دوشنبه, ۱ بهمن, ۱۴۰۳ / 20 January, 2025
مجله ویستا

اهمیت طراحی نظم در چیدمان خانه


اهمیت طراحی نظم در چیدمان خانه

طراحی نظم یا در اصطلاح رایج تر «فنگ شویی» علمی است که براساس آن می توان بهترین چیدمان را در نظر گرفت

طراحی نظم یا در اصطلاح رایج‌تر «فنگ‌شویی» علمی است که براساس آن می‌توان بهترین چیدمان را در نظر گرفت. این چیدمان انرژی مثبت «چی» را آزاد می‌کند که تاثیر زیادی بر سلامت و موفقیت و مهم‌تر از همه شادی اعضای خانه دارد. خیلی‌ها بدون اطلاع از این علم قوانین آن را رعایت می‌کنند زیرا آن را حس می‌کنند. هیچ‌کس نامرتبی و بی‌نظمی در خانه‌اش را نمی‌پسندد، جدا از هر مساله دیگری این بی‌نظمی‌ها شما را از انرژی‌های خوب دور می‌کند. بی‌حوصلگی و کسالت در یک خانه به‌هم‌ریخته به‌مراتب بیشتر از یک خانه مرتب به چشم می‌خورد. این انرژی‌های درون خانه خرافات نیستند بلکه از طریق علمی و فلسفی اثبات شده‌اند.

این انرژی باید بتواند آزادانه جریان داشته باشد و شکستگی‌ها و نوک تیزی‌ها در خانه مزاحمش نشوند، به همین دلیل است که اغلب با خطوط شکسته در خانه موافق نیستید و خطوط منحنی را ترجیح می‌دهید، استفاده از رنگ‌های مناسب و به تعادل رسیدن، نظم را در خانه برقرار می‌کند.

یک‌سری قواعد کلی در ارتباط با طراحی نظم در نظر گرفته می‌شود:

۱) مربع لوشو و حوزه‌های انسانی نسبت داده شده

۲) عناصر

۳) جهات

● مربع لوشو

این مربع ۳ در ۳ باستانی‌ترین روش فنگ‌شویی بوده است. به هر خانه این مربع یک عدد تعلق دارد. از هر طرف که این اعداد را جمع می‌کنیم حاصل ۱۵ می‌شود. کل خانه یا ساختمان، اتاق، دفتر کار، میز و هر چیزی را می‌توان براساس مربع لوشو چید تا بهترین نتیجه را بدهد، به این صورت که مکان مورد نظر را نیز به ۹ فضای جداگانه از حوزه‌های زندگی انسان تقسیم می‌کنند و به هرکدام از آنها یک عدد از اعداد مربع لوشو را اختصاص می‌دهند به عنوان مثال:

۱= اهداف کاری- شغلی و اعتبار شما از دیدگاه خودتان

۲= ارتباطات از هر نوع به‌خصوص ارتباط عاطفی، ازدواج، شراکت

۳= روابط خانوادگی و اصالت

۴= خوشبختی و سعادت

۵= سلامتی جسمی

۶= خدا و کسانی که می‌توانند به شما کمک کنند

۷=کودکان، باروری، خلقت، علایق و اوقات فراغت، هدیه‌های جالب

۸= دانش و تحصیلات، نوآوری و خلاقیت

۹=شهرت، نام نیک، احترام

● عناصر

در فلسفه طراحی نظم پنج عنصر چوب، آتش، خاک، آب و فلز معرفی می‌شوند. این عنصرها نشانگر تغییر هستند و هریک عنصر بعدی را می‌آفریند، یعنی: آب، چوب را تغذیه می‌کند.، چوب، سوخت آتش است.، آتش، خاک را (به شکل خاکستر) به وجود می‌آورد.، فلز از خاک به دست می‌آید.، فلز می‌تواند مانند آب جاری شود.

از طرف دیگر، استفاده نادرست از این عنصرها (یکی در میان) خطرناک می‌شود و چرخه مخربی ایجاد می‌کنند. زیرا، آب، آتش را خاموش می‌کند. آتش فلز را ذوب می‌کند. فلز، چوب را می‌برد. چوب، خاک را می‌فرساید. خاک، آب را آلوده می‌کند. این فرسودگی‌ها و آلودگی‌ها و... انرژی منفی در فضا ایجاد می‌کنند.

