شنبه, ۲۰ بهمن, ۱۴۰۳ / 8 February, 2025
مزایا و معایب طرح هدفمندی یارانه ها
ریاضت اقتصادی بدون برنامه و پشتیبانی ، مردم را به حرام خوری سوق خواهد داد.از سالهای گذشته ، دولت بمنظور حمایت اقشار آسیب پذیر ، حامل های انرژی را ، با تعرفه ای حمایتی منظور می نمود و لذا ارزان بودن نسبی این تعرفه ها باعث عدم صرفه جویی مناسب توسط قالب مردم کشورمان شده است.
از طرفی کسریهای دولت های بر سر کرا آمده ، مرتب لزوم سوق دادن یارانه ها را به سمت اقتصادی بودن سوق می داد.
اما به سبب کم درامد بودن مردم ، هیچ دولتی جسارت اجرای آنرا نداشت.
تا اینکه دولت نهم و دهم که با شعار آوردن نفت بر سر سفره مردم بر سرکار آمده ، عزم خود جزم نمود تا این طرح را که مصوبه مجلس شورای اسلامی می باشد را بالاخره نهایی و اجرایی نماید.
بنظر نگارنده این مطلب ، اجرای این طرح در صورت تحقق برنامه های کارشناسی شده ، نه تنها مفید است بلکه لازم اجرا است چرا که :
ِِ۱) مردم یاد می گیرند به سبب قیمت آزاد تعرفه های حاملهای انرژی باید مصرف خود را بهینه نمایند .
منظور از بهینه مصرف کردن صرفه جویی نیست بلکه منظور استفاده صحیح میباشد.
بعنوان مثال چنانچه تعرفه برق بر همان منوال قدیم باشد خانواده ها در خاموش نمودن وسائل برقی ای که بطور همزمان نیازی به استفاده از انها ندارند مثلا روشن ماندن چراغ اتاقی که کسی در آن نیست تاکید نخواهند داشت اما در دوره آتی ، این روال از بین خواهد رفت.
۲) به سبب همین بهینه جویی ، مصرف کاذب انرژی در کشور از بین خواهد رفت و تولیدات کشور با مصرف حقیقی ، متناسب خواهد شد.
۳)هزینه قطعات و تامین و نگهداری تاسیسات تولیدی انرژی کاهش خواهد یافت.
۴)قیمت تمام شده کالاها ، مشخص شده و دیگر دلیلی برای گرانی مداوم نخواهد بود .
...اما....
● شرایط نیل به این مقصود باید لحاظ شود
۱) قبل از اجرای این طرح ، انصافا در آمد مردم بویژه قشر کارگر و کارمند در حدی است که بتوانند تا وسط ماه هزینه ها را تامین نمایند بنابریان با اجرای این طرح به سبب سوء استفاده تولید کنندگان و توزیع کنندگان و فروشندگان خرد و کلان ، گرانی لجام گسیته ای بوجود میاید که جبران آن کار بسیار مشکلی خواهد بود.
اگرچه دولت مدعی ایجاد بستری ناظر بر امر می باشد اما ناکارامدی همه دولتهای بر روی کار امده بر الزام رعایت تعرفه ها خود شاهد و گواه محکمی است که روند این کار جز تحمیل هزینه بر دوش مردم نخواهد بود یعنی پس از مدتی که دولت سختگیری نمود یواش یواش با موضوع کنار آمده و باز بازار گرانی و تورم به دست سوء استفاده کنندگان خواهد افتاد .
۲) یارانه اختصاصی برای هر فرد هم از نظر مبلغ و هم از نظر تعداد نفرات بسیار ناعادلانه می باشد.
همانطوریکه دولت اعلام نموده هدف از این طرح علاوه بر موارد فوق الذکر ، درامد زایی برای دولت است بنابراین دولت نمی تواند انتظار داشته باشد وقتی چهل هزار تومان در جیب شخصی میگذارد و یک و چهل هزار تومان از جیبش بر میدارد انتظار تبعات منفی این کار خود را نداشته باشد.
بنابراین وقتی هزینه تمام شده استاندارد یک خانواده دو نفره از حاملهای انرژی در دوران آزاد شدن تعرفه ها ، دویست هزار تومان میشود پس چگونه دولت انتظار دارد که با مبلغ هشتاد هزارتومانی که به این دونفر پرداخته ، مساوات استاندارد مصرف و پرداخت رعایت شده است؟
تازه این بر فرض مصرف استاندارد میباشد و البته مصرف غیر استاندارد در این صورت برعهده خود مصرف کننده میباشد و بحثی در آن نیست اما در همان فرض استاندارد مصرف نیز باید تبعات ازاد بودن تعرفه ها در افزایش تورم جامعه لحاظ شود و لذا مبلغ پرداختی فوق توسط دولت به هیچ عنوان کفایت حتی حداقل های مصرفی را نیز نمی نماید.
ضمن اینکه چنانچه خانواده ای هشت نفر باشد چهارصدهزار تومان یارانه دریافت میکند و خانواده ای که دونفر هستند فقط هشتاد هزار تومان در یافت میکنند در حالی که ممکن است هزینه های آن هشت نفر به سبب کودک بودنشان کمتر از آن دو نفر که ممکن است دانشجوی ازاد باشند بشود.
همچنین ، معلوم نیست جبران هزینه آزاد شدن بنزین و لزوم تردد مردم و مصرف بنزین آزاد ، از چه محلی کمک می شود از همان مبلغ چهل هزارتومان؟
نتیجه این امر تبعات فاحشی در بردارد:
▪ دسته اول مردم که انسانهای خداترسی هستند چاره ای نخواهند یافت بجز چند شغله کار کردن.
▪ دسته دوم مردم که امکان چند شغله بودن برایشان فراهم نخواهد بود به اخذ وام و اسقراض روی خواهند اورد.
▪ دسته سوم اقدام به حرام خوری خواهند نمود که در قالبهای مختلف قابل انجام خواهد بود : گران فروشی _ کم فروشی _ شغل های کاذب و تولیدات کاذب مانند اضافه کاری کاذب کارها و پروژه های کاذبی که به درد مردم نمی خورند.
▪ دسته چهارم که توان و یا تمایل به کار چند شیفتی را ندارند به دزدی زورگیری و در نتیجه باعث کاهش امنیت جامعه خواهند شد.
بنابراین پیشنهاد میشود:
۱) دولت محترم هیچ زمانی را برای اجرای این طرح اعلام رسمی نکند.
۲) هزینه های تمام شده به مرور در صورتحسابها منظور شوند.
۳) درامد مردم افزایش یابد چرا که مبلغ چهل هزار تومان بر هرنفر بسیار کم و ناعادلانه میباشد.
۴) دولت باید هزینه تمام شده تولید یک کالا و خدمات فنی را تعریف و کد بندی نماید و یارانه پرداختی به مردم را بعد از نتیجه کار محاسبه و پرداخت نماید و این مبلغ چهل هزارتومان باید علی الحساب باشد چرا که در غیر اینصورت دولت ، مردم را رسما به ریاضت اقتصادی سوق میدهد که منجر به حرام خوری خواهد شد.
کوروش درخشان
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست