جمعه, ۵ بهمن, ۱۴۰۳ / 24 January, 2025
آیا اشتغال از مسیر فناوری اطلاعات و ارتباطات, درآمدزایی دارد
داشتن انبوه متخصصان فناوری اطلاعات و ارتباطات که کارآمدی اجرائی و عملیاتی داشته باشند، یک عامل حیاتی در تضمین مزیت نسبی یک کشور در توسعه است؛ زیرا این متخصصان به صورت مستقیم یا غیرمستقیم، سخت افزار، نرم افزار، ارتباطات، داده و رسانه را به کار گرفته و تحول ایجاد می کنند. همچنین اشتغال مستقیم فناوری اطلاعات نیاز به آموزش حرفه ای دارد؛ بنابراین آموزش نیز به خودی خود اشتغال زا خواهد بود.
اتحادیه اروپا با هدف ایجاد فرصت های دیجیتال برای افراد و کسب و کارها و همچنین تثبیت جایگاه اروپا به عنوان رهبر جهان در اقتصاد دیجیتال، سندی را با نام Digital Signal Marketing در اردیبهشت سال گذشته مطرح کرد که در آن رشد افراد، خدمات و سرمایه تضمین شده است. همچنین اشخاص حقیقی و حقوقی می توانند به منابع دسترسی آنلاین داشته باشند و در شرایط رقابت عادلانه، صرف نظر از ملیت یا محل اقامت خود، به رونق اقتصادی کمک کنند.سند DSM فرصت هایی را برای راه اندازی استارت آپ ها و ایجاد شغل برای ٥٠٠ میلیون نفر فراهم کرده و سالانه ٤١٥ میلیارد یورو به اقتصاد اروپا کمک می کند. همچنین این سند به افزایش مهارت های دیجیتال شهروندان کمک می کند. دولت هند نیز در شش سال گذشته نزدیک به صد میلیون اشتغال مستقیم و غیرمستقیم در فناوری اطلاعات ایجاد کرده است؛ تنها در سال گذشته سه ونیم میلیون شغل مستقیم و ١٠ میلیون شغل غیرمستقیم.
سیاست گذاری
حرکت به سمت جامعه دیجیتالی، به عنوان سیاست کلان، به اشتغال زایی کمک خواهد کرد. در سال های اخیر، توسعه نسل سوم و چهارم موبایل، همچنین پرداختن به رسانه های اجتماعی، دو سیاست مؤثر در فناوری اطلاعات و ارتباطات بوده است که بدون دخالت دولت باعث شد شغل های فراوانی ایجاد شود.
تدوین سیاست و برنامه مرتبط با آن، با رویکرد فناوری اطلاعات می تواند اشتغال میلیونی در کشور ایجاد کند. شغل های سخت افزاری، نرم افزاری، مدیریتی، رسانه ای، آموزشی، داده ای، خدماتی و... برای هر واحد کسب و کار مطابق با سیاست حاکم و سبک زندگی عمومی و تجاری، ایجاد یا حذف می شوند.
ارائه خدمات دولتی و عمومی (حضوری یا الکترونیکی)، فرایند انجام امور (کاغذی یا الکترونیکی یا موبایلی)، تدوین و انتشار اسناد مالی و اداری و بسیاری از عناوین دیگر، مانند مالیات، بیمه، دادرسی و ...، در سند سیاستی حاکمیت معین می شود که از چه طریق و چگونه انجام پذیرند.
نقشه راه
برای دستیابی به اهداف جامعه هوشمند که در آن ارائه خدمات و انجام فرایندها مطابق سیاست گذاری کلان با بهره گیری حداکثری از فناوری اطلاعات و ارتباطات انجام می شود، نقشه راهی لازم است که افراد، کسب و کارها، ارکان اجرائی، قضائی، انتظامی و ... به وظایف خود در بازه های زمانی مشخص بپردازند؛ اهداف میانی و بلندمدت تعریف شوند و سنجه های قابل اندازه گیری ای داشته باشیم که افراد تأثیرگذار تشویق شوند. این نقشه راه با توجه به تغییرات تکنولوژی و روند پیشرفت آن، به روزرسانی می شود. در نقشه راه، داشبورد اشتغال، تعریف دقیق شغل، ابزارهای جست وجوی شغل و خدمات نیروی انسانی برای حرفه های غیرمرتبط به عنوان توانمندسازهای جانبی مطرح می شود.
سطوح اشتغال
اگرچه در صنعت فناوری اطلاعات و ارتباطات تقسیم بندی های گوناگونی وجود دارد؛ اما درباره اشتغال می توان به پنج نوع اشتغال که ماهیت متفاوت و سابقه آکادمیک جداگانه ای دارند، اشاره کرد:
١- زیرساخت های سخت افزاری و نرم افزاری
٢- طراحی و ارائه خدمات مبتنی بر زیرساخت ها
٣- بازاریابی، فروش، ارتباط با مشتری و برگزاری کمپین ها
٤- مدیریت فناوری اطلاعات و ارتباطات، در لایه اجرا و حاکمیت
٥- مدیریت داده و دانش موضوعی که با ابزار فناوری اطلاعات به تصمیم سازی کمک می کند
هر کدام از زمینه های اشتغال پنج گانه، به تفصیل تعریف می شوند، نیازمندی ها و آموزش های مرتبط با آن تعیین می شود و البته هرکدام از مواردی که در بالا اشاره شد، تخصص های مدیریتی، قراردادی، نیروی انسانی و... جداگانه ای را لازم دارند.
ارزیابی
ارزیابی سیاست گذاری و اجرا در هرکدام از بخش های فناوری اطلاعات، به جهت ماهیت الکترونیکی بودن آن، بسیار ساده است. از طرفی به علت تغییرات سریع و هوشمندی دست اندرکاران آن، ارزیابی آنلاین باعث بازخورد دقیق و صحیح بوده و هدف تعریف شده دست یافتنی تر خواهد بود؛ بنابراین ارزیابی اشتغال از مسیر فناوری اطلاعات و ارتباطات یک امر لازم و سهل الوصول است؛ حتی اشتغال پاره وقت را هم می توان اندازه گیری کرد.اینکه شاغل پرداخت کننده بیمه تعریف شود یا دریافت کننده حقوق ماهانه یا انجام امور ثابت روزانه در یک محل و در یک مسیر، به نوع ارزیابی کننده بستگی دارد؛ اما با ابزار فناوری اطلاعات هرگونه ارزیابی اشتغال امکان پذیر بوده و سیاست گذاری، نقشه راه و امور اجرائی از ارزیابی تأثیرپذیر خواهند بود.
امیر شجاعان.رئیس مرکز توسعه دولت الکترونیک وزارت کشور
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست