جمعه, ۲۸ دی, ۱۴۰۳ / 17 January, 2025
معنی واقعی خوب بودن
با دیگران چنان رفتار کن که دوست داری دیگران با تو رفتار کنند. راه به سـوی خوشبختی، راهی است که همه میتواننداز آن عـبور کنند، کوچک و بزرگ، پیر و جوان. اما رسیدن به آن، مستلزم داشتن خصوصیاتی ویژه است.
در این مقاله که از سایت بانک مقالات فارسی انتخاب شده است قـصد داریـم شـما را بـرای رسیـدن به خوشبختی راهنمایی کنیم.
تعـجب نـکنـید اگـر دیدید کسی از اینکه صفت «خوب» به او اطـلاق شـود، نــاراحت شود. این ناراحتی از مفهوم «خوببـودن» نشـات نمیگیرد، بلکه ممکن است آن فرد معنای واقعی آن را نداند.
عـقـاید و نـظرات مختلف و گاه متناقضی در رابطه با مفهوم «رفـتـار خوب و پسندیـده» وجــود دارد کـه انـسان را گـیـج و سـردرگم میکند. انسانها از هـمان دوران کـودکی با این مفهوم دچار مشکل بودهاند. بچهها نمیدانند که نمره انضباطشان در مدرسه به خاطر کدام رفتار یا عمل زشت یا ناپسندشان پایین آمده است. اعتقاد کلی بر این است که بچهها باید جلوی چشم بزرگترها باشند اما صدایی از آنها در نیاید. با این عقیده، از «خوب بودن»، مفهوم غیر فعال بودن و ساکن بودن تلقی میشود.
اما، برای واضح شدن این مفهوم مبهم و گنگ، راههایی وجود دارد.
در همه زمانها و مکانها، انسانها برای خود ارزشها و اعتقادات خاصی داشتهاند که به آنها احترام میگذاشتند. این ارزشها، فضیلت نامیده میشد که به انسانهای خردمند، انسانهای پاک و مقدس، قدیسان و خدایان اطلاق میشد. این همان چیزی بود که اختلاف میان انسانهای وحشی و بی فرهنگ با انسانهای تربیت شده و تحصیلکرده، و اختلاف میان جامعه منظم و جامعه پر هرج و مرج را مشخص میکرد.
البته نیازی به انجام تحقیقات بسیار نیست که بفهمیم مفهوم واژه ی «خوب» چیست. میتوان در رابطه با این موضوع از خرد خویش نیز کمک گرفت.
هر انسانی میتواند به این مفهوم دست یابد.
اگر هر کس فکر کند که دوست دارد دیگران با او چگونه برخورد کنند، فضیلت انسانی را کشف خواهد کرد. فقط کافی است ببینید که میخواهید رفتار دیگران با شما چگونه باشد.
احتمالاً قبل از هر چیز دوست خواهید داشت که رفتار دیگران با شما منصفانه باشد. دوست ندارید مردم در مورد شما دروغ بگویند یا بیرحمانه محکومتان کنند. درست است؟
▪ دوست دارید دوستان و همراهانتان به شما وفادار باشند. دوست ندارید به شما خیانت کنند.
▪ دوست دارید مردم در ارتباطات و معاملاتشان با شما منصف باشند.
▪ دوست دارید با شما صادق باشند و فریبتان ندهند.
▪ دوست دارید با شما مهربانانه و به دور از هرگونه خشونت رفتار کنند.
▪ دوست دارید حقوق و احساسات شما را نیز در نظر گیرند و آنها را زیر پا ننهند.
▪ در زمان ناراحتی، دوست دارید با دلسوزی و شفقت با شما رفتار کنند.
▪ دوست دارید در مواقع خشم، به جای عصبانیت و داد و فریاد، در برخورد با شما خشمشان را کنترل کنند.
▪ اگر عیب و نقصی دارید، یا اشتباهی از شما سر میزند، دوست دارید دیگران به جای انتقاد، با مدارا و شکیبایی با شما رفتار کنند.
▪ به جای انتقاد یا تنبیه شما، دوست دارید بخشندگی کنند. درست است؟
▪ دوست دارید مردم با شما مهربان و خیراندیشانه برخورد کنند، نه بدجنسانه و از سر بدخواهی.
▪ دوست دارید دیگران به شما و تواناییهایتان اعتماد داشته باشند و به شما شک نکنند.
▪ دوست دارید و احترام بگذارند نه اینکه خوارتان کنند و به شما توهین کنند.
