چهارشنبه, ۲۶ دی, ۱۴۰۳ / 15 January, 2025
مجله ویستا

بیماری‌های ناشی از دمپایی


بیماری‌های ناشی از دمپایی

اگر تمایل به استفاده از دمپایی دارید، حتما پیش از پوشیدن آن، پاهایتان را کاملا خشک کنید...

اگر تمایل به استفاده از دمپایی دارید، حتما پیش از پوشیدن آن، پاهایتان را کاملا خشک کنید...

مرطوب شدن محیط داخلی و کناره‌های داخلی دمپایی، شرایط مناسبی برای ایجاد، رشد و تکثیر قارچ‌های پوستی به وجود می‌آورد زیرا قارچ‌ها به محیط‌های تاریک و مرطوب علاقه زیادی دارند و گرما هم باعث افزایش رشد آنها می‌شود. رطوبت داخل دمپایی‌ها، در دو صورت پیش می‌آید؛ تعریق کف‌پا و نفوذ آب از محیط خارجی (مانند پای خیس) به درون آنها. اگر دمپایی محیطی کمی بسته‌تر داشته باشد و جنس داخل آن به گونه‌ای باشد که رطوبت را در خود نگه دارد، مرطوب ماندن پاها در آن می‌تواند باعث پایین آمدن سطح دفاعی پوست پا ‌شود و نفوذ قارچ‌ها به پوست این قسمت از بدن را به حداکثر برساند. این قارچ‌ها در صورت بسته?بودن روی دمپایی یا استفاده از دمپایی‌های انگشتی، بیشتر در ناحیه بین انگشتان پا جاخوش می‌کنند و عفونت‌های قارچی را در این نواحی به وجود می‌آورند. حتی در مواردی هم امکان دارد که عفونت میکروبی روی شقاق ناشی از عفونت قارچی سوار ‌شود و پای فرد را درگیر سلولیت یا عفونت ‌کند. در این صورت ممکن است تزریق آنتی‌بیوتیک‌های وریدی ضرورت پیدا کند.

مشکل دیگری که ممکن‌است در اثر خیس‌شدن محیط داخلی دمپایی‌ و قرارگرفتن طولانی‌مدت پاها در آن پیش بیاید، ایجاد آلرژی تماسی است؛ گاهی پوست پا به جنس چرم، پلاستیک یا حتی رنگ دمپایی حساسیت دارد اما ممکن است تا زمانی که پاها و محیط داخلی دمپایی خشک باشند، این حساسیت خود را نشان ندهد و در صورت ایجاد رطوبت، آلرژی تماسی بروز کند بنابراین با توجه به حساس‌تر بودن پوست نمدار نسبت به پوست خشک، اهمیت خشک بودن محیط داخلی دمپایی معلوم می‌شود.

استفاده از دمپایی‌هایی با رنگ روشن (ترجیحا سفید) بهتر است زیرا امکان ایجاد آلرژی تماسی به رنگ را به حداقل ممکن کاهش می‌دهد. در مورد جنس دمپایی‌ هم خود فرد باید با توجه به نوع پوست و واکنش‌های آلرژیکش متوجه شود مثلا به پلاستیک یا چرم حساسیت دارد یا نه و اگر متوجه شد که به جنس دمپایی آلرژی دارد، باید از پوشیدن آن خودداری کند.

دکتر بهروز باریک‌بین

متخصص پوست، عضو هیات علمی دانشگاه علوم‌پزشکی شهید بهشتی