پنجشنبه, ۲۰ دی, ۱۴۰۳ / 9 January, 2025
مجله ویستا

کفیر، نوعی فرآورده لبنی


کفیر، نوعی فرآورده لبنی

کفیر را که می‌شناسید؟ همان نوشیدنی ترش و گازدار که از تخمیر شیر به دست می‌آید و سرمنشاء آن را به سرزمین قفقاز نسبت داده‌اند. البته کفیر فقط به نوشیدنی ختم نمی‌شود و فرآورده‌هایی …

کفیر را که می‌شناسید؟ همان نوشیدنی ترش و گازدار که از تخمیر شیر به دست می‌آید و سرمنشاء آن را به سرزمین قفقاز نسبت داده‌اند. البته کفیر فقط به نوشیدنی ختم نمی‌شود و فرآورده‌هایی چون ماست و پنیر هم دارد که در بیمارستان‌های روسیه برای پیشگیری و التیام اختلالات گوارشی، بیماری‌های آلرژیک، سل و حتی سرطان استفاده می‌شود و در آسایشگاه‌های این کشور نیز در رژیم غذایی افراد گنجانده شده است؛ اما شاید بپرسید فرآورده‌های لبنی کفیر چگونه تولید می‌شود و ارزش تغذیه‌ای آن چه میزان است؟

فرآورده‌های کفیرازافزودن مستقیم دانه‌های کفیر به شیر تهیه می‌شود. اما دانه کفیر چیست؟ دانه‌های کفیر مجموعه‌ای از باکتری‌ها و مخمرهاست که به صورت خوشه‌ای درکنارهم قرارگرفته و موجب تخمیر شیر می‌شود. ظاهراین دانه‌ها شبیه تکه‌های کوچک گل‌کلم بوده و به رنگ سفید است.

میکروارگانیسم‌های دانه کفیر غیربیماریزا، آنتی باکتریال و ضد قارچ بوده و مسئول طعم ترش و تند فرآورده‌های کفیر است. این فرآورده‌ها غنی از باکتری‌های پروبیوتیک، اسید لاکتیک، کلسیم، پروتئین، ویتامین‌های گروه B و الکل است. البته محصولاتی که حاوی الکل باشد، درکشورهای اسلامی تولید نمی‌شود.

به عنوان مثال دوغ یا ماست کفیری که این روزها درمغازه‌ها و فروشگاه هاعرضه می‌شود فاقد الکل بوده و درکارخانه‌ها طی مراحلی الکل آن به حداقل رسیده و بر میزان اسید آن افزوده می‌شود.

براین اساس فرآورده حاصله از نظر طعم، خواص و غلظت تا حدودی با کفیر اصلی تفاوت دارد و به‌همین دلیل هم اغلب کارخانه‌ها برای افزایش شدت طعم و ماندگاری بیشتر محصول از نمک استفاده می‌کنند؛ این همان عاملی است که مصرف این محصولات را برای افراد با فشارخون بالا، بیماران قلبی ـ عروقی، مبتلایان به نارسایی‌های کلیوی و البته افراد سالم محدود می‌کند.

ارزش تغذیه‌ای فرآورده‌های کفیر

باکتری‌ها و مخمرهای فعال موجود درمحصولات کفیر کیفیت بالایی دارد و اگر روند تولید آن اصولی باشد تا حدودی مزایای محصولات پروبیوتیک را به خود اختصاص می‌دهد و به عنوان یک تغذیه تکمیلی برای زنان باردار و شیرده محسوب می‌شود.

کفیر هضم راحت‌تری دارد و مصرف آن برای مبتلایان به عدم تحمل لاکتوز دردسرساز نیست.

به دلیل آن‌که غنی ازویتامین‌های گروه B بخصوص B۱۲ و B۱ است، موجب تقویت سیستم عصبی می‌شود و برای سلامت پوست مطلوب است.

با تقویت سیستم ایمنی بدن، درجلوگیری از ابتلا به سرماخوردگی و بیماری‌های عفونی موثر است و در زمان مصرف آنتی‌بیوتیک‌ها از اختلالات گوارشی همچون یبوست یا اسهال پیشگیری می‌کند و مهم‌تر آن‌که حاوی کلسیم است و از بروز پوکی استخوان جلوگیری کرده و منیزیم آن از بی‌خوابی و استرس می‌کاهد.

برای زنده و فعال ماندن مخمر و باکتری‌های مفید کفیر، آن را در یخچال نگهداری و به تاریخ مصرف آن دقت کنید. این راهم بدانید که نگهداری طولانی مدت محصولات کفیر در دمای محیط موجب افزایش فعالیت باکتری‌های مولد گاز شده و محصول را تند و گازدار می‌کند.

فاخره بهبهانی‌