دوشنبه, ۱ بهمن, ۱۴۰۳ / 20 January, 2025
مجله ویستا

استروژن را بهتر بشناسیم


استروژن را بهتر بشناسیم

استروژن هورمونی است که ویژگی های زنانه را باعث می شود.

استروژن هورمونی است که ویژگی های زنانه را باعث می شود. حتی پوست صاف و موی کم به علت هورمون استروژن در زنان است. به نقل از سایت «Readers Digest» یک زن ممکن است هورمون های طبیعی، غیرطبیعی یا استروژن پایین در بدن داشته باشد. پایین بودن استروژن تنها در زنان یائسه دیده نمی شود حتی زنان جوان تر هم ممکن است دچار استروژن پایین شوند اما علایم پایین بودن استروژن:

یائسگی زودرس: که اغلب همراه با گرگرفتگی، افزایش ضربان قلب و تعریق شبانه است.

خستگی شدید در روز: خستگی شدید در روز ممکن است از علایم پایین بودن استروژن باشد.

اختلال در خواب: کمبود خواب اغلب همراه با بدخلقی و خستگی مفرط در روز همراه است.

افزایش وزن: زنانی که کمبود استروژن دارند به طور ناگهانی وزن اضافه می کنند.

خشکی: به علت ترشح پایین هورمون، فرد دچار خشکی پوست، می شود.

کاهش میل جنسی: احساس درد هنگام نزدیکی ممکن است به علت متعادل نبودن هورمون ها باشد.

درد مفصل: با کم شدن میزان استروژن، کلسیم موجود در استخوان ها خارج می شود، در نتیجه استخوان ها دچار پوکی می شود.

افسردگی: اضطراب، استرس و بی قراری، امری عادی در این زنان است.

عفونت: کمبود استروژن باعث شایع تر شدن عفونت های واژن و مثانه می شود.

بی نظمی قاعدگی: با افت استروژن یا پایین بودن میزان آن، زنان در یائسگی دچار نوسان می شوند.

برای درمان بی نظمی استروژن می توان ۳ شیوه را در نظر گرفت

تغییر در شیوه زندگی، مصرف داروهای گیاهی و درمان جایگزین هورمون(HRT)

تغییرات در شیوه زندگی

این نوع درمان با حداقل خطر همراه است. خیلی وقت ها، تغییرات ساده در شیوه زندگی در مقابله با علایم ایجاد شده بر اثر ناهنجاری های هورمونی، موفق تر از بقیه روش ها عمل می کند. اساساً، روش هایی مانند یوگا، مدیتیشن همراه با ورزش منظم و برنامه غذایی بهبود یافته ممکن است بسیار مفید باشد. بررسی ها نشان می دهد برنامه غذایی غنی از موادغذایی حاوی استروژن مانند سویا، گیلاس، سیب زمینی، برنج، گندم، خرما، آلو، انار، لوبیا، لبو، هویج، کرفس، بادمجان ، عدس،نخود سبز، ریواس، کنجد، شیرین بیان، ریحان، دانه کتان، گوجه فرنگی، جو، جودوسر و برنج قهوه ای نقش مهمی در بهبود تولید استروژن دارد.

درمان های گیاهی

این روش بی خطر است و راه موثری برای درمان کردن همه نوع ناهنجاری های هورمونی است. در روش گیاهی می توان از ۲ نوع گیاه استفاده کرد، فیتواستروژنیک و غیراستروژنیک. فیتواستروژنیک: حاوی ترکیبات استروژنی است که توسط گیاهان تولید می شود. این گیاهان از جمله جین سینگ و شبدر قرمز،با وارد کردن این استروژن های گیاهی به بدن ناهنجاری های هورمون ها درمان می شود. هر چند که بر اثر افزودن هورمون های خارجی، بدن زنان کمتر می تواند استروژن تولید کند. این امر نیز باعث کاهش بیشتر میزان هورمون بدن می شود. گیاهان غیراستروژنیک: همان گونه که مشخص است، این گیاهان حاوی استروژن نیستند. این گیاهان با تغذیه غده درون ریز و غده هیپوفیز، هورمون زنان را تحریک می کنند، تا به طور موثرتری هورمون های طبیعی تولید کند. در نتیجه نه تنها استروژن ها بلکه در میزان پروژسترون و تستسترون تعادل ایجاد می شود. مصرف گیاهان غیراستروژنیکی بی خطرترین راه درمان علایم ناهنجاری ها به حساب می آید.

درمان جایگزین هورمون(HRT)

این یک درمان پرهزینه و پرخطر است. اگر چه می تواند سریع ترین و قوی ترین راه درمان ناهنجاری های هورمون باشد اما متاسفانه عوارض جانبی زیادی دارد و احتمال افزایش انواع سرطان ها از جمله بیماری قلبی، لخته شدن خون، سکته، سرطان سینه و تخمدان را بالا می برد.