یکشنبه, ۱۶ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 5 May, 2024
مجله ویستا

توصیه های تغذیه ای دیابت


۱ استفاده از فیبرهای محلول, زمان لازم برای جذب قند را افزایش داده و از افزایش ناگهانی قند خون پس از صرف وعده غذایی جلوگیری می كند, پس مصرف ۱ عدد سیب با پوست ,حبوبات و سبزی های سرشار از فیبر را به شما توصیه می كنم

۲ - مصرف سیب زمینی و هویج و آردهای سفید ،آرد برنج ،جوانه گندم و... كه دارای اندیس كلیسمی بالا هستند برای شما ممنوع است،این مواد به سرعت قند خون را بالا می برند.

۳ - محدودیت و چشم پوشی از مصرف كربوهیدرات های ساده، قند و شكر ،شیرینی،مربا ،آرد سفید و ژله را به شما بسیار توصیه می كنم این مواد از نظر تغذیه ای بسیار كم ارزش هستند و برای شما مضر.

۴ - جایگزینی كربوهیدرات های ساده با انواع كمپلكس (نان های سبوس دار مثل سنگك یا نان جو) بسیارمفید است زیرا این مواد غذایی با دارا بودن فیبر و ویتامین ها از جمله ویتامین های «ب» قند خود را به كندی وارد خون می كنند.

۵ - از چربی باید پرهیز كرد زیرا چربی زیاد، سرعت سقوط بدن به سوی بیماری دیابت را تسریع می كند، به خصوص چربی های اشباع (جامد) كه بر توانایی تاثیر انسولین بر متابولیسم قند تاثیر منفی می گذارد. بنابراین توصیه من به شما این است كه چربی های مرئی گوشت ها (چربی هایی كه با چشم دیده می شوند مثل: پیه و دنبه)را جدا كرده، مرغ را حتما بدون پوست مصرف كنید و مصرف سینه مرغ را به ران و گوشت سفید را به قرمز ترجیح دهید.

۶ - ماهی سرشار از امگا ۳ بوده و مصرف این اسیدهای چرب مفید برای بیماران مبتلا به دیابت (مرض قند) بسیار توصیه می شود، بنابراین مصرف حداقل ۲ بار در هفته ماهی را فراموش نكنید. البته روش های پخت در فر و ماكروویو كه احتیاج به روغن و سرخ كردن ندارند در اولویت قرار دارند.

۷ - پیاز و سیر (چنانچه مشكلات گوارشی مانع از مصرف آنها توسط شما نمی شود) یكی از قدیمی ترین مواد خوراكی هستند كه از نظر كنترل بیماری دیابت مورد توجه بوده است و تحقیقات جدید این مواد را تایید كرده است. (البته به شكل خام یا پخته تفاوتی ندارد.)

۸ - بروكلی از سبزی های بسیار مفید است كه منبع غنی كروم است و به تنظیم قند خون در محدوده مطلوب بسیار كمك می كند (در بعضی از موارد مصرف كروم نیاز به قرص را برطرف كرده است.).

در یك پیمانه بروكلی حدود ۲۲ میكروگرم كروم وجود دارد یعنی ۱۰ برابر بیشتر از سایر مواد غذایی. جو نیز از نظر دارا بودن كروم جز موارد غنی به حساب می آید. از سایر منابع می توان به مغزه های گیاهی، قارچ های خوراكی، سبوس غلات، ریواس و مخمر اشاره كرد.

۹ - لبنیات مصرفی خود را از انواع كم چرب انتخاب كنید و مصرف لبنیات پرچرب، انواع خامه ها ، پنیرهای چرب، سرشیر، كره و ... را محدود كنید.

۱۰ - آنتی اكسیدان ها نظیر ویتامین های A،C،E و بتاكاروتن از مواد بسیار مهم برای حفاظت از سلول های بتا (سلول های تولید كننده انسولین) هستند، بنابراین از منابع حاوی این مواد استفاده كنید. ویتامین ث به وفور در انواع مركبات، لیموترش، جعفری، توت فرنگی، گوجه فرنگی، فلفل سبز و ...وجود دارد .

ویتامین در روغن های مایع نظیر روغن زیتون و جوانه گندم یافت می شود و بتاكاروتن در میوه های رنگی به خصوص زرد تا نارنجی و سبزی های برگ سبز تیره وجود دارد و هر چه رنگ میوه و سبزی تیره تر باشد، مقدار مواد آنتی اكسیدان آن بیشتر است. پس میوه ها و سبزی های خام (اگر مشكل گوارشی ندارید) بهتر از انواع پخته بوده و انواع تازه پخته بهتر از انواع منجمد و بخارپز یا آب پزی است كه آب آن هدر رود.

۱۱ - خوردن میوه ها به شكل كامل (با پوست و گوشت) باعث افزایش تدریجی قند خون می شود و جالب است كه بدانید بیشتر ویتامین ها و مواد معدنی در لایه های نزدیك به پوست مواد وجود دارند. پس میوه هایی را كه می شود با پوست خورد، همراه با پوست میل كنید و مصرف میوه های بسیار شیرین را یا ممنوع یا بسیار كاهش دهید: موز، انجیر، آلو، زردآلو، خربزه و ...

۱۲ - برخی از انواع ادویه ها فعالیت انسولین را تشدید می كند تا جایی كه تحقیقات ثابت می كند كه دارچین، میخك، زرد چوبه (كه برای گرفتگی عروق و آلزایمر هم بسیار نافع است) و برگ بو، فعالیت و توانایی انسولین را تا ۳ برابر افزایش می دهند.

۱۳ - تخم شنبلیله و تخم گشنیز از مواردی است كه در طب سنتی از آنها استفاده می شده است، تخم شنبلیله در واقع می تواند قند خون و كلسترول را در بیماران مبتلا به دیابت و حتی اشخاص سالم تنظیم كند.

۱۴ - مصرف ۸ – ۷ لیوان آب را در روز (بخصوص در روزهای گرم) فراموش نكنید. مصرف زیاد مایعات و محدودیت استفاده از نمك به شما در تعدیل قند خون بسیار كمك می كند.

۱۵ - بالاخره توصیه ای كه مورد تایید بسیاری از كارشناسان است، مهمترین رژیم غذایی برای مبتلایان به دیابت را رژیمی معرفی می كند كه برای پیشگیری از بیماری های قلبی هم كارآمد است و در آن چربی بخصوص چربی حیوانی خیلی محدود می شود و مواد هیدروكربنی (نشاسته ای و قندی) محدود و مواد ی كه سرشار از فیبر هستند مثل: حبوبات، دانه های غلات به شكل كامل ، مغزه های گیاهی و سبزی ها و میوه های تازه در رژیم غذایی وارد می شود و در آخر به متعادل نگه داشتن وزن بدن و نرمش و ورزش (حداقل ۳ بار در هفته هر بار حداقل ۳۰ دقیقه) و به موازات رژیم غذایی مناسب توجه خاص به پیاده روی و نرمش های روزانه، تامین موجبات آرامش اعصاب بسیار توصیه می شود.