▪ دوست دارید مؤدبانه و باوقار با شما رفتار کنند.
▪ دوست دارید همه مردم تحسین و تمجیدتان کنند.
▪ وقتی کاری برای کسی انجام میدهید، دوست دارید از شما قدردانی کند.
▪ دوست دارید دوستانه و با صمیمیت با شما برخورد کنند.
▪ دوست دارید بعضی از آنها عاشقتان شوند.
و بیش از همه، دوست دارید آنها به این کارها فقط تظاهر نکنند، دوست دارید این کارها را از ته دل و از روی انسانیت انجام دهند.
اگر کمی فکر کنید، میبینید کسی که اطرافیانش با او اینچنین برخورد میکنند، زندگی بسیار خوشایند و مطبوع خواهد داشت. و مطمئناً چنین شخصی به هیچ وجه روح عناد و کینه را در برابر کسانی که با او اینگونه رفتار میکنند، در خود پرورش نخواهد داد.
پدیده جالبی در روابط انسانی هست به این صورت که وقتی یک نفر سر دیگری داد میزند، فرد دوم انگیزهای برای برگرداندن این فریاد دارد. یعنی فرد همانطور که با دیگران رفتار میکند، مورد برخورد قرار میگیرد. اگر با دیگران با خشونت و بدجنسی رفتار کند، با او همانطور رفتار میشود و اگر با دیگران با مهربانی و دوستی برخورد کند، با او همانطور برخورد میشود.
در دنیای خیالی فیلم و داستان، ما افراد تبهکار و شرور مؤدبی میبینیم که زیردستانشان با آنها با احترام رفتار میکنند، و از طرف دیگر قهرمانانی میبینیم که بسیار خشن و بی نزاکت هستند. چنین چیزی در دنیای واقعی صحت ندارد. تبهکاران واقعی معمولاً افرادی خشن هستند که زیردستانشان حتی از خود آنها نیز خشن ترند. نمونهای از آن ناپلئون و هیتلر هستند که از طرف نزدیکترین افرادشان مورد خیانت قرار گرفتند. قهرمانان واقعی نیز افرادی هستند که با دوستان و نزدیکانشان در کمال محبت و نزاکت صحبت میکنند.
وقتی شانس ملاقات و صحبت کردن با افراد تراز بالای حرفه ی خود را داشته باشید، خواهید دید که آنها نجیبترین و نازنینترین انسانهایی هستند که در طول عمرتان دیده اید. به خاطر همین رویه و اخلاق نیکوست که به این درجه رسیده اند: چون سعی میکنند با دیگران خوب و صحیح برخورد کنند. اطرافیانشان نیز به همینگونه به آنها پاسخ میدهند و خطاهای کوچکشان را با بزرگواری میبخشند.
از این نکات به این نتیجه میرسیم که افراد به طریقی میتوانند به فضیلت انسانی دست یابند، که تشخیص دهند که دوست دارند چطور با آنها رفتار شود. از این طریق است که ابهام در مفهوم واژه «خوب بودن» نیز از میان میرود. حال میفهمیم که خوب بودن به معنای ساکت و غیر فعال در گوشهای کز کردن نیست، بلکه میتواند نشانه فعالیت بسیار شدید باشد.
حال با خود فکر کنید اگر کسی سعی کند تا با اطرافیانش با انصاف، وفاداری، مردانگی، صداقت، مهربانی، دلسوزی، شکیبایی، بخشندگی، خیرخواهی، اعتماد، ادب و احترام، تحسین، رفاقت، عشق، و درستی رفتار کند، چه اتفاقی میافتد؟
ممکن است کار سختی باشد، اما به این فکر کنید که چندین انسان دیگر نیز به شما همینطور پاسخ خواهند داد.
به این روش، در صورت بروز هر گونه اشتباه و خطا،دیگران او را راحتتر خواهند بخشید و خطاهایشان را نادیده میانگارند. و انسان زندگی خوشایندتر و زیباتر خواهد داشت.
انسان میتواند بر رفتار اطرافیانش نیز تاثیر بگذارد. با اتخاذ یکی از این فضیلتهای اخلاقی در هر روز، و اعمال آن بر اطرافیانتان، یک قدم به خوشبختی نزدیکتر شوید. با این اقدام شما، کمکم همه اطرافیانتان نیز این گونه خواهند شد. و علاوه بر منفعتهای شخصی، با این اقدامتان میتوانید دریچهای به سوی روابط انسانی باز کنید.
منبع: بانک مقالات فارسی
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست