چهارشنبه, ۲۶ دی, ۱۴۰۳ / 15 January, 2025
مجله ویستا

پیشرفت تكنولوژی اینترنت


پیشرفت تكنولوژی اینترنت

پدیده اینترنت ۲ یا Grid technologپدیده ای است كه به عنوان جایگزین اینترنت در جهان غرب شناخته شده و آمریكا و كشور های پیشرفته آن را به عنوان بزرگترین اتفاق در ۲۰ سال گذشته شناخته اند

تكنولوژی امروز اینترنت با مشكلات متعددی مواجه است و موانع زیادی در سر راه توسعه سیستم فعلی وجود دارد . بسیاری از كاربران دارای ارتباطات DIAL UP كند می باشند و همچنین آدرس های اینترنی اكنون رو به اتمام است . قابلیت های اینترنت ۲ كه در سال ۱۹۹۸ معرفی گردید ، اولین قدم در تجربه اینترنت نسل بعد میباشد .

این پدیده حاصل تلاش دسته جمعی دولت فدرال ، دانشكده ها و دانشگاه ها می باشد و شركت های خصوصی مانند لوسنت ، سیسكو و لورتل در پروژه اینترنت ۲ دخیل هستند .

اینترنت كنونی از پروتكل IPV۴ استفاده می كند كه بیش از ۲۰ سال عمر دارد . اما اكنون این پروتكل به آخر عمر خود رسیده است . یك مشكل عمده ، تعداد محدود آدرس های IPV۴ جهت پشتیبانی از اینترنت كنونی و اینترنت آینده می باشد .

● اینترنت ۲.

پدیده اینترنت ۲ یا Grid technologپدیده ای است كه به عنوان جایگزین اینترنت در جهان غرب شناخته شده و آمریكا و كشور های پیشرفته آن را به عنوان بزرگترین اتفاق در ۲۰ سال گذشته شناخته اند .

اینترنت ۲ با برخورداری از بهترین و سریع ترین امكانات جستجو ، سرعت بسیار بالا و داشتن امكانات قوی برای هر نوع تحقیقی ، جایگزین به حق اینترنت در ۵ سال آینده پیش بینی شده است .

تكنولوژی Grid مجموعه ای از نرم افزار ، سخت افرار و جریان های اطلاع رسانی است كه به كاربر كمك می كند تا از بانك های اطلاعاتی پراكنده استفاده كامل و همزمان كند .

از سال ۱۹۹۶ ، اینترنت ۲ ، ارتباطات بسیار سریعی را برای دانشكده ها فراهم نموده است . هدف اینترنت ۲ توسعه كاربردهای پیشرفته تكنولوژی شبكه ، ایجاد اینترنت آینده و ایجاد ارتباط قوی و پر سرعت بین مراكز آمورشی ، صنعت و دولت می باشد .

اینترنت ۲ جهت كاربردهای عمومی مد نظر نبوده و اهداف آن به شرح زیر است :

ـ ایجاد قابلیب عظیم شبكه ای جهت پژوهش و توسعه .

ـ امكان آزمودن محصولات فیبری و روترها .

ـ ایجاد سرویس های جدید شبكه و نرم افزار های مربوطه به اینترنت استاندارد .

● تفاو های اینترنت ۲ با اینترنت استاندارد .

تفاوت اصلی بین اینترنت استاندارد و اینترنت ۲ تعداد كاربران آن هستند .

شبكه امروزی اینترنت ۲ دارای ۳ میلیون كاربر می باشد . در مقابل اینترنت استاندارد از صدها میلیون كاربر پشتیبانی می كند .

حداقل سرعت ارتباط اینترنت ۲ معادل ۱۵۵ مگابیت بر ثانیه است .

اینترنت استاندارد در مقابل تكنولوژی Grid از لحاظ یافتن اطلاعات و جستجو ، منبعی سطحی محسوب می شود در حالی كه Grid توانایی جستجو تا آخرین رده رشته ها را به شكل كاملاً عمیق دارد . از طریق Grid می توان تعداد زیادی از بانك های اطلاعاتی را در یك لحظه به شكل عمیق جستجو نموده و نتیجه را به جای اطلاعات به صورت دانش ( Knowledge ) و مدیریت علمی تهیه نموده و بهترین مسیرها را نشان داد .

استفاده از اینترنت استاندارد فقط از قدرت پردازش كامپیوتر شخصی بر خوردار است ولی از طریق تكنولوژی Grid می توان از فرآیند ( People ۲ p۲p People ) استفاده كرد .

● كاربردهای اینترنت ۲.

برخی كاربردهای تجربی قابل انجام با استفاده از تكنولوژی اینترنت ۲ عبارتند از :

ـ پزشكی :

تصویر برداری سه بعدی از مغز و معاینه تخصصی پزشكی از راه دور .

ـ تكنولوژی های سرگرمی :

ارائه تصاویر ویدئویی پیشرفته دیجیتال به صورت ارتباط دو طرفه .