در یک حالت دیگر این عناصر یکدیگر را از بین می‌برند، درواقع آتش چوب را می‌سوزاند، آب آتش را خاموش می‌کند و... این چرخه انرژی منفی تولید نمی‌کند و اگر عنصری بیش از حد وجود داشته باشد با استفاده از این چرخه می‌توان آن را ضعیف کرده و به تعادل رساند.

● جهت‌ها

در فنگ‌شویی باستانی براساس شرایط جوی و محیطی زمین، هریک از عناصر پنج‌گانه را به یکی از جهات جغرافیایی اختصاص می‌دادند و این قضیه تا به امروز به قوت خود باقی‌است. جهت‌های قطب‌نما نیز در طراحی داخلی مهم هستند، هر جهت (شمال- جنوب- شرق-غرب- شمال‌شرقی- شمال‌غربی- جنوب‌شرقی- جنوب‌غربی) با یکی از عناصر پنج‌گانه در ارتباط است و بر هم تاثیر دارند.

اینکه گاهی در خانه از تجمع زیاد مبلمان کلافه می‌شوید یا فضایی با کنتراست بالای رنگی در دو دیوار به نظرتان در کمال زیبایی، حس خوبی ایجاد نمی‌کند به این دلیل است که طراحی نظم به دنبال تعادل و آرامش بوده و شما با اینکه بیشتر مواقع به این موضوع اهمیت نمی‌دهید اما آن را با تمام وجود حس می‌کنید.

در هریک از بخش‌های خانه با توجه به نکات زیر می‌توان طراحی نظم را در چیدمان گنجانید:

چگونه براساس طراحی نظم، اتاق پذیرایی ایده‌آلی داشته باشیم.

به‌طورکلی با رعایت چند دستور عمل ساده می‌توانید انرژی لازم را به فضای زندگیتان هدایت کرده از وجود آن در خانه‌ای سرشار از هارمونی لذت ببرید.

اولین نکته مهمی که باید در طراحی و چیدمان اتاق میهمان به آن توجه کنید این‌است که مبلمان و صندلی‌های این فضا باید روبه‌روی در ورودی باشند و نه پشت به آن. کسانی که در اتاق پذیرایی می‌نشینند باید بتوانند بدون برگرداندن سرشان شخصی که تازه وارد می‌شود را ببینند. بهترین حالت چیدمان مبلمان، قراردادن آنها در فرمی دایره‌ای یا هشت ضلعی است.

سعی کنید گوشه‌ها و قسمت‌های تاریک اتاق پذیرایی را به وسیله نورپردازی، آینه، رنگ‌های روشن و گیاهان آپارتمانی روشنایی ببخشید. این گوشه و کنارها معمولا به علت تاریکی، بیشتر از سایر قسمت‌ها نادیده گرفته می‌شوند و تجمع گرد و خاک در این نقاط مانع گردش انرژی در فضا می‌شود. این مساله در مورد مبلمان و پشت آنها که کمتر در دسترس است نیز صدق می‌کند.

برخی از طراحان و به‌ویژه آن دسته از معماران معتقد به طراحی نظم و معماری قدیمی، بر این باورند که بهتر است تلویزیون و به‌طورکلی وسایل برقی، مرکز تجمع افراد در اتاق پذیرایی نباشند، چرا که از قدیم منظور از میهمانی و رسوم مربوط به آن، دورهم‌آمدن دوستان و آشنایان و بحث و گفت‌وگوی جمعی بوده است. براساس این منظور شومینه و مبلمان گرد آن یکی از بهترین محل‌های تاکید در اتاق پذیرایی محسوب می‌شود که هم دلچسب‌تر است و هم توجه افراد به جای معطوف شدن به یک برنامه تلویزیونی، متوجه یکدیگر خواهد شد. البته این امکان زمانی بررسی می‌شود که فضای کافی برای اختصاص‌ دادن به محیطی برای تماشای تلویزیون نیز وجود داشته باشد.

در این روش طراحی، آینه جایگاه خاصی دارد چرا که با استفاده درست از آن می‌توان علاوه بر هدایت نور به داخل فضا، محیط را دل‌بازتر و بزرگ‌تر نشان داد. همچنین می‌توان با قراردادن آن در نقطه مناسب، دید کافی نسبت به در ورودی برای صاحبخانه ایجاد کرد.

میز وسط یا همان میز اصلی اتاق پذیرایی در طراحی نظم اهمیت ویژه‌ای دارد. این میز باید دعوت‌کننده باشد و افراد را به سوی خود جلب کند. بنابراین سعی کنید همیشه روی آن را منظم و تمیز نگاه دارید و حتی می‌توانید با یک گلدان گل طبیعی به زیبایی آن بیفزایید.

● طراحی نظم در اتاق خواب

اتاق خواب به نوعی مهم‌ترین فضای خانه به شمار می‌رود، چرا که خواب و استراحت و در کل آرامش افراد خانه یکی از مهم‌ترین بخش‌های زندگی هر فرد است که در معماری و طراحی داخلی نیز به آن توجه خاصی می‌شود. رعایت قواعد طراحی نظم در اتاق‌های خواب می‌تواند باعث ایجاد انرژی دلچسبی در این فضا شود که هم به ایجاد آرامش بیشتر کمک می‌کند و هم فضای اتاق خواب را به محلی مناسب برای استراحت تبدیل می‌کند.

اینکه اتاق خواب‌تان در کجای خانه واقع شده است و موقعیتش نسبت به سایر قسمت‌ها چگونه است را در نظر بگیرید. تمامی فضاهای خانه به‌نحوی با یکدیگر در ارتباط هستند و روی هم تاثیر می‌گذارند. اتاق خواب برای اکثر ما آخرین و راحت‌ترین جای خانه برای سپری کردن بخشی از روزمان به شمار می‌رود. پس درعین‌حال که باید با سایر نقاط خانه هماهنگ باشد می‌تواند برای خود متمایز باشد.

محل قرارگیری تختخواب‌تان بسیار مهم است. در طراحی نظم و معماری قدیم بر این اعتقاد بودند که فردی که وارد فضایی می‌شود حامل انرژی خاص خود است و این انرژی وارد فضا می‌شود. پس تختتان را دقیقا جلوی در قرار ندهید که با وارد شدن به اتاق اولین چیزی باشد که می‌بینید؛ بدین‌ترتیب حریم شخصی فردی که روی تخت خوابیده است نیز حفظ می‌شود.

نکته دیگری که باید به آن توجه کرد، رنگ دیوارها و وسایل داخل اتاق خواب است. به‌طورکلی رنگ‌های خنثی، روشن و مات مانند بژ، لیمویی روشن، کرم و... گزینه‌های مناسبی برای اتاق خواب محسوب می‌شوند که درعین‌حالی که به فضا رنگ و انرژی می‌دهند باعث ایجاد آرامش نیز می‌شوند. البته باید توجه داشته باشید که اتاق خواب کودک احتیاج به رنگ‌هایی کمی شادتر و پر‌انرژی‌تر دارد، چرا که محل بازی او نیز محسوب می‌شود و کودک دوست دارد در چنین فضایی همه چیز را با هم تجربه کند. پس می‌توانید در این فضا از یک رنگ خنثی به عنوان رنگ اصلی استفاده کرده و با چندین رنگ شاد و براق طرح‌هایی را که کودکتان دوست دارد روی دیوارها و حتی مبلمان اتاقش نقاشی کنید.

در طراحی نظم همواره بر استفاده از گیاهان زنده در آپارتمان تاکید شده است، چرا که گیاهان منبع حیات و زندگی هستند و وجودشان در خانه بسیار انرژی‌بخش است. شما حتی می‌توانید یک یا چند گلدان گل طبیعی در اتاق خواب‌تان قرار دهید و از زیبایی آنها در فضای خواب‌تان لذت ببرید.

کاملیا نوایی

مانوش مجدزاده