هایی که از گذشته گرفته است، پیشنهاد‌هایی برای چگونگی برگزیدن گروه‌ سیاست خارجی دولت آینده، ارائه می‌کند تا بدین ترتیب دیگر اشتباهات “جرج بوش” تکرار نشود.

همچنین با توجه به تمایل شدید آلبرایت برای ارائه تصویری مثبت از سیاست‌های آمریکا به جهانیان، باید به نکته ای اشاره کرد.اینکه با توجه به تلاش جدید وی در کتاب‌ها و نوشته‌های اخیرش برای ارائه وجهه‌ای مثبت و انسانی از سیاست‌های آمریکا در قبال جامعه جهانی، بویژه خاورمیانه، کارنامه و سابقه خود وی چندان در این زمینه روشن نیست؛ زیرا افکار عمومی هیچ‌گاه مصاحبه سال ۱۹۹۶ وی را در برنامه مشهور “۶۰ دقیقه” با اجرای “لیزلی استال” از یاد نخواهد برد که وی در پاسخ به سوال مجری برنامه مبنی بر اینکه “نیم میلیون کودک عراقی بر اثر محاصره جان خود را از دست داده‌اند... و شمار آنان بیش از تعداد کودکانی است که در هیروشیما جان باختند و آیا کار شما ارزش مرگ این شمار کودک را داشته است”، پاسخ داد: “فکر می‌کنم اجرای این کار، گزینه بسیار دشواری است، ولی کار ما ارزش این را داشته است”. واکنون آلبرایت در کتاب جدید خود با انتقاد از سیاست‌های جرج بوش در کنار سفارش‌های خود، تحلیل‌هایی برگرفته از گزارش‌های داخلی آمریکا ارائه می‌کند و در ضمن آن، به مسائل مهم روز دنیا و منطقه از جمله: تروریسم، جنگ عراق و افغانستان، خاورمیانه، احتمالات جنگ هسته‌ای و.. پرداخته است.

در نهایت اینکه هنوز جایگاه آلبرایت در آینده سیاسی دموکراتها مشخص نیست.آنچه مسلم است اینکه آلبرایت ناچار است شکست هیلاری کلینتون در برابر مک کین را به فراموشی سپرده و به عنوان یکی از حامیان اوباما وارد میدان شود.آلبرایت باید بداند که تاریخ مصرف احتیاط در ایالات متحده به پایان رسیده است و وی ناچار به اتخاذ رویکردی شفاف در قبال دیگر دموکراتها و جمهوریخواهان خواهد بود.

مسلم سوری