چهارشنبه, ۲۶ دی, ۱۴۰۳ / 15 January, 2025
مجله ویستا

۲۰ توصـیـه بـهـداشـتـی بـه دختـران تـازه بـالـغ


۲۰ توصـیـه بـهـداشـتـی بـه دختـران تـازه بـالـغ

رعایت بهداشت فردی در طول زندگی مهم است و در دورران بلوغ, مهم تر نوجوانان در این دوره از زندگی به علت رشد سریع جسمانی و فعالیت بدنی زیاد, نیازمند تغذیه مناسب, ورزش منظم و تفریح سالم هستند و لازم است که بهداشت فردی را بیش از پیش رعایت کنند

۱) رعایت بهداشت فردی در طول زندگی مهم است و در دورران بلوغ، مهم‌تر. نوجوانان در این دوره از زندگی به علت رشد سریع جسمانی و فعالیت بدنی زیاد، نیازمند تغذیه مناسب، ورزش منظم و تفریح سالم هستند و لازم است که بهداشت فردی را بیش از پیش رعایت کنند.

۲) گسترده‌ترین عضو بدن، پوست است و توجه به نظافت آن، موجب زیبایی، شادابی و از بین رفتن بوی بد بدن می‌شود. استحمام و شستن بدن با آب گرم و صابون بهترین وسیله از بین رفتن بوی بد بدن در این دوران است.

۳) در این دوران، بسیاری از نوجوانان با جوش‌های سرسیاه و چرکی (آکنه) روبه‌رو می‌شوند که به علت تغییرهای پوستی ناشی از فعالیت‌های هورمونی بدن است. هرگز نباید این جوش‌‌ها را دستکاری کرد؛ زیرا باعث عفونت و برجا ماندن محل جوش‌ها یا شکل‌گیری جای زخم روی صورت می‌شود. آنها باید هر روز حداقل یک ساعت در هوای آزاد به سر ببرند و ورزش را فراموش نکنند. شست‌وشو با آب و صابون و تغذیه مناسب، تاثیر فوق‌العاده‌ای در رفع این مشکل دارد و مشورت با یک متخصص پوست نیز توصیه می‌شود.

۴) در دوران عادت ماهانه، رعایت بهداشت فردی بسیار مهم است. محیط خونی، محیطی مناسب برای رشد میکروب‌هاست و بوی ناخوشایندی نیز دارد. بنابراین شست‌وشوی مرتب ضروری است و سبب هیچ بیماری‌ای نیز نمی‌شود و از مساعدشدن محیط برای انواع میکروب‌ها جلوگیری می‌کند. در این دوران، از نوار بهداشتی استفاده و سعی کنید نوارها را با فواصل کم، حداقل روزی ۳ تا ۵ بار، عوض کنید.

۵) قبل و پس از تعویض نوار بهداشتی، دست‌تان را با آب و صابون بشویید.

۶) از لباس‌های زیر نخی استفاده کنید و آنها را مرتب عوض کنید و پس از شست‌وشو، با اتو یا در آفتاب خشک کنید.

۷) استحمام در دوران عادت ماهانه ضرر ندارد و می‌توانید ایستاده استحمام کنید.

۸) با خودتان مهربان باشید و فراموش نکنید که قاعدگی، نشانه این است که بدن شما سالم است.

۹) استفاده از دوش یا کیسه آب گرم و ماساژ شکم می‌تواند ماهیچه‌هایتان را آرامش بخشد و باعث تسکین دردهای عادت ماهانه‌تان شود.

۱۰) در صورت قابل‌تحمل‌نبودن یا طولانی بودن درد، مصرف بعضی از داروها مانند استامینوفن، مفنامیک اسید یا ایبوپروفن با نظر پزشک، در کاهش درد موثر است. در صورت عدم بهبود می‌توانید به پزشک مراجعه کنید.

۱۱) علاوه بر وعده‌های غذایی اصلی، مصرف میان‌وعده‌ها نیز برای نوجوانان لازم است. بهتر است برای میان‌وعده از میوه، خشکبار، شیر و مانند آنها استفاده شود.

۱۲) صبحانه وعده‌غذایی بسیار مهمی است که در کارایی و قدرت یادگیری دانش‌آموزان تاثیر زیادی دارد و حدود ۲۵ درصد انرژی لازم روزانه نوجوانان را تامین می‌کند.

۱۳) نوشیدن چای ۱ تا ۲ ساعت قبل و پس از غذا باعث جلوگیری از جذب آهن می‌شود و در نتیجه، کم‌خونی فقر آهن را که از شایع‌ترین نوع کم‌‌خونی است، تشدید می‌کند ولی استفاده از موادغذایی حاوی ویتامین ‌C مانند میوه‌های ترش، جذب آهن را افزایش می‌دهد.

۱۴) از صرف غذاهای نفاخی مانند سیر و کلم در دوران عادت ماهانه پرهیز کنید و بهتر است معده‌تان پر و سنگین نباشد و غذای روزانه‌تان را در ۵ تا ۶ وعده و سبک صرف کنید.

۱۵) مصرف کم‌ منابع حاوی ویتامین B۶ باعث تخفیف علایم افسردگی می‌شود. مصرف مواد حاوی این ویتامین (حبوبات، ماهی، ذرت، سویا و جگر) قبل از عادت ماهانه توصیه می‌شود.

۱۶) انجام ورزش، به خصوص ورزش‌های سبک برای دختران و بانوان نه تنها منعی ندارد؛ بلکه ورزش‌های سبک در دوران قبل از عادت ماهانه و زمان قاعدگی تا حدودی مشکل‌های جسمی و روانی این دوره‌ را تسکین می‌دهد. در دوران عادت ماهانه، استراحت مطلق و ماندن در رخت‌خواب ضرورتی ندارد و هر فرد می‌تواند کارهای روزمره خود را مانند رفتن به مدرسه انجام دهد.

۱۷) متاسفانه بین بعضی از نوجوانان این طرز فکر غلط جاافتاده که سیگار کشیدن، نشانه بزرگ شدن است ولی مصرف دخانیات از مخرب‌ترین رفتارهای غیربهداشتی است که باعث بیماری‌های قلبی، عروقی، گوارشی، ریوی و بروز سرطان‌های مختلف می‌شود. نوجوانی که سیگار می‌کشد احتمال مصرف موادمخدر و الکل نیز در او بیشتر خواهد شد.

۱۸) استعمال سیگار و قلیان، دروازه شروع مصرف سایر مواد زیان‌آور و اعتیاد آورد در نوجوانان و جوانان است.

۱۹) اگر سوالی درباره بلوغ و تغییرات آن برایتان پیش آمد، پیش از هر کس دیگری، آن سوال را از والدین یا مربیان خود بپرسید.

۲۰) در دوران بلوغ میل به گوشه‌گیری، حساسیت به انتقاد دیگران، بی‌قراری، تحریک‌پذیری، نافرمانی از بزرگ‌ترها، خیره‌سری، نداشتن احساس امنیت و اعتماد، تمایل به ارتباط با دوستان و گفت‌وگوی پنهانی، صرف وقت جلوی آینه، بی‌اشتهایی یا پراشتهایی روانی، اضطراب، نگرانی، اختلال در خواب، افسردگی، کنجکاوی و... پیش می‌آید و لازم است والدین از نحوه آموزش و حل مشکل‌های نوجوانان قبل و پس از بلوغ آگاه باشند و در صورت بروز مشکل با پزشک و مشاور آگاه مشورت کنند.