چهارشنبه, ۱۰ بهمن, ۱۴۰۳ / 29 January, 2025
مجله ویستا

زعفران Saffron


زعفران گرانقیمت ترین ادویه در جهان می باشد، زعفران همان کلاله و یا پرچم قرمز رنگ گیاه زعفران است، که حدود ۱۳۰ عدد از آن ۱ گرم میشود. در حال حاضر زعفران به وسیله دست تولید و آماده …

زعفران گرانقیمت ترین ادویه در جهان می باشد، زعفران همان کلاله و یا پرچم قرمز رنگ گیاه زعفران است، که حدود ۱۳۰ عدد از آن ۱ گرم میشود. در حال حاضر زعفران به وسیله دست تولید و آماده ارایه به بازار می گردد و این شاید یکی از دلایل بالا بودن قیمت آن که بین ۲ تا ۱۰ دلار برای هر گرم باشد لازم به ذکر است که این تنوع قیمت مربوط به فصل فروش، محل فروش و ... می باشد.

زمان تولید این گیاه فصل پاییز است

تولید کنندگان و محل تولید Producer and Land of Cultivate

زعفران گیاه بومی آسیا بوده و از اینجا به دیگر نقاط جهان برده شده است در حال حاضر بهترین زعفران را می توان در ایران و هند یافت اما در نقاطی مانند اسپانیا، یونان، فرانسه و ترکیه نیز به صورت اصولی کشت و تولید می شود.

طعم و عطر Flavour and Perfume

بو و طعم تند و قوی آن بعلاوه خوشبویی زیاد آن جالب توجه می باشد.

کاربرد Application

زعفران مقوّی است و غذا را خوشرنگ و خوشبو می كند.

به علت رنگ جذاب و کیفیت آن در آرایشگری، رنگ رزی و یا رنگ آمیزی لباس نیز استفاده می شود.

جهت رنگ دهی به غذا ار آن استفاده می شود، در واقع کاربرد و یا موارد مصرف این ادویه را می توان در تهیه وانیل، کیک، غذاهای خوش رنگ، محصولات وابسته به شیر، پنیر زعفرانی که حقیقتا طعم بسیار دلنشینی هم دارد و صدها نمونه دیگر همه و همه برگرفته از عطر و بوی این گیاه فوق العاده می باشد.

رنگ آمیزی لباس امپراتور و خانواده وی در چین به وسیله زعفران انجام می شده است

شاهزادگان و خانواده های ثروتمند اروپایی نیز معمولا از لباس های ابریشمی رنگ شده توسط زعفران استفاده می نموده اند.

بر اساس نوشته های موجود در مومیایی های مصری استفاده از زعفران در آن دوران مشخص شده است.

رنگ دهی بالای زعفران تا حدود ۱ به ۲۰۰۰۰۰ نیز قابل توجه است.

دمكرده زعفران برای معده مفید است و سرفه را هم مداوا می كندو علاوه بر آن طعم دلنشین آن آرامشبخش می باشد، شربت زعفران برای دریازدگی مفید است و برای درمان جوش و كورك و پیشگیری از بیماری طاعون، در حد اعتدال در حال ناشتا مصرف می شود. در انواع شربتها و بستنی نیز مصرف دارد[۱]. پیشینیان، از رنگ زعفران، برای نوشتن و نقاشی كردن بهره می گرفته اند. در حاشیه بعضی سندهای قدیمی، هنوز هم نقاّشیهای زعفرانی بچشم می خورد. دور قباله های ازدواجی كه از قدیم باقی مانده همه جا دارای نقاشیهایی با رنگ زعفران است. در ضمن در آشهای نذری، شله زرد و آش اُماج هم - علاوه بر غذاهای روزانه و مهمانیها- از ساییده زعفران استفاده می شود. شیرینی سازی و رنگ آمیزی كاغذ و ابریشم به كار می رود[۲]. زنان هندی در جنشهای مذهبی، خال زعفران بر پیشانی می گذارند.

[۱] زعفران دارای مواد زیادی است از جمله: الف- اسانس، كه همان بوی خوش زعفران است. ب- كروسین یا مادّه رنگی زعفران. ج-هتروزید تلخ، كه هضم غذا را در معده آسان می كند.[۲] زعفران دارای(۳/۱ تا ۵/۷) درصد روغن است كه مصارف دارویی دارد. دم كرده حتی سه یا چهار تا زعفران می تواند كسانی را كه مبتلا به ادرارهای متوالیند مداوا كند. زعفران را به منظور صفای چهره و تسكین كبد از غلبه صفرا نیز تجویز می كنند. از طرفی برای فرونشاندن آماس چشم مفید است و حواس آدمی را سرزنده می كند. در زمانهای دور زعفران را در كیسه كوچكی به گردن بیماران مبتلا به آبله می آویختند و عقیده داشتند كه تاولهای آبله را زودتر می رساند و موجب تسكین خارش است.