ـ آموزش از راه دور :

ایجاد امكانات آموزشی زیادی بین دو انستیتویی به لحاظ جغرافیایی دور از هم و بر هم كنش بلادرنگ بین دانشجویان و اساتید .

ـ اختر شناسی :

كنترل تلسكوپ از راه دور و مشاهده اطلاعات دریافت شده از طریق تلسكوپ .

ارتباط دو طرفه از راه دور یكی از ویژگی های كلیدی اینترنت ۲ می باشد . در واقع اینترنت ۲ یك رسانه آموزشی عملی بسیار قدرتمند می باشد و برای سازمان ها و مؤسسات تحقیقاتی ، سازمان های انرژی اتمی ، بخش های مرتبط با فیزیك ، شیمی و زیست شناسی بسیار كارایی دارد . اینترنت ۲ می تواند یك روز تبدیل به اینترنت مورد استفاده توسط تمام مردم گردد .

● نسخه ششم پروتكل اینترنت ( IPV۶ )

به منظور افزایش عملكرد دستگاه ها و تجهیرات مدرن شبكه و رو به اتمام بودن حوزه آدرس های اینترنت در نسخه چهارم پروتكل اینترنت IPV۴ و رفع اشكالات آن و بردن اینترنت به قرم بیست و یك مطرح گردید . این پروتكل جدید به تدریج جایگزین IPV۴خواهد گردید و این دو تا چندین سال در كنار یكدیگر باقی خواهند ماند .

در واقع IPV۴ دارای مكانیسم انتقالی است كه امكان كار مستقیم بین كامپیوتر های دارای پروتكل IPV۴ئ نیز كامپیوتر های دارای پروتكل IPV۴ را فراهم می نماید . انتظار می رود كه انتقال كابل به پروتكل IPV۴ حدود ۱۰ سال طول بكشد .

در اینجا به برخی مشكلات IPV۴ اشاره خواهیم داشت و سپس به ذكر تفاوت هایی مابین IPV۶و IPV۴ خواهیم پرداخت .

تغییر نسخه اخیر IP كه به عنوان IPV۴ شناخته می شود اساساً در سال ۱۹۸۱ با انتشار RFC۷۹۱ مطرح گردید . با اینكه IPV۴ بسیار قوی و كارا برای اینترنت امروز می باشد اما با مواقع و مشكلاتی به شرح زیر همراه است .

ـ به علت توسعه و رشد تصاعدی اینترنت محدوده آدرس های IPV۴ در شرف اتمام می باشد.

ـ با گستردش و توسعه اینترنت توانایی مسیریاب های اصلی اینترنت جهت نگهداری جداول بزرگ مسیر یابی وجود IPV۴ محدود می باشد .

ـ نیاز به پیكر بندی IP به صورت اتوماتیك با افزایش روز افزون كامپیوتر ها و تجهیزاتی كه از IP استفاده می نمایند و عدم نیاز یه مدیریت توسط DHCP و یا انجام تنظیمات به صورت دستی ، می باشد .

ـ نیاز های امنیتی بسیار مهمی كه IPV۴ آنها را پشتیبانی نمی نماید .

ـ پشتیبانی بهتر جهت تبادل داده ها به صورت Real _ time و افزایش كیفیت سرویس دهی و خدمات رسانی در شبكه ( QoS ) با IPV۶ میسر می شود .

● چند تفاوت اصلی بین IPV۶ و IPV۴

اولین تفاوت قابل توجه در اندازه آدرس آنها می باشد . IPV۶ دارای آدرس به طول ۱۶ بایت بوده كه به طور مجازی تعداد نامحدودی از آدرس ها را در اختیار كاربران قرار می دهد .

پیشرفت دیگر در IPV۶ ، اندازه Header آن می باشد . این Header هم اكنون دارای ۷ فیلد است . اندازه كوچكتر ، امكان پردازش سریع تر بسته های اطلاعاتی ( Packets ) را نسبت به IPV۴ فراهم می كند .

IPV۶ محدودیت های آدرس دهی به شبكه را با جایگزین نمودن آدرس ۳۲ بیتی IPV۴ با یك آدرس ۱۲۸ بیتی حل می نماید .

طبق دلایل ذكر شده ، IETF ( Engineering Task Force Internet ) یك مجموعه پروتكل های استانداردی را تحت عنوان نسخه ششم پروتكل اینترنت ( IPV۶ ) ایجاد نمود .

این نسخه جدید IP كه سابقاً IP نسل بعد نامیده می شد ، بسیاری از روش های پیشنهاد شده جهت ارتقاء پروتكل IPV۴ را در بر دارد .

طراحی IPV۶ به جهت حداقل سازی و فشرده سازی لایه های بالایی و پایینی پروتكل ها جهت جلوگیری از افزایش ویژگی های تصادفی و بدون برنامه ریزی پروتكل ها می باشد.