پنجشنبه, ۴ بهمن, ۱۴۰۳ / 23 January, 2025
مبانی زیرساخت شبکه های مبتنی بر ویندوز
سازمان ها و موسسات بمنظور برپاسازی شبکه و اتصال هر یک از مراکز به دفاتر مرکزی ، نیازمند پیکربندی و مدیریت شبکه های کامپیوتری می باشند. ویندوز ۲۰۰۰ ، مجموعه ای از سرویس های شبکه مبتنی بر پروتکل های استاندارد و تکنولوژی های لازم بمنظور ایجاد یک شبکه مطمئن را ارائه می نماید . در این مقاله به بررسی : عناصر لازم در زیرساخت شبکه های مبتنی بر ویندوز ،جایگاه یک اینترانت در شبکه های مبتنی بر ویندوز ، روش های دستیابی از راه دور، نحوه اتصال یک سازمان از راه دور به یک اینترانت، روش های دستیابی بمنظور برقراری ارتباط با اینترنت و اهداف یک اکسترانت ، اشاره می گردد.
●مروری به زیرساخت شبکه های مبتنی بر ویندوز
محصولات خانواده ویندوز ۲۰۰۰ سرویس دهنده ، مجموعه ای از تکنولوژی ها و سرویس ها را بمنظور نصب ،پیکربندی، مدیریت و حمایت از زیرساخت شبکه ارائه می نمایند. زیر ساخت شبکه، می تواند شامل هر یک از عناصر زیر باشد :
▪اینترانت (Intranet) . یک شبکه خصوصی در یک سازمان که از آن بمنظور توزیع اطلاعات داخلی استفاده می گردد. اینترانت ، یک شبکه محلی (LAN) نیز نامیده می شود. اینترانت، شامل سرویس های متعددی نظیر : توزیع مستندات، توزیع نرم افزار ،دستیابی به بانک های اطلاعاتی و موارد دیگر است . علاوه بر امکان اشتراک فایل و چاپگر، یک اینترانت امکان استفاده از نرم افزارهای مرتبط با اینترنت را نیز فراهم می نماید: صفحات وب ،مرورگرهای وب، پروتکل ارسال فایل (FTP) ،پست الکترونیکی، گروه های خبری و لیست های ارسال نامه الکترونیکی ، نمونه هائی در این زمینه می باشند.
▪دستیابی از راه دور . با استفاده از ویژگی فوق ، تسهیلات و امکانات شبکه ای لازم در خصوص : ارتباط کامپیوترهای راه دور ، دستگاه های موبایل ، مدیران سیستم که مسئولیت هماهنگی و مدیریت سرویس دهندگان متعدد موجود در دفاتر متفاوت یک سازمان را بر عهده دارند ، فراهم می گردد . در چنین مواردی ، تمامی سرویس ها ، برای کاربران متصل به شبکه ( کاربرانی که با استفاده از امکانات پیش بینی شده قادر به ارتباط با شبکه از راه دور می باشند ) ، قابل دستیابی خواهد بود : اشتراک فایل و چاپ، دستیابی به سرویس دهنده وب نمونه هائی از این سرویس ها می باشند.
▪ادارات از راه دور . بخشی از یک سازمان که از لحاظ جغرافیائی در یک مکان مجزاء نسبت به اداره مرکزی است . این نوع دفاتر خود دارای یک شبکه محلی (LAN) بوده و می توانند به شبکه سازمان مربوطه متصل و یک شبکه WAN را ایجاد نمایند. اتصال WAN ، یک اتصال از راه دور اشتراکی به شبکه بمنظور امکان دستیابی کاربران ادارات راه دوربه منابع مشترک در تمام سازمان است . لینک های WAN دائمی بوده و همواره قابل دستیابی می باشند .
▪اینترنت . مجموعه ای گسترده از شبکه ها و دروازه ها که از پروتکل TCP/IP بمنظور ارتباط با یکدیگر استفاده می نمایند. اینترنت، شامل خطوط ارتباطی با سرعت بالا بین گره های اصلی و یا کامپیوترهای میزبانی است که داده ها و پیام ها را Route می نماید.
