سه شنبه, ۲۳ بهمن, ۱۴۰۳ / 11 February, 2025
مجله ویستا

تفکر تحلیلی جامع


تفکر تحلیلی جامع

آیا می دانید تفکر تحلیلی جامع, مهمترین شایستگی مدیران در قرن بیست و یکم می باشد

آیا می دانید تفکر تحلیلی جامع، مهمترین شایستگی مدیران در قرن بیست و یکم می باشد. مدیریت مترادف تصمیم است و مهارت تصمیم نیاز به یک مجموعه مهارتهایی دارد که تصمیم صحیح برمبنای آنها اتخاذ میگردد. مجموعه مهارتها را امروزه با عنوان تفکر تحلیلی جامع – Critical Thinking – می شناسیم.

زمانیکه نظری به چالش های قرن بیست و یکم می اندازیم، ... رقابت های نفس گیر، فن آوریهایی که پی در پی در حال تغییرند و سرعت تغییر در تمامی ابعاد، متوجه پیچیدگی روزافزون کسب و کار می شویم. بمنظور پاسخ به چالشها، ساختارها کوچک، بوروکراسی کاهش و سطح و دامنه مسئولیتها افزایش یافته اند. سازمانها امروزه به مدیران و کارکنانی نیاز دارند که دارای درک گسترده، چالاکی و تفکر تحلیلی جامع هستند.

● تفکر تحلیلی جامع چیست؟

تفکر تحلیلی به معنای استنتاج (Inference) تشخیص صحیح مفروضات مربوط به هر واقعه یا سناریو (Recognition of Assumption) ، ارزیابی صحیح استدلالات ارائه شده (Evaluation of Argument)، توانایی قیاس (Deduction) و تفسیر موضوعات (Interpretation) است.

● چگونه تفکر تحلیلی جامع را بسنجیم؟

برای سنجش تفکر تحلیلی جامع از دو ابزار که بصورت مکمل عمل می کنند استفاده می کنیم، این دو ابزار عبارتند از:

▪ Watson Glaser Critical Thinking Appraisal – WGCTA

▪ Rust Advanced Numerical Reasoning Appraisal - RANRA

امروزه اکثر سازمانها و شرکتهای معتبر و پیشرو در سطح جهانی از این ابزار بمنظور ارزیابی و انتخاب مدیران و کارکنان استفاده می کنند، دانشگاههای معتبری مانند Cambridge، Oxford، Harvard، MIT و Cranfield انتخاب دانشجویان تحصیلات تکمیلی – کارشناسی ارشد و دکتری Ph.D را منوط به قبولی در آزمون تفکر تحلیلی نموده اند. مراکز پزشکی و درمانی نیز جذب نیروی انسانی خود را منوط به قبولی در این آزمون کرده اند، دلیل این موضوع روشن است، شخص منتخب چه بعنوان مدیر، چه بعنوان پزشک و چه بعنوان دانشجو باید دارای مهارت استنتاج باشد تا بتواند وضعیت و سناریوهای واقعی و اصلی را از وضعیت های فرعی تمیز داده و منفک نماید.

مدیری که فاقد چنین مهارتی باشد و یا در آن ضعف داشته باشد، بجای صرف منابع در راستای تحقق اهداف و برنامه های سازمانی، آنها صرف امور روزمره کرده و نهایتا سازمان را به تباهی می کشاند، و پزشکی که فاقد این مهارت است ممکن است از نشانه ها به تشخیص غلط دست یابد و با تجویز داروی اشتباه زمینه مرگ زودرس بیمار را مهیا نماید.

تفکر تحلیلی نه تنها در حوزه مدیریت و پزشکی که در هر حوزه تخصصی دیگر و زندگی ما کاربرد دارد، چالشها و موفقیت ها امروز نه تنها در کسب و کار بلکه در زندگی ما نیز حضور دارند، مهارت انسانهای موفق در حل در یافتن مسئله و یافتن راه حل مناسبی برای آنست و تفکر تحلیلی جامع ما را در این مسیر رهنمون است. موفقیت نتیجه یک تصادف نیست بلکه نتیجه هوشمندی در یافتن مسئله و تلاش برای حل آنست.

بسیاری از انسانها عمده زندگی خود را صرف امور روزمره و جاری می کنند، به این دلیل که به استناج جامعی از زندگی دست نیافته اند و مفروضات کاملی را از واقعیات اطراف خویش کسب نکرده اند، تفاوت مدیران و انسانهای موفق در تفاوت در نگرش به واقعیات است، نه اینکه آنها به شیوه متفاوتی آفریده شده اند، خدای مهربان در آفرینش انسانها تبعیضی روا نداشته است.

● آیا تفکر تحلیلی جامع را می توان آموخت؟

بله، خوشبخانه این مجموعه مهارتها هم قابل سنجش و هم قابل یادگیری است. می توانیم یادبگیریم چه مهارتهایی را در چه سطحی دارا هستیم و آنها از طریق کارگاه آموزشی تفکر تحلیلی جامع افزایش دهیم. آزمون WGCTA و RANRA و نیز تدوین برنامه توسعه خود را به ما بسپارید.

● توصیه های آسان برای افزایش مهارت تفکر تحلیلی جامع

▪ برای اطلاع از میزان مهارتهای خود در آزمون های WGCTA و RANRA شرکت نمائید.

▪ فرضیه ها را تست کنید.

▪ از آزمونهایی استفاده کنید تا مغز شما را به چالش بگیرند.

▪ از اشتباهات دیگران بیاموزید.

▪ یک مربی مناسبی را برای خویش انتخاب کنید.

▪ سئوالات درستی را انتخاب کنید.

▪ کنجکاو باشید.

▪ و سیگار نکشید.

پرویز زارعی BSc, MBA, BPS, ILM

ارزیاب بین المللی شخصیت و شایستگی های سازمانی از دانشگاه کمبریج

مدرس انستیتو رهبری و مدیریت ILM