چهارشنبه, ۲۶ دی, ۱۴۰۳ / 15 January, 2025
مجله ویستا

پرسش و پاسخ پزشکی


پرسش و پاسخ پزشکی

▪ در چه مواردی، مجاری غدد بزاقی گشاد و در چه مواردی تنگ می‌شوند؟
ـ گشادی یا تنگی مجاری غدد بزاقی در سیالوگرافی معلوم می‌شود. سنگ‌های غدد بزاقی در مجرایی که گیر کرده‌اند، می‌توانند …

در چه مواردی، مجاری غدد بزاقی گشاد و در چه مواردی تنگ می‌شوند؟

ـ گشادی یا تنگی مجاری غدد بزاقی در سیالوگرافی معلوم می‌شود. سنگ‌های غدد بزاقی در مجرایی که گیر کرده‌اند، می‌توانند موجب تنگی و یا گشادی شوند، اما این فقط بخشی از درختچه مجرای بزاقی را تشکیل می‌دهد. سندرم شوگرن که یک بیماری خود ایمن است و با بزرگ شدن غدد بزاقی و خشکی دهان همراه است، گشاد شدن سراسری تمام مجاری غدد بزاقی را موجب می‌شود. گشاد شدن مجاری غدد بزاقی را «سیالکتازی» می‌نامند.

هرگاه کودکی مبتلا به شکاف کام یا لب شکری باشد، احتمال ابتلای کودک بعدی چقدر است؟

ـ اگر کودک مبتلا، دچار ناهنجاری مادرزادی دوم باشد، احتمال بروز لب‌شکری همراه با شکاف کام یا بدون آن ۲ درصد و همچنین احتمال بروز شکاف کام به تنهایی ۲ درصد است.

اگر والدین نسبت به هم رابطه خویشاوندی داشته باشند، احتمال بروز لب‌شکری همراه با شکاف کام یا بدون آن ۴ درصد خواهد بود.

اگر یکی از والدین گرفتار باشد اما هیچکدام از فرزندان مبتلا نباشند، احتمال بروز لب‌شکری همراه با شکاف کام یا بدون آن ۴ درصد و احتمال بروز شکاف کام به تنهایی ۶ درصد است. اگر یکی از والدین و یکی از فرزندان گرفتار باشند، آن وقت احتمال بروز این ناهنجاری‌ها به بالاترین میزان خود می‌رسد. یعنی احتمال بروز لب‌شکری همراه یا بدون شکاف کام ۱۷ درصد و احتمال بروز شکاف کام به تنهایی به ۱۵ درصد خواهد رسید.

علت وزوز گوش چیست و آیا طب سوزنی برای درمان وزوز گوش مؤثر است؟

ـ وزوز گوش از آن معضلات دست و پا‌گیر زمانه ما شده است. متأسفانه علت آن همواره معلوم نیست به علت نامعلوم بودن علت این معضل، آثار درمانی برای ریشه‌کن ساختن این عارضه عقیم مانده است. به این علت عده‌ای از مبتلایان برای درمان متوسل به انواع و اقسام کارهایی از قبیل مدی تیشن، یوگا، هیپنوتیزم و ... متوسل می‌شوند که طب سوزنی نیز از همان قبیل است. در این زمینه اخیراً تحقیقاتی در سوند صورت پذیرفته است که نتایج آن در مجله «لارنگوسکوپ» که معتبرترین نشریه گوش، حلق و بینی جهان است، چاپ شده و متأسفانه این نتایج مأیوس‌کننده و تقریباً بی‌فایده بوده است. مطالعه دیگری در انگلستان صورت گرفته است که باز نتایج امیدبخشی نداشته است اما این به معنای رد فواید طب سوزنی نیست. مثلاً ممکن است چینی‌ها برای درمان وزوز گوش، طب سوزنی به‌کار ببرند و ارقام بالایی از نتایج موفقیت‌آمیز خود را ارائه دهند. در تهران مراکزی برای این کار وجود دارد، ولی نتایجی ارائه نشده است. فراموش نکنیم که وزوز از آن معضلاتی است که از بستر آشفتگی‌های روانی برمی‌خیزد، بنابراین تلقین‌ها و تأثیرهای روانی طب سوزنی را در حالاتی که وزوز بیشتر جنبه روانی دارد را نباید از یاد برد.

دکتر عبدالحمید حسین‌نیا، متخصص گوش، حلق و بینی