▪اکسترانت (Extranet) . یک شبکه مشترک که از تکنولوژی اینترنت بمنظور تسهیل در ارتباط بین بنگاه های تجاری ، تهیه کنندگان ، مشتریان و یا سایر فعالیت های تجاری استفاده می گردد . یک اکسترانت ،ممکن است بعنوان بخشی از یک اینترانت سازمان بوده که سایر سازمان ها قادر به دستیابی به آن می باشند. اشتراک و استفاده از اطلاعات می تواند جنبه عمومی داشته و یا صرفا" گروه های خاصی را شامل گردد .
بمنظور پیکربندی زیر ساخت شبکه ، می بایست پروتکل های شبکه بهمراه سرویس ها ی استفاده شده ، بدرستی پیکربندی گردند . در ادامه به تشریح هر یک از موارد فوق ، خواهیم پرداخت .
● اینترانت ها
اینترانت، یک شبکه خصوصی است که امکان اتصال کامپیوترها و دستگاه های مورد نظر را بمنظور ارتباط با یکدیگر فراهم می نماید. مهمترین وظیفه ( عملیات ) یک اینترانت ،امکان اشتراک اطلاعات و منابع برای کاربران است . بمنظور ارتباط با شبکه از پروتکل TCP/IP ،استفاده می گردد . TCP/IP ، مجموعه ای از پروتکل ها ئی است که بعنوان یک استاندارد صنعتی پذیرفته شده و اغلب سرویس های شبکه در ویندوز وابسته به آن می باشند. قابلیت TCP/IP ، بگونه ای است که امکان استفاده از آن درشبکه هائی با ابعاد متفاوت وجود خواهد داشت . پروتکل فوق ، در زمان نصب ویندوز ۲۰۰۰ بصورت استاندارد و پیش فرض نصب می گردد.
●روش های دستیابی از راه دور
یکی از ضرورت های شبکه های کامپیوتری ، امکان دستیابی از راه دور برای کاربران و ارتباط آنان با شبکه موجود در سازمان مربوطه است. بدین ترتیب، سرویس گیرندگان از راه دور قادر به دستیابی منابع موجود در شبکه از مکان های دور خواهند بود ( مشابه اتصال فیزیکی آنان به شبکه ) . ویندوز ۲۰۰۰ ، برای دستیابی از راه دور ، دو گزینه ( روش ) متفاوت را ارائه می نماید :
▪دستیابی از راه دور بصورت Dial-up . بمنظور دستیابی به شبکه از راه دور توسط Dial-up ، یک سرویس گیرنده ، از شبکه تلفن موجود استفاده تا با یک پورت بر روی سرویس دهنده مرتبط و یک ارتباط فیزیکی را ایجاد نماید. در این روش ، اغلب از یک مودم و یا آداپتورهای ISDN)Integrated Services Digital Network ) ، استفاده تا با سرویس دهنده ، ارتباط برقرار گردد .
▪دستیابی از راه دور VPN . یک VPN)Virtual private network ) ، امکان دستیابی از راه دور ایمن و مطمئن ، بکمک اینترنت ، را فراهم می نماید( در مقابل تماس مستقیم تلفنی ) . سرویس گیرنده VPN یک اتصال رمزشده مجازی و نقطه به نقطه (Point-to-point) را با یک دروازه VPN که در شبکه خصوصی وجود دارد، برقرار می نماید.در این روش می توان به اینترنت و با سرعت بالا متصل و در ادامه اتصال VPN را ایجاد کرد .
●ارزیابی روش های دستیابی از راه دور
بمنظور ارائه یک راه حل جهت دستیابی از راه دور ، می بایست در ابتدا نیازها و خواسته های مربوط مشخص و در ادامه با توجه به گزینه های موجود ، مزایا و ویژگی های هر یک از راه حل های موجود ( Dial-up و یا VPN) بررسی و مقایسه گردد .برای ارائه یک راه حل ، می توان صرفا" اقدام به انتخاب یک روش و یا از هر دو روش ممکن ، استفاده کرد. مثلا" برخی سازمان ها از یک VPN بعنوان اتصال اولیه استفاده و از اتصال Dial-up ، برای مواردیکه دستیابی به اینترنت غیرممکن است ،استفاده می نمایند . برای ارزیابی روش های دستیابی از راه دور ، موارد زیر پیشنهاد می گردد :
▪استفاده از روش Dial-up ، در مواردیکه سازمان ها و موسسات دارای کاربران از راه دور محدود و یا کاربران ساکن در مناطق محلی تماس می باشند ، پیشنهاد می گردد .
