پنجشنبه, ۲۰ دی, ۱۴۰۳ / 9 January, 2025
کفیر، نوعی فرآورده لبنی
کفیر را که میشناسید؟ همان نوشیدنی ترش و گازدار که از تخمیر شیر به دست میآید و سرمنشاء آن را به سرزمین قفقاز نسبت دادهاند. البته کفیر فقط به نوشیدنی ختم نمیشود و فرآوردههایی چون ماست و پنیر هم دارد که در بیمارستانهای روسیه برای پیشگیری و التیام اختلالات گوارشی، بیماریهای آلرژیک، سل و حتی سرطان استفاده میشود و در آسایشگاههای این کشور نیز در رژیم غذایی افراد گنجانده شده است؛ اما شاید بپرسید فرآوردههای لبنی کفیر چگونه تولید میشود و ارزش تغذیهای آن چه میزان است؟
فرآوردههای کفیرازافزودن مستقیم دانههای کفیر به شیر تهیه میشود. اما دانه کفیر چیست؟ دانههای کفیر مجموعهای از باکتریها و مخمرهاست که به صورت خوشهای درکنارهم قرارگرفته و موجب تخمیر شیر میشود. ظاهراین دانهها شبیه تکههای کوچک گلکلم بوده و به رنگ سفید است.
میکروارگانیسمهای دانه کفیر غیربیماریزا، آنتی باکتریال و ضد قارچ بوده و مسئول طعم ترش و تند فرآوردههای کفیر است. این فرآوردهها غنی از باکتریهای پروبیوتیک، اسید لاکتیک، کلسیم، پروتئین، ویتامینهای گروه B و الکل است. البته محصولاتی که حاوی الکل باشد، درکشورهای اسلامی تولید نمیشود.
به عنوان مثال دوغ یا ماست کفیری که این روزها درمغازهها و فروشگاه هاعرضه میشود فاقد الکل بوده و درکارخانهها طی مراحلی الکل آن به حداقل رسیده و بر میزان اسید آن افزوده میشود.
براین اساس فرآورده حاصله از نظر طعم، خواص و غلظت تا حدودی با کفیر اصلی تفاوت دارد و بههمین دلیل هم اغلب کارخانهها برای افزایش شدت طعم و ماندگاری بیشتر محصول از نمک استفاده میکنند؛ این همان عاملی است که مصرف این محصولات را برای افراد با فشارخون بالا، بیماران قلبی ـ عروقی، مبتلایان به نارساییهای کلیوی و البته افراد سالم محدود میکند.
ارزش تغذیهای فرآوردههای کفیر
باکتریها و مخمرهای فعال موجود درمحصولات کفیر کیفیت بالایی دارد و اگر روند تولید آن اصولی باشد تا حدودی مزایای محصولات پروبیوتیک را به خود اختصاص میدهد و به عنوان یک تغذیه تکمیلی برای زنان باردار و شیرده محسوب میشود.
کفیر هضم راحتتری دارد و مصرف آن برای مبتلایان به عدم تحمل لاکتوز دردسرساز نیست.
به دلیل آنکه غنی ازویتامینهای گروه B بخصوص B۱۲ و B۱ است، موجب تقویت سیستم عصبی میشود و برای سلامت پوست مطلوب است.
با تقویت سیستم ایمنی بدن، درجلوگیری از ابتلا به سرماخوردگی و بیماریهای عفونی موثر است و در زمان مصرف آنتیبیوتیکها از اختلالات گوارشی همچون یبوست یا اسهال پیشگیری میکند و مهمتر آنکه حاوی کلسیم است و از بروز پوکی استخوان جلوگیری کرده و منیزیم آن از بیخوابی و استرس میکاهد.
برای زنده و فعال ماندن مخمر و باکتریهای مفید کفیر، آن را در یخچال نگهداری و به تاریخ مصرف آن دقت کنید. این راهم بدانید که نگهداری طولانی مدت محصولات کفیر در دمای محیط موجب افزایش فعالیت باکتریهای مولد گاز شده و محصول را تند و گازدار میکند.
فاخره بهبهانی
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست