سه شنبه, ۹ بهمن, ۱۴۰۳ / 28 January, 2025
مجله ویستا

كنكوری ها و فرصت باقیمانده


كنكوری ها و فرصت باقیمانده

در اتاقش را كه باز می كنید تصور می كنید به یك كتابخانه تمام عیار وارد می شوید از روی میز گرفته تا قفسه ها و كف اتاق, پر از كتاب ها و جزوه های مخصوص كنكور است از میان آن همه كتاب رنگارنگ یك كله كوچك با چشمانی نگران بالا می آید و از اینكه آرامش او را در حالی كه مشغول مطالعه برای كنكور بوده است برهم زده اید, گله می كند

در اتاقش را كه باز می‌كنید تصور می‌كنید به یك كتابخانه تمام عیار وارد می‌شوید. از روی میز گرفته تا قفسه‌ها و كف اتاق، پر از كتاب‌ها و جزوه‌های مخصوص كنكور است. از میان آن همه كتاب رنگارنگ یك كله كوچك با چشمانی نگران بالا می‌آید و از اینكه آرامش او را در حالی كه مشغول مطالعه برای كنكور بوده است برهم زده‌اید، گله می‌كند... شما هم خوشحال و راضی از درس‌خوان بودن نوجوان‌تان در را پشت سرتان می‌بندید و از ته دل می‌گویید، امسال دیگر پزشكی قبول است و با خیال راحت همراه سایر اعضای خانواده به مهمانی می‌روید.

● پرده دوم

اتومبیل‌تان را جلوی در پاركینگ قرار داده‌اید و تازه از ماشین پیاده می‌شوید تا در پاركینگ را باز كنید ولی چراغ اتاق پشت كنكوری شما خاموش است و از داخل ساختمان صدای بلند موزیك به گوش می‌رسد. حسابی عصبانی می‌شوید و در دل می‌گویید: او كه در خانه مانده بود تا درس بخواند. وقتی عصبانی‌تر می‌شوید كه می‌بینید از آن زمانی كه منزل را ترك كرده‌اید، تلفن منزل اشغال بوده است و نوجوان دكتر، پس از رفتن شما، مشغول صحبت كردن با دوستانش بوده است...

این روزها تقریبا در هر خانواده‌ای یك نوجوان یا جوان پشت كنكوری پیدا می‌شود كه برای عبور از سد كنكور مشغول درس خواندن است ولی تا به حال فكر كرده‌اید در این سال‌ها به نوجوانان ما چه می‌گذرد؟ بدون تفریح، بدون گردش، بدون رفت و آمد و دید و بازدید، فقط درس و درس. آیا فكر می‌كنید او در تمام ساعاتی كه در پشت درهای اتاقش مشغول درس خواندن است واقعا درس می‌خواند و یا بیش از آن در فكر و خیال و ترس‌ها و نگرانی‌هایش فرو می‌رود؟

● استراحت فراموش نشود

قرار نیست نوجوان شما تمام ساعات روز و هفته را بدون وقفه به مطالعه بپردازد. نوجوانان سرشار از انرژی هستند و باید بتوانند این انرژی را تخلیه كنند. اگر فرزند شما در حال مطالعه برای كنكور سال آینده است، به او كمك كنید تا در برنامه هفتگی خود ساعاتی را برای استراحت در نظر بگیرد.

این ساعات می‌تواند روزهای آخر هفته باشد كه بعد از یك هفته مطالعه بتواند در آن لحظاتی را به شادی و تفریح بگذارند. رفتن به سینما همراه دوستان و یا برقراری رابطه دوستانه و صمیمی بین همسالان و شركت در مهمانی‌های خانوادگی و یا حتی دیدن یك فیلم در منزل كنار سایر اعضای خانواده می‌تواند به عنوان تفریح پشت كنكوری‌ها در نظر گرفته شود. به هر حال نشستن در اتاق در بسته و مطالعه كتاب‌های گوناگون، هر كسی را خسته و افسرده می‌كند.

برای آنكه نوجوانان بتوانند انرژی لازم برای ادامه مسیر مطالعاتی خود را به دست بیاورند، باید بتوانند در میان برنامه‌های درسی خود استراحت كنند. شاید فرزند شما تمایل داشته باشد در اوقات استراحت خود فوتبال بازی كند و یا به باشگاه ورزشی برود. تلاش كنید برای او تعیین تكلیف نكنید، چون طبیعت سركش نوجوانان كار را برخلاف نظر شما پیش می‌برد.

بهترین راه این است كه در كنار او قرار گیرید و با دادن پیشنهادهایی كه به نظرتان مطلوب است به او در انتخاب یك تفریح سالم و در عین حال مختصر و مفید كمك كنید.

● اگر پشت كنكوری دارید

ممكن است نوجوان شما یك بار در كنكور شركت كرده و نتوانسته باشد نتیجه دلخواهش را كسب كند. در این شرایط مطمئن باشید كه او بیشتر از خود شما از این شرایط ناراحت است و در تلاش است كه بتواند در كنكور سال آینده، درخشان عمل كند. مهم‌ترین عامل موفقیت در كنكور، خود نوجوان است و اراده و پشتكار او حرف اول را می‌زند. در مرحله بعدی برنامه‌ریزی صحیح قرار می‌گیرد. باید به او كمك كنید تا باور كند قبولی در كنكور، دست یافتنی است. تقویت انگیزه‌های مالی و اجتماعی نوجوان در صورت قبولی در كنكور می‌تواند اراده او را برای مطالعه تقویت كند.

باید به او كمك كنید تا روش‌های صحیح مطالعه را بیاموزد.

برنامه‌ریزی نوجوان شما باید بر مبنای توانایی‌هایش باشد نه احساسات. تلاش كنید بر مبنای واقعیت تصمیم بگیرید نه تخیلات.

مهم‌ترین نقش خانواده در كمك به نوجوانان این است كه تمام امكانات‌شان را در اختیار او قرار دهند البته منظور فقط امكانات مادی نیست. روحیه دادن به نوجوانان، می‌تواند شور و شوق و هیجان آنها را دو چندان بالا ببرد. شما باید به نوجوان خود اعتماد كنید و پرخاش كردن، سرزنش و دخالت‌های بیجا و تذكرهای مكرر را كنار بگذارید.

اینكه نوجوان احساس نكند كه تنها است، در موفقیت او اثرات چشمگیری دارد. خانواده باید درك كند كه نوجوان تحت فشار است و به او كمك كند تا این مرحله را سپری كند. مقایسه نوجوان با نوجوانان دیگر كه موفق‌تر عمل كرده‌اند، می‌تواند احساس اعتماد به نفس و اطمینان به خود را كه در موفقیت در كنكور حرف اول را می‌زند، در دل نوجوانان تضعیف كند.

● تو می‌توانی

قبول داریم كه خیلی دشوار است ولی شما می‌توانید. از همین لحظاتی كه این خطوط را می‌خوانید تا كنكور سال آینده چند ماه وقت است، فقط كافی است عزم‌تان را جزم كنید و آستین‌ها را بالا بزنید. اول از همه به خودتان اطمینان كنید. هر قدر هم تاكنون كوتاهی كرده‌اید، باز هم فرصت برای جبران باقی است. ببینید از نظر درسی در چه شرایطی قرار دارید و با یك حساب سرانگشتی، درس‌هایی را كه در آنها بیشتر ضعف دارید پیدا كنید.

حالا از همان‌ها شروع كنید، نیروی اصلی خود را برای تقویت این نقاط ضعف بگذارید و در كنار آن، درس‌های آسان‌تر را مرور كنید.

قبول داریم از طرف خانواده تحت فشار هستید ولی كاری كنید كه آنها باور كنند كه شما احساس مسوولیت در قبال آینده خود دارید. اگر می‌خواهید بروید فوتبال بازی كنید، به خانواده اطمینان بدهید و ثابت كنید كه فوتبال بازی كردن به درس خواندن‌تان لطمه نمی‌زند. به اندازه از اینترنت استفاده كنید. اگر اعتدال را رعایت كنید، این دوران را به بهترین شكل ممكن سپری می‌كنید و در رشته دلخواه‌تان پذیرفته می‌شوید.

شهرزاد منتظری