سه شنبه, ۹ بهمن, ۱۴۰۳ / 28 January, 2025
چطـور با هله هوله بجنگیم
برای اینکه شر هلههولهها را از سر فرزندتان کم کنید، لازم است با تبلیغاتی که از صبح تا شب برای این موادغذایی میشود، مبارزه کنید اما چطوری...؟!
دلیل اینکه بچههای این دوره و زمانه چاق شدهاند، کمتحرکی آنهاست؛ این موضوع را دیگر هر پدر و مادری میداند. اما نکته مهم آن است که فرزندان ما به جای ورزش و بازی کردن، وقتشان را با چه چیزی پر میکنند؟ پاسخ ساده است: تلویزیون، بازیهای ویدئویی و کامپیوتر. اگر بتوانید به نوعی زمان تلویزیون دیدن را برای بچهها محدود کنید در حقیقت چند خدمت به آنها کردهاید؛ اول اینکه آنها فرصت بازی و جنب و جوش واقعی بیشتری به دست میآورند و دوم اینکه کمتر مورد بمباران تبلیغات موادغذایی بیارزش و چاقکننده یا همان هلههولهها قرار میگیرند. با خواندن این مطلب یاد میگیرید، چطور به فرزندتان آموزش دهید گول تبلیغات فریبنده هلههولهها یا جانک فودها را نخورد.
● هدف اصلی بمباران تبلیغات چه کسانی هستند؟
الان صبح جمعه است و کوچولوی شما به محض بیدار شدن از خواب، قبل از هر چیز تلویزیون را روشن میکند. بهنظر شما او امروز برای صبحانه چه چیزی دوست دارد بخورد؟ تکلیف او با بمبارانی از تبلیغات هلههوله که صبح جمعه قبل از برنامه کودک پخش میشود، روشن است!
تحقیقات و مطالعات اخیر نشان میدهند که فستفودها روز به روز بیشتر تبلیغات خود را به سمت کودکان نشانه میروند و البته جالب است بدانید کودکان از ۲ سالگی به تماشای تبلیغات تلویزیونی مینشینند. تا به حال فکر کردهاید که تبلیغ این خوراکیها چه اثری روی بچههای کوچک، کودکان مدرسهای و حتی خود شما دارد؟ تحقیقات دانشمندان نشان میدهد، بلافاصله بعد از تماشای تبلیغات تلویزیونی هلههولهها، میزان مصرف این مواد در کودکان و حتی بزرگسالان بالا میرود و این موضوع ربطی به گرسنه بودن یا نبودن افراد ندارد. تبلیغات طوری بر ذهن آنها اثر میگذارد که خوراکی تبلیغ شده را طلب میکنند. با وجود این تبلیغات و فشارهای بیرونی، شما بهعنوان والدین میتوانید کنترل اوضاع را به دست گرفته و به فرزندتان یاد دهید که چطور تبلیغات را بشناسد و در برابر تبلیغ مواد خوراکی بیارزش و زیانبار مقاومت کند.
● شما میتوانید مقابله کنید
برخی اوقات والدین، خودشان از اینکه چقدر قدرت کنترل برنامه زندگی خانواده را دارند، شگفتزده میشوند. تبلیغات تلویزیونی هرقدر هم وسوسهکننده باشند، شما میتوانید با گفتن این جمله که «ما در خانهمان فقط غذای سالم میخوریم» قضیه را تمام کنید. در مورد قانونگذاری برای تماشای تلویزیون هم همینطور است. البته دقت کنید که نباید بیش از حد زیادهروی کنید. گرفتن یک جشن تولد در رستوران فستفود یا خوردن نوشابه در روزهای تعطیل یا تماشای بیشتر تلویزیون در جمعهها استثناهایی است که میتوانید قائل شوید.
● پینوکیو را شناسایی کنید
یکی از بهترین راهها برای نظارت بر تماشای تلویزیون آن است که خودتان هم در کنار فرزندتان بنشینید و تلویزیون تماشا کنید. به این ترتیب شما هم تبلیغاتی را که در مورد خوراکیها پخش میشود مشاهده خواهید کرد و تبلیغاتی که در آن دروغ گفته میشود یا بیش از حد اغراق میشود را تشخیص خواهید داد. حین تماشای تبلیغات میتوانید بچهها را به قضاوت دعوت کنید و از این زمان برای آموزش آنها استفاده کنید. مثلا بعد از تبلیغ فستفود از فرزندتان بپرسید کدام ترکیب غذایی سالمتر است؟ همبرگر و سیبزمینی سرخ کرده و نوشابه یا میوه، سیبزمینی تنوری و شیرکاکائو؟
● میزگرد برگزار کنید!
از فرزندتان بخواهید در مورد آنچه میبیند بیشتر فکر کرده و سعی کند به شما بگوید کدام آنها راست میگویند و کدام دروغ. اگر فرزند شما در سنین پیشدبستانی است میتوانید یک بازی ترتیب دهید و اسنکها را بهترتیب به رنگهای سبز، زرد و قرمز عنواندهی کنید. غذاهای سبز آنهایی هستند که میتوان هر روز آنها را خورد. غذاهای زرد را هر چند روز یکبار و غذاهای قرمز را فقط ندرتا میتوان خورد. حالا از فرزندتان بخواهید در مورد پفک نظر بدهد: آیا میتوان هر روز پفک خورد؟ شما میتوانید این کار را به یک بازی تبدیل کنید و هر بار هنگام تبلیغات موادغذایی آن را برگزار کنید.
اگر فرزند شما در سنین دبستان است سعی کنید مسئله را بیشتر باز کنید. مثلا از او بپرسید اگر صاحب یک کارخانه بود برای اینکه مردم بیشتر محصولاتش را بخرند چه کار میکرد؟ بعد مفهوم تبلیغات را به او توضیح دهید. از کودکان باهوشتر یا بچههایی که در کلاسهای راهنمایی درس میخوانند، میتوان این سوال را پرسید: «بهنظر تو این تبلیغ کدام حقیقت را به ما نمیگوید؟»
در پایان یکی از راههایی که نیاز به زمان بیشتر دارد ولی به کمک آن میتوان کاملا تبلیغات غذاهای بیارزش و چاقکننده را از زندگی کودکان حذف کرد آن است که برنامههای کودک را ضبط کرده و خودتان برای فرزندتان پخش کرده و تبلیغات را هم با دور سریع رد کنید!
● دشمن اصلی کیست؟
همانطور که گفتیم تلویزیون هم بهدلیل آنکه فرصت فعالیت فیزیکی را از بچهها میگیرد و هم بهدلیل تبلیغات بیش از حدی که برای هلههولهها میکند، نقش بسیار بزرگی در معضل چاقی کودکان دارد. پس تا جایی که میتوانید باید سعی کنید تماشای تلویزیون را برای کودکان محدود کرده و بر آنها نظارت کنید. برای محدود کردن تماشای تلویزیون بهویژه برای کودکان پیشدبستانی بهتر است به نکات زیر دقت کنید:
۱) هر وقت امکانش هست، سعی کنید فرزندتان را با خودتان در انجام کارهای منزل همراه کنید. مثلا تی کشیدن کف آشپزخانه و بازی با کفها کاری است که بچهها اغلب آن را دوست دارند. یک تی کوچک به دست فرزندتان بدهید و بگذارید در کنار شما به بازی خودش بپردازد. کودک شما میتواند در گردگیری منزل یا جاروبرقی کشیدن هم به شما کمک کند. همچنین وقتی آشپزی میکنید، ممکن است کودکتان دوست داشته باشد در کنار شما باشد و آشپزی شما را تماشا کند. به جای اینکه او را به جلوی تلویزیون برده و برای ساکت کردنش تلویزیون را روشن کنید، بگذارید در آشپزخانه کنار شما بایستد و از این فرصت برای یاد دادن اسم غذاها، سبزیها و... به او استفاده کنید. همچنین میتوانید کارهای آسانی مثل اضافه کردن مواد به غذا و هم زدن را هم به او بدهید.
۲) سبد مخصوص سرگرمی کودک بسازید. یک سبد قشنگ را انتخاب کنید و آن را از کتابهای رنگی، وسایل نقاشی، خمیربازی، پازل و انواع دیگر اسباببازی پر کنید. این سبد همیشه باید در کمد مخفی باشد. فقط وقتی فرزند شما از بازی با دیگر اسباببازیها خسته شد این سبد را بیرون بیاورید و با اسباببازیهای جدید از او پذیرایی کرده و او را سرگرم کنید.
۳) CDهای مخصوص کودک تهیه کنید. شما میتوانید با نظارت خودتان CDهایی را که برای سن فرزندتان مناسب است، اعم از آموزشی، داستانی و... تهیه کنید و هر وقت سرتان شلوغ است برای فرزندتان پخش کنید. به این ترتیب دست کم میدانید که فرزندتان در غیاب شما به تماشای چه چیزی نشسته است. همچنین میتوانید قصه مورد علاقه فرزندتان را با صدای خودتان ضبط کرده و در این جور مواقع برای او پخش کنید.
۴) برای تماشای تلویزیون قانون بگذارید. کودکان زیر ۲ سال اصلا نباید تلویزیون تماشا کنند و بچههای پیشدبستانی هم تنها ۲ ساعت در روز حق تماشای تلویزیون را دارند.
سیب سبز
باز نشر اختصاصی: مجله اینترنتی Bartarinha.ir
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست