دوشنبه, ۱۷ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 6 May, 2024
مجله ویستا

چگونه خانه را برای کودکم ایمن کنم


چگونه خانه را برای کودکم ایمن کنم

کودکان از ابتدای تولد تا سن ۵ سالگی در معرض آسیب های جدی در خانه قرار دارند هرساله تعداد زیادی کودک به علت سوانح به اورژانس منتقل می شوند خطر بروز جراحت برای کودکان در دومین سال زندگی, بیشتر از سایر سنین است

کودکان از ابتدای تولد تا سن ۵ سالگی در معرض آسیب‌های جدی در خانه قرار دارند. هرساله تعداد زیادی کودک به علت سوانح به اورژانس منتقل می‌شوند. خطر بروز جراحت برای کودکان در دومین سال زندگی، بیشتر از سایر سنین است...

افتادن و سقوط، علت نیمی از جراحت‌های کودکان هستند و آتش بیشترین تعداد مرگ‌ومیر را در آنها موجب می‌شود. پس بهتر است قبل از اینکه اتفاق ناگواری بیفتد، دست به کار شوید و در مورد هر کاری که شیرخوار یا کودک می‌تواند در هر مرحله از تکامل انجام بدهد هوشیار و حداقل یک قدم جلوتر از او باشید یعنی باید بدانید اولین باری که کودک می‌تواند بغلتد، می‌تواند از تخت شما بیفتد. بهترین حالت این است که مثلا قبل از شروع خزیدن اقدامات لازم را انجام دهید و پیش از اینکه کودک کاملا به راه بیفتد تغییرات مناسب را در خانه صورت بدهید. ما نکات ایمنی لازم را به تفکیک برایتان آورده‌ایم.

● ۱۲ توصیه ایمنی در کل خانه

برخی پیش‌بینی‌های امنیتی مشخص را می‌توان در مورد همه اتاق‌ها انجام داد. مانند:

▪ پوشش‌های حفاظتی مناسب برای پریزهای برق آماده کنید.

▪ با استفاده از بالشتک‌های مناسب گوشه‌های تیز و محکم میز ناهارخوری یا سایر میز و صندلی‌ها را بپوشانید.

▪ خطر احتمالی هر چیزی را که داخل سطل آشغال می‌اندازید، در نظر بگیرید. در صورتی که باتری، گیره‌های کاغذ، کیسه‌های پلاستیکی یا چیزهای خطرناک دیگر را در سطل می‌اندازید آن را دور از دسترس کودک قرار دهید.

▪ خودکارها، قیچی‌ها، گیره‌های کاغذ و دیگر ابرازآلات تیز را در قفسه‌های قفل‌دار قرار دهید.

▪ آتش، یکی از بزرگ‌ترین خطر‌هایی است که کودکان را تهدید می‌کند. غالبا کودکانی که با کبریت یا فندک بازی می‌کنند، خانه را به آتش می‌کشند. چیزهایی که ممکن است نظر کودکتان را جلب کنند بالای بخاری قرار ندهید. کبریت‌ها و فندک‌ها را دور از دسترس و دید کودک نگه دارید. در صورتی که از سیگار استفاده می‌کنید، آن را به درستی خاموش کنید و ته‌مانده آن را نیز از بین ببرید.

▪ روی شیشه‌های بزرگ مانند درهای شیشه‌ای برچسب‌های رنگی بزنید تا کودک بتواند آنها را تشخیص دهد. مبل‌ها یا سایر چیزهایی را که کودک می‌تواند از آنها بالا برود دور از پنجره‌ها قرار دهید.

ربهتر است پوشش‌های مخصوصی را زیر فرش‌ها و موکت‌های لیز و لغزنده منزل قرار دهید (استپ فرش) که امکان لیز خوردن را برای کودک یا برای خودتان وقتی که کودک را در آغوش دارید، کاهش دهید.

▪ اگر منزل شما دارای راه‌پله داخل ساختمان است، از درهای ایمنی استفاده کنید. روی راه‌پله‌ها یک در کوچک در بالا و یک در دیگر نیز در پایین راه‌پله تعبیه کنید. البته به یاد داشته باشید که ایمنی کودک یک مبحث رو به رشد است. این در کوچکی که در یک سالگی کودک در بالای پله‌ها قرار می‌دهید تا از پایین آمدن او از پله‌ها جلوگیری کند، در ۲ سالگی می‌تواند به اسباب‌بازی کودک تبدیل شود و کودک بالا رفتن از آن را امتحان کند!

▪ اطمینان حاصل کنید که نرده‌ها کاملا محکم است و جاپایی برای کودک ندارند که بتواند با کمک آنها بالا یا پایین برود. هر ساله صدها کودک به علت سقوط در اورژانس‌های پزشکی مورد درمان قرار می‌گیرند. همین که کودک شما چهار دست و پا راه رفتن را آغاز کرد باید از درهای کوچک و مناسب برای جلوگیری از ورود او به اتاق‌ها یا مکان‌های نامناسب و خطرناک استفاده کنید.

▪ از استفاده از پرده، خصوصا پرده‌هایی که ریسمان‌های آویزان دارند، خودداری کنید. این ریسمان‌ها ممکن است منجر به بروز خفگی در کودک شوند. در صورتی که پرده‌های شما ریسمان دارند آنها را گره بزنید و بالاتر از دسترس کودک قرار دهید.

▪ سیم‌های وسایل برقی را پشت مبلمان‌های سنگین مخفی کنید یا با استفاده از وسایل مخصوص بپوشانید. در صورتی که کودک شما آباژور یا لوازم نوردهنده بزرگ را بکشد، ممکن است سقوط کنند و خطر‌هایی چون برق‌گرفتگی، آتش‌سوزی یا ضرب‌دیدگی را همراه داشته باشند پس حداقل آنها را پشت مبل‌ها قرار دهید.

▪ احتمال سوختگی با آتش یا مایعات داغ در کودکان کم سن بیشتر از سایر کودکان یا بزرگسالان است. بیشترین میزان سوختگی با مایعات داغ در اثر ریختن نوشیدنی‌های داغ روی پوست کودک رخ می‌دهند. دقت کنید حتی ۱۵ دقیقه پس از تهیه نیز این مواد به اندازه‌ای داغ هستند که می‌توانند پوست لطیف کودک را بسوزانند. هرگز به مادری که در حال شیر دادن کودک است نوشیدنی داغ تعارف نکنید. حتی یک قطره کوچک از این نوشیدنی نیز می‌تواند هم مادر و هم کودک را بسوزاند.

● ۶ توصیه ویژه در حمام

۱) حمام و آشپزخانه می‌توانند از اماکن خطرناک برای کودک شما باشند. موارد زیر می‌توانند به شما کمک کنند تا سلامت و ایمنی کودک خود را تامین کنید و جلوی مشکلات احتمالی را بگیرید.

۲) یک قفل محکم را در ارتفاع بالا بر در حمام نصب کنید و هنگامی که از حمام استفاده نمی‌کنید در آن را قفل کنید.

۳) ابزار و دستگاه‌های تیز را از حمام خارج کنید. بهتر است تیغ‌ها، قیچی‌ها، سشوار و سایر لوازم از این قبیل را در اتاق خواب خود یا در یک قفسه دور از دسترس کودک نگهداری کنید.

۴) یک تکه موکت یا حصیر غیرلغزنده را برای جلوگیری از سقوط در حمام قرار دهید.

۵) درجه آبگرمکن یا شوفاژ را بالاتر از ۵۰ درجه سانتی‌گراد قرار ندهید. هرچه دمای آب پایین‌تر باشد، احتمال بروز سوختگی هنگام استحمام کاهش پیدا می‌کند. در صورت برخورد آب جوش یا داغ با بدن کودک تنها ۳ ثانیه کافی است تا پوست او به شدت دچار سوختگی شود. بهتر است همیشه هنگام استحمام ابتدا شیر آب سرد را باز کنید تا احتمال بروز سوختگی کاهش یابد.

۶) هرگز کودک خود را حتی برای یک دقیقه در حمام تنها نگذارید. در صورتی که زنگ خانه زده شد و می‌خواهید در را باز کنید یک حوله دور کودک بپیچید و او را با خود ببرید. اگر مجبورید که به تمام تماس‌های تلفنی‌تان پاسخ دهید! یک تلفن سیار داخل حمام ببرید.

به کودک خود یاد بدهید که در تمام طول استحمام داخل وان حمام بنشیند. باید این حرف را چند بار با آرامش تکرار کنید تا نتیجه دهد.

● ۶ توصیه ویژه در آشپزخانه

تامین امنیت این محل یکی از مهم‌ترین مسایل برای حفظ سلامت کودک است. در هر آشپزخانه معمولی خطرات پنهانی وجود دارد که می‌توانند سلامت کودک را تهدید کنند.

۱) وسایل شیشه‌ای و چینی‌های گران قیمت را در کابینت‌های دربسته یا قفسه‌های بالا و دور از دسترس کودک نگهداری کنید.

۲) شما باید از خطر‌هایی که مواد تمیزکننده خانگی برای کودک دارند، آگاه باشید. از موادی استفاده کنید که کمترین میزان سمیت را داشته باشند. آنها را در یک محل امن و قفل شده به نحوی که توجه کودک را جلب نکنند، نگهداری کنید.

۳) چاقوها و دیگر ابزارهای تیز مانند تیغه‌های میکسرهای برقی را در کشوهای قفل‌دار قرار دهید. البته برخی کودکان می‌توانند قفل‌های ایمنی را باز کنند. اگر کودک شما یاد گرفت که چگونه قفل‌های معمولی را باز کند باید یک روش جایگزین برای نگهداری مواد و وسایل خطرناک پیدا کنید. شما می‌توانید از قفسه‌هایی با قفل و کلید برای نگهداری وسایل و مواد خطرناک استفاده کنید یا آنها را در جایی دور از دسترس کودک قرار دهید.

۴) از رومیزی یا چیزهای دیگر مشابه استفاده نکنید زیرا کودک می‌تواند آنها را بکشد و هرچه روی میز است روی خودش بریزد. لیوان‌ها، چاقوها، غذاها و نوشیدنی‌های داغ را دور از لبه میز قرار دهید.

۵) شما می‌توانید یک قفسه را که ایمن است و وسیله خطرناکی داخل آن نباشد و از اجاق‌گاز نیز دور باشد به کودک نشان دهید تا آن را باز کند و محتویات درون آن را به هم بریزد. با این کار خواهید دید که پس از این کودک به باز‌کردن و به هم ریختن محتویات قفسه‌های دیگر تمایلی نشان نخواهد داد مگر اینکه شما در آنها را باز بگذارید. درون آن قفسه چیزهای جالب و ایمن را قرار دهید؛ ماهیتابه کوچک و سبک قاشق چوبی، بشقاب‌های پلاستیکی یا استیل و سطل ماست خالی.

۶) از شعله‌های عقبی اجاق‌گاز استفاده کنید و اگر مجبور به استفاده از شعله‌های جلو هستید، هنگام استفاده از اجاق گاز دسته ماهیتابه یا قابلمه را رو به بیرون قرار ندهید. استفاده از کلید یا دستگیره ایمنی، مانع از روشن شدن اجاق گاز یا مایکروفر می‌شود. در سطل آشغال، ماشین رختشویی و ماشین ظرفشویی را ببندید و هنگامی که از آنها استفاده نمی‌کنید، کلید یا دستگیره ایمنی را فعال کنید.

نسیم تقوی