پنجشنبه, ۲۸ تیر, ۱۴۰۳ / 18 July, 2024
مجله ویستا

سبزی شاهی سلامتی را به شما هدیه می کند


سبزی شاهی سلامتی را به شما هدیه می کند

شاهی (تره تیزک) از خانواده چلیپاییان با نام علمی Lepidium sativum است. شاهی گیاه بومی مدیترانه شرقی است. این گیاه یک ساله و به ارتفاع ۲۰ تا۳۰ سانتیمتر است که در نواحی مختلف ایران نیز پرورش می …

شاهی (تره تیزک) از خانواده چلیپاییان با نام علمی Lepidium sativum است. شاهی گیاه بومی مدیترانه شرقی است. این گیاه یک ساله و به ارتفاع ۲۰ تا۳۰ سانتیمتر است که در نواحی مختلف ایران نیز پرورش می یابد.

شاهی به عنوان غذا و دارو مصرف می شود. سبزی شاهی را خیلی راحت می توان کاشت و خیلی راحت و سریع آماده برداشت می شود. قسمت های قابل استفاده شاهی شامل ریشه ها، برگ ها و تخم شاهی می باشد.

ریشه شاهی

ریشه شاهی مزه تند و تلخی دارد. این ریشه برای درمان سیفیلیس و ناتوانی در ادرار مفید است.

برگ شاهی

برگ های شاهی، محرک، ادرارآور و ضدباکتری است. این برگ ها برای درمان بیماری اسکوربوت و بیماری های کبدی مفید می باشد. شاهی به عنوان یک پماد بر روی قسمت هایی از بدن که درد می کند و یا آسیب دیده است نیز به کار می رود.

تخم شاهی

تخم شاهی مزه تند و تلخی دارد. این ماده خاصیت چربی سوز، تصفیه کنندگی خون، شیرافزایی، قاعدگی آور، مقوی (نیروبخش) و ادرارآور است. دارویی برای چشم درد است. تخم شاهی قوای جنسی را تقویت می کند.

تخم شاهی برای مرض جذام، بیماریهای پوستی اسهال خونی، اسهال، سوءهاضمه، بیماریهای چشمی، اسکوربوت، آسم و سرفه مفید است.

تخم شاهی خاصیت سقط کنندگی جنین دارد. در ضمن تخم شاهی خاصیت ملینی نیز دارد.

فواید شاهی

- برای سلامتی بدن

- ضدسرطان

به دلیل وجود ویتامین Cو E در شاهی این گیاه خاصیت آنتی اکسیدانی فوق العاده در جلوگیری از آسیب رادیکال آزاد دارد و درنتیجه یک ماده ضدسرطانی است. شاهی مانع رشد سلول های سرطانی می شود.

پروفسور «لئون بینه» عصاره شاهی را گرفت و به بدن موش هایی که به سرطان مبتلا بودند تزریق کرد و مشاهده کرد که این کار، رشد سلول های سرطانی را در این موش ها متوقف می کند.

درمان کم خونی

شاهی علاوه بر ویتامین C حاوی مقدار قابل ملاحظه ای آهن و اسید فولیک نیز می باشد، از این رو برای اشخاص کم خون مفید است.

کاهش چربی خون

شاهی برای کاهش کلسترول بد خون بسیار مناسب است.

مفید برای آسم

شاهی حاوی مقدار قابل ملاحظه ای ویتامین A و روغن های فرار است. به همین دلیل برای مخاط دستگاه تنفسی و در نتیجه مبتلایان به آسم فوق العاده مفید است. کسانی که برونشیت دارند یا سرفه های سختی می کنند ، هر روز ۶۰ تا ۱۵۰ گرم عصاره شاهی را مصرف نمایند.

مفید برای کلیه ها

شاهی مانند بسیاری از سبزیجات گروه چلیپاییان مانند کلم، کلم بروکلی و کلم پیچ دارای گلوکوزیدها و روغن خردل (روغن تلخ) می باشد. این مواد، محرک فعالیت کلیه ها هستند و موجب تقویت معده و کیسه صفرا می شوند. از این رو مصرف شاهی به کسانی که سنگ کلیه و مثانه دارند، توصیه شده است.

دیگر فواید

شاهی حاوی مقدار قابل ملاحظه ای کلسیم، آرسنیک، منگنز، مس، روی و گوگرد است. به همین دلیل اشتهاآور نیز می باشد.

شاهی خاصیت درمانی فوق العاده ای در اختلالات مفصلی و نقرس دارد.

عصاره شاهی، کرم بدن را از بین می برد.

جویدن برگ های شاهی تازه، لثه ها را محکم می کند و آنها را سالم نگه می دارد.

شاهی کک و مک را که معمولا در صورت انسان به صورت لکه های قهوه ای ریزی پدیدار می شود، برطرف می کند.

بدین منظور باید برگ شاهی را کوبید و روی لکه ها گذاشت و یا تخم شاهی را کوبید و درمقداری آب خیس نمود و یک بار در روز بر روی لکه ها گذاشت و آن قدر ادامه داد تا لکه ها برطرف شوند.

شاهی لکه های سفید پوست را نیز برطرف می کند. به این منظور باید تخم شاهی را کوبید و با کمی عسل مخلوط نمود و بر روی لکه ها قرار داد. این عمل را روزی یک مرتبه تکرار کنید تا بهبودی کامل حاصل شود.