▪دستیابی از راه دور VPN این امکان را به سازمان ها و موسسات خواهد داد که از زیرساخت موجود اینترنت در مقابل طراحی و ارائه زیر ساخت اختصاصی خود استفاده نمایند . در مواردیکه تعداد کاربران از راه دور زیاد و محل استقرار آنان در مسافت های طولانی باشد ، استفاده از روش فوق پیشنهاد می گردد. پهنای باند لازم جهت دستیابی به شبکه نیز از مواردی است که می بایست بدقت مورد بررسی قرار گیرد . در این روش تاکید بر استفاده از زیر ساخت موجود اینترنت بوده و سازمان ها در مقابل پیاده سازی زیر ساخت اختصاصی خود که قطعا" هزینه های متعددی را بدنبال خواهد داشت ، از راه حل فوق بعنوان گزینه ای بهینه ، استفاده می نمایند.
●ارتباط با ادارات از راه دور
سازمان ها و موسسات ، اغلب دارای یک و یا چندین شعبه در مکان های از راه دور بوده که در هر یک از آنها شبکه های محلی ، نیز وجود دارد . با اتصال این شبکه ها بیکدیگر یک سازمان قادر به ارائه خدمات و عملیات خود بصورت موثرتر، خواهد بود . بدین ترتیب ، کارکنان ادارات راه دور، قادر به اشتراک اطلاعات و ارتباط با کارکنان مستقر در دفاتر مرکزی ، خواهند بود . کارکنانی که بین ادارات متعدد مسافرت می نمایند ، نیز قادر به دستیابی فایل ها و منابع از طریق هر یک از ادارت راه دور، می باشند . سگمنت های متعدد شبکه های مبتنی بر پروتکل TCP/IP را می توان با استفاده از روتر بیکدیگر متصل نمود. روتر باعث forward نمودن بسته ها ی اطلاعاتی از یک سگمنت شبکه به سگمنت دیگر می گردد .
●امکان دستیابی به اینترنت
سازمان ها و موسسات متعدد، نیازمند دستیابی به اینترنت برای ایجاد یک وب سایت، دستیابی از راه دور VPN , انجام تحقیقات و یا استفاده از سیستم پست الکترونیکی، می باشند . ویندوز ۲۰۰۰ ، سرویس های لازم بمنظور ارتباط یک سازمان به اینترنت را فراهم می نماید. بمنظور دستیابی به اینترنت از گزینه های متعددی استفاده می گردد :
Dial-Up به ISP . از روش فوق، در سازمان های کوچک و برخی کاربران خانگی ، استفاده می گردد. یک خط اختصاصی نظیر T۱ که به یک شبکه LAN متصل می گردد . روش فوق، برای سازمان های بزرگ که دارای کاربران متعدد با نوع استفاده متنوع از اینترنت ، می باشند ، مناسب است . سازمان ها و موسساتی که تمایل به راه اندازی وب سایت و یا سرویس پست الکترونیکی و سایر سرویس های اختصاصی خود در اینترنت را دارند ، می توانند از گزینه فوق استفاده نمایند .
●اکسترانت ها
اکسترانت، این امکان را به یک سازمان خواهد داد تا شبکه موجود را بمنظور اشتراک اطلاعات با مشتریان ، تامین کنندگان محصولات و سایر نمایندگان تجاری، توسعه و گسترش نمایند.اکسترانت ، محدودیت های لازم بمنظور دستیابی به اطلاعات موجود در اینترانت یک سازمان را بر اساس سطح مجوزهای مربوطه ، برای کاربران ( کاربران خارج از سازمان و شبکه ) فراهم می نماید. ویندوز ۲۰۰۰ ، امکانات لازم بمنظور پیکربندی یک اکسترانت را ارائه و شبکه اینترانت را در مقابل دستیابی غیر مجاز، ایمن می سازد . یک اکسترانت از طریق اتصالات ایمن VPN ایجاد ، و پیکربندی آنها با توجه به نیازهای مربوطه ، انجام خواهد شد. مثلا" در برخی موارد ممکن است امکان دستیابی صرفا" به اکسترانت محدود و در برخی موارد دیگر یک دپارتمان نیازمند دستیابی به دپارتمان دیگر بر روی اینترانت باشد .
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست