دوشنبه, ۲۴ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 13 May, 2024
مجله ویستا

انسان شناسی, رهبر دوران رنسانس فناوری


انسان شناسی, رهبر دوران رنسانس فناوری

انسان شناسی پروژه هایی را که در مقیاس وسیع در مورد انسان به بررسی و تجزیه تحلیل می پردازند رد می کند, افراد و سازمان هایی که تلاش های متداول توسعه گرانه را انجام می دادند, چارچوب ایجاد شده توسط انسان شناسی را سخت مورد انتقاد قرار می دادند

انسان شناسی بطور کلی، مطالعه ی علمی منشا رفتار و پیشرفت فیزیکی، اجتماعی و فرهنگی بشر است. این علم با تاکیدی که بر نسبیت فرهنگی دارد از سایر علوم اجتماعی ( مانند جامعه شناسی) تفکیک می شود. (بطور خلاصه مقایسه ی یک فرهنگ با فرهنگی دیگر). انسان شناسی توسعه که یکی از زیر شاخه های این علم است، زمانی برای توسعه کشورهای جهان سوم نقش کلیدی ایفا می کرد.

از آنجاییکه انسان شناسی پروژه هایی را که در مقیاس وسیع در مورد انسان به بررسی و تجزیه تحلیل می پردازند رد می کند، افراد و سازمان هایی که تلاش های متداول توسعه گرانه را انجام می دادند، چارچوب ایجاد شده توسط انسان شناسی را سخت مورد انتقاد قرار می دادند.

بسیاری از دانشگاهیان معتقدند که انسان شناسی باید کلیدی برای ارتباط و ترکیب مراحل مختلف توسعه باشد. در بسیاری از مراکز دانشگاهی معتبر، ترکیبی از هردو( انسان شناسی و توسعه) تدریس می شود. مشخص شده است برای تعیین پیروزی یا شکست و تاثیر نسبی پروژه ها در جوامعی که انجام می شوند به انسان شناسی توسعه نیاز است.

امروزه فعالیت انسان شناسان در بخش های [۱] ICT موسسات فناوری پیشرفته مانند اینتل و نوکیا، بویژه در شعب تازه ایجاد شده ی فروش، بسیار عادی است.

برای اثبات این مدعا خوب است که شاهدی آورده شود. و به همین دلیل به مصاحبه ی شبکه ی

kiwanja.net با مجله ی "New Horizon و مجله ی" business.pc world " می پردازیم.

در این مصاحبه ها ابتدا توضیحی کوتاه در مورد این شبکه داده شده است و سپس به معرفی بنیانگذار آن می پردازد.

تمرکز kiwanja.net بیشتر بر روی بخش های منابع انسانی است و اعتقاد آن بر این است که حضور انسان شناسی توسعه در تمامی سطوح (که شامل شخصیت های حقوقی، حکومتی و NGO ها) مربوط به توسعه ی ICT ضروری می باشد. آنها در موسسات مربوطه و مراکز دانشگاهی مختلف در کنفرانسهای مختلف دیدگاه خود را ارائه می دهند

kiwanja.net از سال ۲۰۰۳ به سازمان های غیر انتفاعی صاحب قدرت محلی، ملی و بین المللی کمک می کند تا بتوانند از فناوری اطلاعات و ارتباطات ICT به خوبی استفاده کنند، بویژه در فتاوری تلفن همراه،

Ken Banks بنیان گذار این شبکه که ۲۲ سال در این زمینه تجربه دارد، سطح وسیعی از سرویس های مربوط به ICT را ارائه کرده است. این شبکه با دوطرح ابتکاری خود بصورت غیرانتفاعی به بیش از ۴۰ کشور در زمینه ی ICT سودرسانی کرده اند. اعتقاد kiwanja بر این نیست که تنها بصورت غیر انتفاعی عمل کند. آنها در تلاشند که در حد و اندازه ای باشند که بتوانند از آخرین فناوری های تلفن همراه استفاده کنند و فعالانه در جستجوی محیط و ابزاری هستند که بتوانند آنها را بکار گیرند. شبکه ی kiwanja در کشورهای در حال توسعه با راه حل های ارزان قیمت ریشه ای و پایدار کاربرد کلیدی دارد این شبکه در سابقه ی خود توانسته است مجموعه فعالیت های تجاری و فناوری را همراه با پایه ای از انسان شناسی بصورت موفقیت آمیز به کار ببرد و در کشورهایی نظیر زیمبابوه، آفریقای جنوبی، زامبیا، اوگاندا، نیجریه، موزامبیک، کنیا وبه تازگی هند تجارب ۱۵ساله ی توسعه و خود را بکار بگیرد و به همین دلایل در حوزه ی کاری خود منحصر به فرد است.

kiwanja در کنفرانس ها و کارگاه های آموزشی بین المللی در مورد کاربرد تلفن همراه در طرح ها و پروژه های بین المللی نگهداری و پشتیبانی، تلاش های توسعه گرانه و نقشی که انسانشناسی در این رابطه می تواند ایفا کند، سخنرانی ها و مقالاتی را ارائه کرده اند. مجموعه فعالیت های این شبکه در سه حوزه ی مختلف که مکمل و متمم هم هستند انجام می شود.

- اطلاع رسانی خبرهای مربوط به تلفن همراه به افرادی که نیاز به آن دارند.

- راهنمایی افراد برا ی اینکه مفهوم و کاربرد تلفن همراه را به خوبی درک کنند.

- تهیه ی ابزاری برای کاربرد آسان تلفن همراه..

دیدگاه کلی kiwanja بر این اساس است که تلاش های مربوط به توسعه باید بر پایه ی نیازهای اساسی بشر باشد. و زمانی که پروژه های مربوط به اطلاعات و ارتباطات فناوری( ICT) در کشورهای در حال توسعه اجرا می شود این مهم باید در نظر گرفته شود.

Ken Banks بنیانگذار این شبکه در مورد اهداف و فعالیت هایش چنین می گوید:

آشنایی من با انسان شناسی تا حدودی تصادفی بود و ناشی از سیاستی بود که دانشگاه Sussex University برای دانشجویان در نظر گرفته بود آنها می توانستند همراه با مطالعات توسعه رشته ی دیگری را انتخاب کنند مانند انسان شناسی اجتماعی ، جغرافیا، زبان فرانسه و... که من به انسان شناسی علاقمند بودم و آن را انتخاب کردم. در طی مدت مطالعاتم به اهمیت کاربرد رشته ی انسان شناسی در انتخاب فناوری مناسب و طرح های توسعه پی بردم.

حدود سه تا چهار سال بعد اهمیت و ارتباط مهم انسان شناسی با کارم برای من روشن شد. زمانی که در سخنرانی ها صحبت می کردم مباحث مربوط به انسان شناسی برای همه جالب بود و اشتیاق آنها را بر می انگیخت. انسان شناسی موجب شد که ایده ها، باورها و ارزش های جدیدی در هنگام کار در کشورهای در حال توسعه در ذهنم شکل بگیرد و واقعیت های موجود در زندگی این مردم را بیشتر حس کنم. البته بدست آوردن این تجارب در این مدت ۱۵ سال به سختی بدست آمد.

امروزه شرکت های بزرگ تلفن همراه مانند نوکیا و موتورولا سرمایه های هنگفتی را بدست می آورند.

برای رشد این صنعت و دانش لازم است ، آگآه شویم، مردم در کشورهای در حال توسعه چه کاربردهایی را از تلفن همراه در خواست دارند و چگونه می توانند از تلفن همراه استفاده کنند تا تاثیرات مثبتی در زندگی آنها داشته باشند. و به نظر من این پروژه ای است که یک انسان شناس می تواند آن را انجام دهد.

Ken Banks تلاش های خود را اختصاص داده است به اینکه فناوری تلفن همراه بتواند تغییرات مثبت اجتماعی محیطی در کشورهای در حال توسعه ایجاد کند. و ۱۵ سال روی این پروژه ها در کشورهای آفریقایی کار کرده است. اخیرا پروژه ی او در مورد FrontlineSMSکه یک سیستم مخابراتی است به نتیجه رسیده است این پروژه به مجموعه ای از سازمان های غیر انتفاعی قدرت بیشتری می دهد.

او از از دانشجویان برجسته ی دانشگاه Sussex است که از رشته ی انسان شناسی با مطالعات توسعه، فارغ التحصیل شده است؛ و هم اکنون در دو دانشگاه کمبریج انگلستان و استنفورد آمریکا مشغول به کار می باشد.

شیدا حافظی

http://tim۳۷۴۵.blogfa.com